“Europees spelen was voor Cercle een feest”: Groen-zwart verzekert zich van vierde Europese campagne

Cercle zette in Finland een scheve situatie recht. © a-ACR
Redactie KW

Cercle Brugge wist zich dit seizoen voor het eerst voor play-off 1 te plaatsen. En dat was meteen een succes, want de Vereniging dwong zondag een plaats af in de tweede voorronde van de Europa League. Een scoreloos gelijkspel tegen stadsgenoot en nieuwe landskampioen Club Brugge was voldoende om de vierde plaats te bemachtigen die recht geeft op dat Europese ticket. Zo mag groen-zwart voor de vierde maal Europa in. Wim Kooiman, Dominique Vanmaele en Lukas Van Eenoo maakten de vorige drie campagnes mee.

Na de bekerwinst in 1985 tegen SK Beveren mocht Cercle een eerste keer Europa in, tegen Dynamo Dresden in voormalig Oost-Duitsland. Groen-zwart was in beide confrontaties zeker niet de mindere, de leiding stelde echter de kwalificatie van de Duitsers veilig. “Dat kan je wel zeggen. Het kopbaldoelpunt van Eddie Krncevic was ruim dertig centimeter over de doellijn, maar de goal werd niet gehomologeerd. Met doellijntechnologie zou dat nu wel anders zijn”, vertelt Wim Kooiman (63) die ondertussen een jaar met pensioen is en overigens twee Europese campagnes met Cercle meemaakte. “In Noorwegen was ik er niet bij. Europees spelen was voor groen-zwart een feest. Het was leuk, al bleef ik daar wel nuchter bij. Mocht dit mijn enige ervaring geweest zijn, was dat misschien anders. Later met Anderlecht volgden nog veel dergelijke matchen.”

Nu volgt Kooiman Cercle van dichtbij. “Het is mooi wat ze brengen. Het is op het scherp van de snee. Union moet ook winnen. Eigenlijk verdienen zij die titel. Die halvering van punten is belachelijk. Het is spannend, ja. Sport is voor iedereen leuk, maar het moet vooral eerlijk zijn.”

Geen behoud

In 1996 kon Cercle als verliezend bekerfinalist tegen Club nog eens proeven van Europees voetbal. Tegenstander was dus het Noorse Brann Bergen. Dominique Vanmaele (53) scoorde in de heenmatch. Hij verving Wim Kooiman die met een knieblessure out was. “Ik maakte de tweede goal van de 3-0-voorsprong en kreeg als libero de ruimte om eens aan te leggen. En met succes. Een zalig moment. Maar we gaven het nog uit handen, met een penalty in het slot werd het 3-2. Ginds kwamen we er niet aan te pas. We hadden een goede ploeg, ondanks enkele vertrekkers. Het behoud konden we dat seizoen echter niet verwezenlijken.”

“Nu doe ik mijn hoed af voor het huidige Cercle. Als je dit met een jonge ploeg kunt bereiken… Ik sta versteld. Met welke energie ze nu nog blijven voetballen, is ongelofelijk. Europees spelen, het zou zeker verdiend zijn.”

In het Ottenstadion

In 2010 trof Cercle in de tweede voorronde van de Europa League het Finse Turku. In het Gentse Ottenstadion had de heenmatch plaats, omdat de grasmat in het Jan Breydelstadion nog niet klaar was. Een valse noot bij het debuut van Bob Peeters als trainer. Cercle verloor met 0-1 maar zette in Finland de scheve situatie recht. Voorzitter Frans Schotte pleitte naast de succesvolle Portugese instroom voor de doorstroming van jongeren. Lukas Van Eenoo (33) stond er symbool voor. Peeters gaf hem het vertrouwen. “Bob is de belangrijkste trainer in mijn carrière. Hij haalde mij later ook naar Westerlo. Ik hield van zijn manier van werken. Die kwalificatie met Cercle in Finland was een historisch moment”, herinnert Lukas. “Net als mijn goal. Ik heb overigens het doelpunt op video nooit meer terug gezien of gevonden. Mochten er mensen zijn die dat in hun bezit hebben, zou dat mooi zijn. Het was bij een verre inworp en ik denk dat Dominic Foley de bal verlengde. Ik stond dicht bij de tweede paal om binnen te koppen. Een euforisch moment, want ik ben niet de grootste kopbalspecialist en Europees scoren voor de ploeg waar je in de jeugd begonnen bent, vergeet je niet. Het gaf mij alvast een boost en zeer veel zelfvertrouwen om verder te doen”, aldus Van Eenoo die zondag aan de start van Dwars door Brugge stond. Hij verblijft in Hasselt. Als hij vrij is woont hij met zijn vriendin in Heist. “Europese momenten heb je nodig om je te blijven profileren in een ploeg. In de daaropvolgende ronde zijn we er in Cyprus in de slotfase uit gegaan. Dat was wel zuur. Al bij al was het een zeer leuke ervaring. Hopelijk krijgt dit nu een vervolg voor Cercle, want het komt voor hen nu wel heel dichtbij”, eindigt Van Eenoo. Als voetballer ruilde hij in januari Westerlo voor Patro Eisden waar hij volgend seizoen nog onder contract ligt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier