Eerste rapport voor Yves Vanderhaeghe: 4 plus- en 2 minpunten

Yves Vanderhaeghe.© BELGA
Yves Vanderhaeghe.© BELGA
Redactie KW

De bekerwinst tegen KVO deed Cercle veel deugd. Maar, belangrijker voor de nieuwe coach Yves Vanderhaeghe: welke lessen kunnen getrokken worden met het oog op de degradatiestrijd?

Plus 1: Boost voor vertrouwen

Het was van half oktober, 5-2 tegen KAA Gent, geleden dat Cercle thuis nog had gewonnen. Na vier maanden eindelijk opnieuw een zege na 8 nederlagen thuis. De start was dan ook nerveus. “Mijn ploeg had schrik en kwam moeilijk aan voetballen toe”, aldus Vanderhaeghe. Maar Cercle ging toch op en over KVO, deze overwinning geeft de ploeg ongetwijfeld een pak meer vertrouwen.

Plus 2: Duidelijke taal van de coach

Middenvelder Franck Kanouté, tegen Gent één van de uitblinkers, werd als een revelatie in deze competitie aanzien. Maar na een eerste cap voor Senegal, een blessure en een lockdownfeestje deemsterde de gewezen jeugdspeler van FC Juventus helemaal weg. Dinsdag leek hij hij zelfs de antiheld te worden, Yves Vanderhaeghe was niet mals voor de middenvelder, die door balverlies aan de basis lag van de voorsprong van de bezoekers. “Zoiets hoort niet thuis in het voetbal in eerste klasse.” Vanderhaeghe: altijd duidelijke taal…

Plus 3: Olivier Deman als exponent van de jeugd

Olivier Deman uit Knokke-Heist, pas 20, gaf tegen Oostende zijn ploeg met de gelijkmaker hoop, vertrouwen en vleugels. Achteraf zou Deman, door Bernd Storck vorig seizoen meteen afgeserveerd, alleen maar vaststellen dat de ene coach het nu eenmaal sneller heeft voor een speler dan een andere. Bij zijn aanstelling was Vanderhaeghe reeds gecharmeerd door het project van Cercle en de uitdaging om jonge spelers beter te maken. “Ik wil in eerste instantie vooral veel geloof brengen. Ik vertrouw erop dat we het tot een goed einde kunnen brengen. Met de kwaliteit hier aanwezig en de mix van de jongeren met de ervaren gasten, moeten we vooral veel beter kunnen, ook in de duels.”

Plus 4: De kern is veel rijker dan gedacht

Vanderhaeghe stelde tegen KVO elf spelers op die tegen KV Mechelen naast de basis vielen. Sterker nog, in de voorbije drie matchen kwamen uit de kern van 30 spelers liefst 24 spelers tussen de lijnen. “Door die vele wissels denk je het minder zal zijn, maar het werd een bijzondere meevaller. Dit is een bonus voor sommige jongens die wederom een mooie prestatie hebben neergezet. Zij die er echt voor knokken, ga ik zondag proberen op het veld te krijgen.”

Min 1: Gebrek aan balvastheid

Vanderhaeghe liet het zelf al vallen: “We misten zeker voorin de nodige balvastheid. Dat is zeker een werkpunt.”

Min 2: Nog te weinig Cercle

“We toonden teveel respect voor de tegenstander, we hielden teveel rekening met hoe zij voetbalden”, aldus Vanderhaeghe. “Terwijl ik graag zou hebben dat we onze eigen wil opleggen, zodat onze tegenstander rekening moet houden met wie Cercle Brugge is. We moeten onze eigen identiteit en kwaliteit naar voor brengen.” (ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.