Duels met de Maneblussers zijn sinds mensenheugenis emotioneel geladen

Op tv hoorden we de groen-zwarte fans vocaal moeiteloos de thuisaanhang overklassen, zeker nadat onze topscorer Kévin Denkey de Duitstalige hoop twee keer doorprikte. © JOHN THYS BELGA
Roel Jacobus
Roel Jacobus journalist/muzikant

Hard in hun muziek, hard in het supporteren voor hun club/vereniging. Dat zijn hardrockers Henk Vanhee (Club) en Roel Jacobus (Cercle). Zij vormen dit seizoen onze VAR, oftewel onze Voetbal Analyserende Rockers. Beurtelings werpen ze hun blik op de meest opvallende voetbalmomenten.

Drie finales tot het walhalla

De strijd voor de Champion’s Play-Off lijkt zowaar nu al op een spannende play-off zelf. Met vijf ploegen op een handvol punten van elkaar is, behalve Union en Anderlecht, nog niemand helemaal zeker van zijn plaats in de begeerde top zes. Zelfs de grootste optimist had aan het begin van het seizoen niet durven wedden dat we in deze fase op slechts twee puntjes van de derde plaats zouden staan.

Om dit jaar opnieuw een stap vooruit te zetten tot in het walhalla van de competitie, wachten ons nog drie ‘finales’ tegen KV Mechelen, op Charleroi en tegen RWDM. De moeilijkste klip lijkt zaterdagmiddag KV Mechelen, dat sinds Nieuwjaar geweldig onder stoom kwam en onverhoopt nog een waterkans op de hoogste play-off begint te ruiken. Onze duels met de Maneblussers zijn sinds mensenheugenis emotioneel geladen, het lijkt of we daar een eeuwig appeltje mee te schillen hebben. Herinner de degradatiematch met twee doelpunten uit meters buitenspel, vóór de invoering van de VAR of beslissingen om matchen te laten herspelen.

Sterkte van bank is cruciaal

Mits winst zaterdag, doen we een gouden zaak in het versterken van onze vijfde plaats. Er zit zelfs nog meer in, gezien zondag de buren bij Genk op bezoek gaan. Bij die wedstrijd zijn sowieso al meerdere winnaars op voorhand gekend, namelijk de ploegen die rondom geklasseerd staan. Ook Antwerp zal tegen STVV zijn tenen mogen uitkuisen om zijn twee punten voorsprong op Cercle te behouden. En het zwalpende Gent moet naar Standard, dat dringend het degradatiedebat wil afwenden.

“Spelers en trainers gaan, alleen supporters blijven bestaan”

We komen nu in de competitiefase waarin de sterkte van de bank een cruciale rol speelt. Door de opeengestapelde gele kaarten missen we zaterdag onder meer Kévin Denkey en Hannes Van Der Bruggen. Hopelijk is ook Thibo Somers gerecupereerd van zijn hersenschudding op training. We mochten gelukkig net op tijd Abu Francis terug uit lange blessure verwelkomen.

Soundcheck tijdens de match

Een dikke pluim voor de supporters die de verplaatsing naar Eupen meemaakten. Op tv hoorden we hen vocaal moeiteloos de thuisaanhang overklassen, zeker nadat onze topscorer de Duitstalige hoop twee keer doorprikte. De onwaarschijnlijke manier waarop Kévin uit het niets doelpunten creëert, is van een zeldzaam niveau. Week na week praten analisten en zelfbenoemde kenners zijn transferprijs omhoog. Ach, we zien wel. Spelers en trainers komen en gaan, alleen supporters blijven bestaan.

Voor mij als rockmuzikant wordt het zaterdag helaas afzien vanop afstand. Tijdens de match hebben we in zaal Cactus de soundcheck voor het feest van tien jaar onze rockband BEUK. Het goede nieuws voor muziekminnende supporters is dat er na de wedstrijd voldoende tijd is om naar de Cactus af te zakken. We kozen trouwens de zaal vanuit een groen-zwarte logica: speel in een stadion dat zodanig groot is dat iedereen er bij kan zijn.