De kern van KVO doorgelicht

Andrew Hjulsager beleefde een topseizoen en was de absolute smaakmaker.© Belga
Andrew Hjulsager beleefde een topseizoen en was de absolute smaakmaker.© Belga
Redactie KW

Akkoord, de ‘Europe play-offs’ – geef ons maar gewoon ‘play-off 2’ – moeten nog beginnen. Maar nu de reguliere competitie is afgelopen, is het altijd eens interessant om terug te blikken op de voorbije 34 speeldagen en vooral de prestaties van de spelerskern. Welke speler wist zich door te zetten of te herpakken? En wie viel door de mand?

Guillaume Hubert (27): 2.970 minuten, 7 clean sheets, 42 tegengoals, 0 gele kaarten

7/10 Trok de lijn van de heenronde door. Solide, maar niet helemaal foutloos. Vooral in de cruciale thuismatch tegen Waasland-Beveren zag hij er niet al te best uit. Pakte sinds de jaarwisseling slechts twee clean sheets, terwijl dat er in de heenronde alleen al vijf waren. Hoe dan ook, dit seizoen is een opsteker voor de vaak bekritiseerde goalie.

Arthur Theate (20): 2.576 minuten, 3 goals, 0 assists, 6 gele kaarten

8/10 Bevestigde al het goede van de heenronde en maakte zelfs kans op een selectie bij de Rode Duivels. Explosief en keurige sliding. Toonde zijn krachtige linker met prachtgoal tegen Genk (3-1). Kan straks langs de grote poort vertrekken en miljoenentransfer maken. Was in de laatste matchen niet op z’n scherpst, maar blijft een toptalent.

Jack Hendry (25): 2.337 minuten, 2 goals, 1 assist, 4 gele kaarten

8,5/10 Absolute toptransfer. Weet z’n carrière te herlanceren. Terecht opgeroepen voor de Schotse nationale ploeg en daar meteen in de basis. KVO zal hem moeilijk kunnen houden. Echte leider, goeie visie en dito spelopbouw. Bleef ondanks lichte hinder aan de knie in competitieslot gewoon doorspelen. Voorbeeldprof.

Anton Tanghe (22): 2.508 minuten, 1 goal, 0 assists, 5 gele kaarten

6,5/10 Nuchtere kerel, die nooit veel risico in z’n spel zal stoppen. Was lang eerste keus voor coach Blessin, maar moest sinds maart om verschillende redenen – coronabesmetting, lichte blessure – tevreden zijn met amper één speelminuut. Zal volgend jaar moeten bevestigen, maar kan sowieso mee bij elke Belgische of Nederlandse middenmoter.

Frederik Jäkel (20): 886 minuten, 0 goals, 0 assists, 3 gele kaarten, 1 rode kaart

6/10 Oké. Niet meer, niet minder. Kende een lange afwezigheid door blessure en je merkt een groot gebrek aan ritme. Positioneel goeie verdediger, sterk met de kop. Maar vrij traag en houterig. Heeft nog grote progressiemarge en moet volgend seizoen onmisbaar zijn in de defensie.

Robbie D’Haese (20): 1248 minuten, 1 goal, 0 assists, 0 gele kaarten

7/10 Door Blessin omgeschoold van aanvallende flankspeler/aanvaller naar linksback. Doet dat aardig, ondanks z’n aanvallende achtergrond. Verschillende keren goed in de recuperatie en tegenaanval. Eerlijk, wij zien hem toch liever als flukse aanvaller.

Robbie D'Haese was verschillende keren goed in de recuperatie en tegenaanval.© BELGA
Robbie D’Haese was verschillende keren goed in de recuperatie en tegenaanval.© BELGA

Theo Ndicka (21): 759 minuten, 0 goals, 1 assist, 4 gele kaarten

5/10 Zowel speler als club kunnen onmogelijk tevreden zijn. Speelde sinds de heenronde slechts 60 minuten en kwam pas in april opnieuw in actie. Speelde veel in het seizoensbegin, maar viel sinds eind november zo’n vijftien keer naast de selectie. Lijkt de richtlijnen van Blessin niet te snappen.

Jelle Bataille (21): 2.570 minuten, 1 goal, 4 assists, 7 gele kaarten, 2 rode kaarten

7,5/10 Goeie terugronde. Imponeerde bijvoorbeeld thuis tegen Standard, onder meer met knappe rush en assist. Was ook belangrijk met het winnende kopbaldoelpunt tegen Beerschot. Harde werker, belangrijk voor groepssfeer. Staat voor dilemma: stap hogerop of jaartje langer bij clubliefde blijven? Het al dan niet behalen van Europees ticket of het aanblijven van de coach kan doorslaggevend zijn.

Brecht Capon (32): 803 minuten, 1 goal, 0 assists, 1 gele kaart

7/10 Modelprof en een voorbeeld voor de jeugd. Liet zich op geen foutje betrappen, immer secuur en noeste werker – of het nu centraal in de verdediging of op rechts is. Titularis in de drukke maanden februari-maart en bewijst nog altijd z’n grote waarde. Waarop wacht het bestuur om hem een extra contractjaar aan te bieden?

Maxime D’Arpino (24): 2.880 minuten, 1 goal, 3 assists, 6 gele kaarten

8/10 Onmisbaar in de driehoek op het middenveld. Rustig aan de bal, past zelden verkeerd en positioneel goed. Puur statistisch bekeken haalde hij te weinig rendement in de terugronde, maar is van grote waarde in de opbouw en de manier van spelen. Kuitenbijter en goed analytisch vermogen.

Cameron McGeehan (26): 902 minuten, 3 goals, 0 assists, 6 gele kaarten

5,5/10 Vervelend debuutseizoen aan de kust. Begon goed en toonde zich als woelwater, maar zakte na de jaarwisseling weg. Mocht na Nieuwjaar zelfs in ‘kleinere affiches’ tegen onder meer Eupen en Kortrijk slechts een handvol minuten maken. Viel eind januari uit met hardnekkige blessure en focust zich op volgend jaar.

Kevin Vandendriessche (31): 1.955 minuten, 3 goals, 2 assists, 2 gele kaarten

7/10 Kwam in tweede seizoenshelft minder aan spelen toe dan hij zelf zou willen. Maakt straks een begrijpelijke overstap naar Kortrijk, waar hij in de herfst van z’n carrière wél een mooi contract krijgt. Ondanks die transfer bleef de Noord-Fransman zich professioneel opstellen en hard werken, ook al was hij minder beslissend. Zal gemist worden aan de kust.

Kevin Vandendriessche vertrekt straks naar KV Kortrijk.© BELGA
Kevin Vandendriessche vertrekt straks naar KV Kortrijk.© BELGA

Andrew Hjulsager (26): 2.717 minuten, 3 goals, 11 assists, 5 gele kaarten

8,5/10 Topseizoen en absolute smaakmaker. Beslissend in verschillende opzichten: goals, assists, pre-assists en openingen forceren. Zonder hem is KVO een pak minder creatief en gevaarlijk. Loopt en blijft ook lopen. KVO lichtte de optie in z’n contract, maar of dat genoeg is om hem te houden? Eerlijke en nuchtere kerel, die op een kruispunt in z’n carrière staat.

Nick Bätzner (21): 879 minuten, 0 goals, 1 assist, 1 gele kaart

6,5/10 Speelde nauwelijks 34 minuten vóór Nieuwjaar, ontbolsterde in 2021. Toonde zich meer dan waardige vervanger van Vandendriessche, ook al is hij een compleet ander type. Lichtgewicht met goeie voeten die volgend jaar basisplek kan aspireren. Probeert soms té hard zijn technische vernuft te tonen en moet wat rustiger worden. Groot talent, zonder twijfel.

Fashion Sakala (24): 2.194 minuten, 13 goals, 3 assists, 5 gele kaarten

7,5/10 Uitstekend laatste (ja, toch?) seizoen aan de kust. Lukte tussen begin januari en begin februari acht goals in evenveel competitiematchen. Straf. Maar scoorde niet meer sinds 6 februari en kampte ook met enkele blessures. We wensen KVO alvast veel succes in het vinden van een kwalitatieve vervanger.

Makhtar Gueye (23): 2.210 minuten, 11 goals, 1 assist, 6 gele kaarten, 1 rode kaart

7/10 Krachtpatser met goeie voeten. Scoorde, na lange periode zonder doelpunten, plots zes keer in drie matchen (beker inbegrepen). Begint al beter ingespeeld te geraken, al roept hij soms de frustratie van zijn medemaats over zich heen door niet hard genoeg te werken of de foute looplijnen te kiezen.

Mamadou Thiam (26): 371 minuten, 0 goals, 0 assists, 1 gele kaart

5,5/10 Kreeg vooral na de jaarwisseling zijn kans – hoofdzakelijk als invaller. Toont dat hij poeier in de sloffen heeft, ook sterk aan de bal. Goaltje was hem gegund. Lijkt fysiek nog niet top. Moet er vooral volgend seizoen staan.

Marko Kvasina (24): 844 minuten, 4 goals, 1 assist, 2 gele kaarten

6,5/10 Moest het lang stellen met louter wat slotminuutjes, maar liet nooit z’n ongenoegen blijken en bleef hard werken. Technisch beperkte speler. Verwachtte zelf meer van het seizoen en wil volgend jaar volledig doorbreken. Naast het veld een ongelooflijk sympathieke vent zonder kapsones. Daarom alleen al een half puntje extra.

Geen beoordeling

Jordy Schelfhout, Marvin Dewaele en Jorben Vanhulle speelden nog geen minuut. Bram Castro (180’), Sindrit Guri (25’), Evangelos Patoulidis (94’), François Marquet (304’) en Indy Boonen (261’) maakten in de terugronde te weinig minuten voor een totaalbeoordeling.

(Timmy Van Assche)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.