Club Brugge plaatst zich voor eerste Europese halve finale in 32 jaar, Verhaeghe wil competitiewedstrijden uitstellen

Spelers en staf van Club Brugge vieren de kwalificatie. © BELGA

Club Brugge heeft zich donderdag verzekerd van een stek in de halve finales van de Conference League. Blauw-zwart won de terugmatch van de kwartfinales bij PAOK Saloniki met 0-2, nadat het in de heenmatch op Jan Breydel vorige week met 1-0 aan het langste eind had getrokken. Het wordt voor Club Brugge de eerste Europese halve finale in 32 jaar. Daarin is Serie A-club Fiorentina de tegenstander. De Italianen rekenden eerder op de avond na verlengingen af met Viktoria Plzen (2-0). Clubvoorzitter Bart Verhaeghe pleit er inmiddels bij VTM voor enkele competitiewedstrijden uit te stellen.

Coach Nicky Hayen moest in Griekenland een hele reeks spelers missen. Mechele, De Cuyper en Thiago ontbraken door schorsing. Mignolet, Nielsen en Skov Olsen zijn nog out met blessures. Balanta depanneerde zo centraal achterin, Jutgla kreeg een basisplaats voorin.

De aangekondigde Griekse heksenketel leek Club niet te hinderen in de openingsfase. De eerste kans was meteen voor de bezoekers. Vetlesen mikte na een kwartiertje over. De thuisploeg probeerde een hoog tempo op te leggen, maar kon geen kansen creëren.

En even voorbij het halfuur prikte Club nog eens tegen op de omschakeling. Een heerlijke pass van Sabbe vond voor doel Jutgla, die PAOK-doelman Kotarski vloerde, 0-1. Het Toumbastadion was plots muisstil. PAOK was even het noorden kwijt, en Club benutte kopbalkansen van Vanaken (naast) en Jutgla (op Kotarski) niet.

Op slag van rust mochten de Bruggelingen toch een tweede keer juichen. Jutgla werkte in de rebound knap af, nadat Kotarski een poging van Skoras had gestuit. De goal werd in eerste instantie afgekeurd voor buitenspel van de Pool, maar de VAR greep in en keurde het doelpunt toch goed, 0-2.

(lees verder onder de foto)

Ferran Jutgla viert zijn doelpunt.
Ferran Jutgla viert zijn doelpunt. © BELGA

PAOK gaf niet op en ging na rust vol voor de aansluitingstreffer. Despodov trapte eerst van dichtbij over. Op het uur leek de thuisploeg een uitgelezen mogelijkheid te krijgen. Opnieuw Despodov werd in de zestien neergehaald door Balanta. Ref Massa legde de bal op de stip, maar werd teruggefloten door de VAR. Die zag dat de Bulgaar buitenspel stond bij het begin van de fase.

Het bleek een keerpunt in de partij. De Grieken konden in het laatste halfuur nauwelijks nog dreigen. Club tikte de wedstrijd simpel uit. Het werd een feestavond voor blauw-zwart in Thessaloniki.

Tegen Fiorentina

Club haalt voor het eerst sinds 1992 een Europese halve finale. Destijds was Werder Bremen te sterk in de halve eindstrijd van de Beker der Bekerwinnaars. Antwerp was een jaar later de laatste Belgische club in een Europese halve finale, ook in de Beker der Bekerwinnaars. De Great Old zou uiteindelijk doorstoten naar de finale, om daar te verliezen van Parma.

De halve finales van de Conference League worden op donderdag 2 en woensdag 8 mei gespeeld. De heenmatch is in Firenze, het terugduel in Brugge. De finale vindt op woensdag 29 mei plaats in het Agia Sofiastadion in Athene.

Uitstel competitiewedstrijden?

Voor de camera van VTM pleitte Clubvoorzitter Bart Verhaeghe ervoor om de competitiewedstrijden in het weekend voor de confrontaties met Fiorentina uit te stellen, maar volgens HLN heeft de kalendermanager al laten weten dat daarvoor geen ruimte is.

Hans Vanaken: “Ik wil mijn teammaats een dikke pluim geven”

Hans Vanaken genoot na afloop van de prestatie van de Bruggelingen. Hij gaf zijn ploegmaats “een dikke pluim”.

“Dit is echt prachtig, een historisch moment”, opende Vanaken bij rechtenhouder Sporza. “Het is heel lang geleden dat een Belgische club erin slaagde een Europese halve finale te halen (31 jaar, van Antwerp in 1993, red.). Voor Club was het nog iets langer geleden. Ik ben heel tevreden. We hebben goed gespeeld vandaag.”

De vooraf aangekondigde heksenketel in het Toumbastadion bleek mee te vallen. “We hebben van in het begin onze voet gezet”, legde Vanaken uit. “Ik wil mijn teammaats een dikke pluim geven. Het is een kwestie van durven. We wisten van de heenmatch dat er ruimtes op de tegenaanval lagen. Het was bij de rust 0-2, maar we hadden nog meer kunnen scoren. Na de pauze hebben we het uitgespeeld.”

Club won zo twee keer van de Grieken. Vorige week met 1-0 in het Jan Breydelstadion, donderdag met 0-2 in Thessaloniki. “We hadden de tegenstand vooraf moeilijker ingeschat, maar dat is ook onze sterkte”, ging Vanaken verder. “We gaven PAOK nooit het gevoel dat er iets mogelijk was.”

Na de trainerswissel zit blauw-zwart opeens in een positieve flow. “Een maand geleden had niemand dit gedacht”, aldus Vanaken. “We werden afgeschreven en nu is het helemaal anders. Nu gaan we even genieten van de kwalificatie. Of we dromen van een finale? Dat moet. Als je in een halve finale staat, wil je ook naar de finale. Maar nu gaat de focus even op competitie, met de belangrijke uitmatch bij Union zondag.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier