Cercle Brugge gaat met experimenteel elftal onderuit in IJsland in Conference League

Cercle kwam aan de aftrap met een veredeld B-elftal. © FB
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Voor Cercle Brugge is de Europese opdracht in IJsland geen succes geworden. Met een gehavende ploeg verloor de Vereniging donderdag met 3-1 op bezoek bij Vinkingur.

Zoals verwacht startte Cercle dus echt wel met een veredeld B-elftal. Wat niet wegnam dat groen-zwart het eerste kwartier meteen de match in handen nam. En de lage schuiver in de hoek van Olaigbe op de 17de minuut (0-1) leek te bevestigen: het zwakke Vikingur zou zelfs voor de invallers van de bezoekers een hapklare brok zijn.

Géén hapklare brok

Geen minuut later moest dat worden herzien: Sigurpalsson mocht van De Wilde op diens rechterflank al te gemakkelijk naar binnen zwenken en de IJslander maakte mooi af (1-1). Daar schrokken de bezoekers toch van. Waarop Vikingur steeds meer aandrong. Eerst moest Francis nog een bal op de lijn redden, maar even later hing de 2-1 al in de lucht: de VAR wees de ref op een fout van Lietaer en jawel, strafschop. Maar Djuric trapte die dan weer tegen de deklat, Cercle kwam goed weg. Aan de rust was intussen wel duidelijk: Vikingur was géén hapklare brok. Daarvoor bleek de ploeg van Muslic defensief al te kwetsbaar, lag de ruimte achterin te gemakkelijk voor het grijpen.

De tweede helft leek dan weer lang een maat voor niets te worden – onbeduidend bijna. Cercle dwong wel enig overwicht af, maar kreeg geen echte kansen bij elkaar gevoetbald. Dan waren de counters van de thuisploeg gevaarlijker. En jawel, een kwartier voor tijd alweer teveel ruimte achterin, prima voorzet vanop rechts en Djuric maakte koel af (2-1). Cercle probeerde nog wel, maar kreeg niets meer klaar. Het werd zelfs echt pijnlijk toen Vatnhamar helemaal vrij een hoge voorzet mocht binnenkoppen (3-1). Toch maar een zure nederlaag, niet meteen een opsteker voor Union zondag. De vraag of het A-elftal tegen dit Vikingur niet wél een (gemakkelijke) zege had gehaald, zal nooit beantwoord worden.

Wonden verzorgen

Een pijnlijke nederlaag. Met een B-elftal. Wie dat nu had beslist, coach Muslic of ‘hogerhand’, daar wilde na de match de coach niet op ingaan. Daar zal intern nog een hartig woordje over worden gesproken. Muslic begon al met zich te verontschuldigen tegenover de meegereisde fans die een verre een dure trip voor hun ploeg hadden opgebracht. “Ze verdienen meer respect. Want het was slecht. Te weinig grinta, veel teveel ruimte voor de tegenstander, vermijdbare goals. Een slechte beurt in elk geval in het vooruitzicht van Union. Hoe ik deze klap de komende dagen kan rechtzetten, weet ik nog niet.”

Ook doelman Maxime Delanghe zuchtte diep: “Over de keuze om niet met het beste elftal aan te treden en wat de spelers daarvan denken, kan ik niet zeggen. Dit was nog steeds een competitief elftal, maar we moeten toch nog meer ons truitje natmaken. De gelijkmaker viel veel te snel, maar toch begonnen we aan de tweede helft met de beste intenties. Maar toen weer achterin teveel ruimte. Dit komt aan, ja.”

Het lachen verging deze supporters iets minder na de wedstrijd.
Het lachen verging deze supporters iets minder na de wedstrijd. © GF

Ook bij de supporters. “De malaise zet zich verder. Duidelijk te weinig mentaliteit. En te snel gelatenheid. En na een kwartier werd toch steeds duidelijker dat de automatismen ontbraken.” Sommigen toonden zich best boos en vroegen uitleg. Die kregen ze niet van de spelers, wel een “fysieke sorry”. Er zijn wonden geslagen, dat is duidelijk. Het laatste van de fans: “En wat was het koud met die ijzige tegenwind.” Het is ook koud binnen Cercle momenteel.

Delanghe; De Wilde, Lietaert, Miangue, Gomis (81ste Gheerardyns); Francis (90ste Vanackere), Bruninho (59ste Augusto); Efekele (59ste Somers), Ouattara (59ste Agyekum), Olaigbe ; Denkey

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier