Auteur Georges Debacker giet 125 jaar Cercle Brugge in boekvorm: “Cercle was de eerste Vlaamse ploeg die landskampioen werd”
Dinsdag 9 april viert Cercle Brugge het 125-jarig bestaan. Naar aanleiding van dit jubileum is er een nieuw boek met de historiek van groen-zwart in 416 bladzijden en honderden foto’s. Auteur Georges Debacker (67) uit Oostkamp kiest uit elke kwarteeuw wat voor hem een hoogtepunt was.
1899 – 1924
“De stichting van Cercle op 9 april 1899 is natuurlijk het allerbelangrijkste punt, anders was er immers geen geschiedenis en geen 125 jaar Cercle. In die eerste kwarteeuw is de eerste landstitel dé belangrijkste gebeurtenis. Niet alleen de kampioenstitel op zich, maar tevens het feit dat Cercle de allereerste Vlaamse ploeg was die de nationale titel binnenhaalde.”
“Dat de titel behaald werd tijdens een derby op de allerlaatste speeldag was natuurlijk een extra pigment, ook al omdat die stadsderby naar een latere datum werd verschoven omdat het terrein niet bespeelbaar was. Niet in het minst gezien dat Club zich bij winst tot kampioen zou kronen. Cercle werd voor het eerst kampioen in het twaalfjarig, het latere stamnummer, bestaan. Groen-zwart telde toen ook zes internationals in haar rangen.”
1924 – 1949
“In deze periode behaalde Cercle twee landstitels, in 1927 en in 1930, waarvan het seizoen 1927 een absolute topper was. Groen-zwart won zowat alles wat te winnen viel. Als eerste ploeg realiseerde Cercle het binnenhalen van de toen vier grootste trofeeën, zijnde de landstitel, de beker van België, de beker La Dernière Heure en de beker August De Clerck. Als landskampioen in 1930 nam Cercle ook deel aan de Coupe des Nations in Genève.”
“Dit was de voorloper van de Beker voor Landskampioenen. Met deze deelname beet groen-zwart ook de Belgische spits af. Het behalen van deze landstitels vond plaats op het vierde Cercleterrein, het later genoemde Edgard De Smedtstadion langs de Torhoutsesteenweg in Sint-Andries.”
1948 – 1974
“Door de nefaste gevolgen van WO II was de glorieperiode voorbij. Het ging met ups en downs. Twee van dé bepalende feiten in die periode waren de onterechte verwijzing naar derde afdeling voor vermeende omkoperij. Cercle werd achteraf in ere hersteld, maar gezien de competitie al aangevangen was, was de sportieve schade onherstelbaar. De heropstanding kort nadien via het vijfjarenplan met trainer Urbain Braems, met als apotheose, eerst anticlimax, de slotwedstrijd om de titel tegen Eendracht Aalst in 1968.”
“Cercle had genoeg aan een gelijkspel om kampioen te worden, maar Aalst haalde het met 0-1. Een administratieve fout met een lange procedureslag als gevolg, nekte de Ajuinen echter en Cercle promoveerde naar tweede afdeling. Het vijfjarenplan werd in vier jaar afgewerkt, want in het seizoen 1971/72 mocht groen-zwart zich terug een eersteklasser noemen.”
1974 – 1999
“Naast de eeuwfeestviering in 1999, ietwat in mineur gezien het zich in tweede klasse afspeelde, hadden we de bekerfinale tegen SK Beveren op 2 juni 1985, met Georges Leekens in zijn eerste jaar als trainer. Een onvergetelijk gebeuren voor de Cerclesupporters was het. De finale vond in het toenmalige Astridpark, het stadion van Anderlecht plaats, gezien het Heizeldrama kort voordien.”
“Cercle kreeg in de slotminuut een strafschop waardoor het gelijkstelde, nadat Beveren eerder al een strafschop kreeg. Na verlengingen volgde een penaltyreeks. Lambrichts miste de vijfde voor de Waaslanders en Cercle won de Belgische beker voor de tweede maal.”
1999 – 2024
“Naast het fantastische seizoen 2007-2008 met een vierde plaats, na enkele jaren eerder nog zes seizoenen in tweede klasse verbleven te hebben, is het huidige seizoen vanzelfsprekend eentje om met gouden letters in de annalen te schrijven. Wat het eindresultaat van de Champions’ Play-Offs ook mag worden, het seizoen is zonder meer geslaagd.”
“Het is ook geen toevalstreffer, want de aanloop was er vorig seizoen al. Een Europees dessertje zou leuk zijn, maar geen must. Geef mij liever waar Cercle recht op heeft: meer aandacht, een paar duizend toeschouwers meer en… komend seizoen meer van dat…”
(ACR)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier