IN KAART Op deze locaties kun je alle EK-matchen van de Rode Duivels op groot scherm volgen

Binnen exact een maand maken Charles De Ketelaere jacht op de Europese titel. In 23 West-Vlaamse steden en gemeenten kan je de Rode Duivels van aan een groot scherm aanmoedigen. © Getty/Kurt Desplenter
Philippe Verhaest

Op 17 juni trappen onze Rode Duivels tegen Slovakije hun Europees kampioenschap voetbal voor mannen af. Of ze op 14 juli de felbegeerde beker in de lucht kunnen tillen, laten we in het midden. De EK-gekte is voorlopig nog niet helemaal losgebarsten, maar hier en daar borrelt er wel al enthousiasme om de prestaties van Charles De Ketelaere en co op groot scherm mee te volgen. Voorlopig zijn er 36 gemeenten waar je op één of meerdere plaatsen terecht kunt om samen met de massa te supporteren voor ons Belgisch nationaal efltal.

(lees verder onder de kaart)

Herinner je je het wereldkampioenschap van 2014 in Brazilië nog? Na twaalf lange jaren waren onze Rode Duivels eindelijk nog eens van de partij op een groot tornooi. Iets wat in een ongezien enthousiasme rond onze nationale voetbaltrots uitmondde.

Een toen nog piepjonge Lukaku, Mertens en Courtois schopten het tot de kwartfinale en sindsdien was onze gouden generatie op elk WK en EK op post. Zonder trofee, maar met een bronzen medaille op het WK van 2018 als beste resultaat.

Constante tijdens elk tornooi: de vele grote schermen die als paddenstoelen uit de grond schoten. In iedere stad, maar ook in de kleinste gemeenten, troepten supporters samen om onze voetbalhelden naar de overwinning te schreeuwen.

Dit jaar is het enthousiasme een pak minder. Momenteel telt West-Vlaanderen 27 locaties, verdeeld over 23 steden en gemeenten, waar je minstens de drie poulewedstrijden van De Bruyne en co kan volgen.

Stevig feestje

In Oostende komt er opnieuw een grootschalige fanvillage aan de ACEG Wellington Hippodroom. “Sinds 2014 hebben we elke keer een fandorp georganiseerd”, legt Olivier Orlans van organisator Eventor uit. “Enkel de corona-editie van het EK in 2021 lieten we begrijpelijkerwijs aan ons voorbij gaan.”

Straks kan je er voor amper 5 euro - of 79 euro als vip - op twee schermen van liefst 37,5 vierkante meter alle matchen van de Rode Duivels volgen. “Eentje binnen en eentje op de esplanade. Zo zijn we op alle weersomstandigheden voorbereid. En na elke match bouwen we nog een stevig feestje. Onder anderen Pat Krimson, Dimaro en Bram & Lennert zullen voor de ambiance zorgen. Ook bij verlies ja”, glimlacht hij.

“Maar we hebben weer een goeie ploeg. Het WK in Qatar is verteerd, we gaan voor de halve finale. Op zijn minst! We verwachten vier- à vijfduizend fans per match, maar hoe verder de Duivels doorstoten, hoe meer volk er zal opdagen.”

Topsfeer

Ook in Ingelmunster slaan ze opnieuw een uit de kluiten gewassen EK-dorp op. De gemeente telt hoop en al 11.000 inwoners, maar de voorbije jaren zakten regelmatig meer dan 2.000 voetbalfans naar het Marktplein af. Dat heeft trouwens een capaciteit van 5.000 mensen.

“We waren er in 2014 als de kippen bij om een supportersdorp op te richten”, duidt schepen van Evenementen Trui Lambrecht. “Ingelmunster werd toen al snel de place to be genoemd om de Rode Duivels aan te moedigen en die reputatie hebben we altijd behouden.”

“Een partijtje voetbal volgen met een pintje in de handen met de ondergaande zon op je snoet, bestaat er iets mooiers?” - schepen van Evenementen Trui Lambrecht van Ingelmunster

Het gemeentebestuur plaatst een groot scherm van 28 vierkante meter, de drankstanden worden door lokale cafés gerund en verenigingen zorgen voor snacks. “Een ideale formule. Als lokale overheid faciliteren we, maar het evenement wordt door onze ondernemers en inwoners gedragen. Nu enkel nog duimen voor mooie zomeravonden en veel Belgische goals.”

“We staan bekend om onze fantastische sfeer en ideale locatie. Een partijtje voetbal volgen met een pintje in de handen met de ondergaande zon op je snoet, bestaat er iets mooiers? Op die momenten lijkt ons Marktplein net op een écht voetbalstadion.”

“Tijdens het WK in 2018 hebben we tegen Japan en Brazilië onvergetelijke momenten beleefd, daar mogen dit jaar enkele historische wedstrijden aan toegevoegd worden. Laat de Duivels maar de halve finale halen, wij zorgen voor de rest.”

IJzig stil op ‘t Zand

’t Zand in Brugge was tijdens de voorbije EK’s en WK’s telkens een hotspot zonder gelijke, met meer dan tienduizend fans per wedstrijd. Dit jaar zal het er echter ijzig stil blijven. Geen enkele kandidaat meldde zich om het fandorp uit te baten.

“Het EK leeft veel minder dan de voorbije jaren”, aldus burgemeester Dirk De fauw. “We hadden één geïnteresseerde, maar die vroeg een stadspremie van 16.000 euro per match. Daar hebben we vriendelijk voor bedankt.”

Door het uitblijven van een groot scherm in het hart van stad ziet De fauw opportuniteiten voor de vele horecazaken. “Die zullen de wedstrijden zeker tonen en daar zal de sfeer óók top zijn. De Bruggeling zal keuze te over hebben.”

En dit najaar volgt op ‘t Zand een nieuwe editie van De Warmste Week. “Een topevenement”, benadrukt burgemeester De fauw. “Daar wordt de horeca trouwens nauw bij betrokken. Win-win, dus. Maar eerst supporteren we voor onze Rode Duivels.”

Plaats jij ook een groot scherm om de Rode Duivels aan te moedigen? Laat het ons weten op redactie@kw.be.