IN BEELD Sportpark graaf Leopold Lippens park opent met vernieuwd stadion

De hele familie Lippens was aanwezig bij de opening van het nieuwe stadion. © MT
Redactie KW

Het sportpark Olivier in Knokke-Heist werd omgedoopt tot het Graaf Leopold Lippens park. Dat deed het gemeentebestuur naar aanleiding van het 40 jaar burgemeesterschap van Leopold Lippens. Sporthal De Stormmeeuw werd gerenoveerd en uitgebreid, maar ook het voetbalstadion werd grondig gerenoveerd. Na een kleine twee jaar is de renovatie eindelijk zo goed als klaar.

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist zet veel in om van de badstad een echte sportgemeente te maken. Daarbij kon het stadion van de lokale voetbalploeg niet achterblijven. Stadion Olivier werd volledig gestript en gerenoveerd. Een project waarin de gemeente maar liefst 7,3 miljoen euro investeerde. “Het stadion was al een goede 55 jaar oud en dringend aan vernieuwing toe”, zegt schepen van Sport Jan Morbee. “Het gebouw werd volledig gestript en gerenoveerd. Dat was ook echt nodig. Alles is nu hypermodern en de reacties zijn allemaal positief en we zijn als gemeente ook blij met het resultaat”, aldus Jan Morbee.

Investering

Ook voorzitter van Royal Knokke FC Vincent Van Honsebrouck is opgelucht en blij met het resultaat. “Het was een moeilijike periode, maar we zijn de gemeente en de burgemeester enorm dankbaar voor de goede samenwerking en hun mooie realisatie”, zegt Vincent Van Honsebrouck.

Er is enorm toekomstgericht gedacht bij de inrichting van het stadion

Tijdens de renovatie zijn de jeugdploegen blijven voetballen in het stadion. De volwassen ploeg speelde de thuiswedstrijden in het stadion van Heist, maar trainde in het oude stadion. De ploegen maakten gebruik van de kleedkamers van de gemeente en er werden containers geplaatst. Maandenlang moesten de spelers zich douchen en omkleden in het containerdorp. “Het was een waar weg- en weergeloop en er kwam enorm veel planning bij kijken, maar het is gelukt. Als je weet dat elke jeugdploeg zo’n twee keer per week traint, was dat een hele klus”, zegt technisch directeur Ignace Lanckriet.

De tribune werd opgeknapt en uitgebreid.
De tribune werd opgeknapt en uitgebreid.© MT

De gemeente heeft de vernieuwing van 7,3 miljoen euro volledig bekostigd. De club zelf investeerde in de inrichting van het stadion. “We hebben dat op een zo efficiënt mogelijke en moderne manier gedaan. Overal staan schermen en er is aan alles gedacht. Als er een persconferentie is, kan deze doorheen het hele stadion uitgezonden worden op alle schermen. Ook het wifinetwerk is verbeterd en uitgebreid. Er is een kantine, verschillende vergaderzalen en een bar. De bar hebben we zelf ingericht. Door de volledig ingerichte keukens kunnen we grote groepen voorzien van eten. Daarnaast heeft de club ook gezorgd voor het digitale scorebord en de LED-borden rond het veld. In totaal investeerden we zo’n 600.000 euro”, vertelt voorzitter Van Honsebrouck.

Accommodaties

Bedrijven of sportclubs kunnen de accommodaties huren voor vergaderingen of recepties. Ook de gemeente en technische dienst kunnen gebruik maken van de verschillende vergaderzalen. Vincent Van Honsebrouck: “Verenigingen of bedrijven van binnen Knokke-Heist kunnen dit aan een lager tarief dan mensen van buiten de gemeente. Het gemeentebestuur mag gratis gebruik maken van de verschillende accomodaties.”

Overal in het stadion zijn er schermen. Een persconferentie is kan zo door het hele stadion uitgezonden worden.
Overal in het stadion zijn er schermen. Een persconferentie is kan zo door het hele stadion uitgezonden worden.© MT

De club staat zelf in voor het beheer en onderhoud van het stadion. Een niet te onderschatten taak volgens voorzitter Van Honsebrouck. “We zitten om de twee maand samen met de sportdienst om alles te evalueren. Wij staan zelf in voor het beheer en onderhoud van het stadion, dus alles moet goed geregeld worden. We rekenen daarvoor op een jaarlijkse kost van ongeveer 100.000 euro. Dat is niet min voor een club”, aldus Van Honsebrouck.

De club zelf investeerde 600.000 euro in de inrichting van het stadion.
De club zelf investeerde 600.000 euro in de inrichting van het stadion.© MT

Voor de vormgeving van het stadion werkte de gemeente samen met het architectenbureau. De club heeft zelf ook enkele ideeën aangebracht. Vóór de gemeente startte met de ontwerpen hebben ze met de voetbalbond samengezeten om zeker te zijn dat ze aan voldoende voorwaarden voldeden. “We waren kampioen in eerste amateur en konden naar 1B promoveren, maar omdat onze infrastructuur niet aan de normen voldeed, konden we geen licentie voorleggen. Dat is eigenlijk de grote aanzet geweest om het stadion te vernieuwen. Het stond er ondertussen ook al een dikke 50 jaar. We waren daar enorm ontgoocheld over. In overleg met de voetbalbond heeft de gemeente de plannen hier volledig ontworpen”, weet de voorzitter te melden.

“Alles is nu hypermodern en de reacties zijn allemaal positief”, aldus schepen Jan Morbee.© MT

“De tribune werd opgeknapt en uitgebreid. Daar kunnen nu 990 mensen zitten. Er wordt nog een tweede tribune gebouwd die in maart zal klaar zijn. Daar kunnen nog eens 550 supporters zitten. Dan zijn er voldoende zitplaatsen om naar 1B over te gaan. We hebben ook gezorgd voor een platform waar de pers eventueel kan filmen tijdens wedstrijden. Er is dus enorm toekomstgericht gedacht bij de inrichting van het stadion.”

Toegankelijkheid

Ook aan toegankelijkheid werd gedacht. “Er zijn overal toiletten voorzien voor mindervaliden en er zijn ook aparte aangepaste kleedkamers. We willen namelijk dit jaar nog een G-ploeg opstarten. Daar zijn we nu volledig op voorzien. Ook is er nu een lift tot op de tweede verdieping. Toegankelijkheid was in het vorige stadion een pijnpunt, nu kan iedereen van sport komen genieten”, aldus Van Honsebrouck.

(MT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier