Hoe zou het nog zijn met … Dirk Azou

Drie jaar geleden eindigde de trainerscarrière van Dirk Azou bij WS Lauwe.© (Foto SB)
Drie jaar geleden eindigde de trainerscarrière van Dirk Azou bij WS Lauwe.© (Foto SB)
Redactie KW

In een vorig leven maakte Dirk Azou als speler de gloriejaren mee van het toenmalig SK Roeselare. Later deed hij het als T2 nog eens over met SV Roeselare. Zelfs tot in de hoogste klasse. Dat die eens zo roemrijke club van het voetbaltoneel is verdwenen, doet de 63-jarige Roeselare veel pijn aan het hart.

Drie jaar geleden eindigde de trainerscarrière van Dirk Azou bij WS Lauwe. Sedertdien is het stil geworden rond de bijna 63-jarige inwoner van Beveren-Roeselare. Dirk Azou begon zijn spelerscarrière bij het toenmalige SK Roeselare, later na de fusie met Club, omgedoopt tot SV Roeselare. Deze club draagt hij nog steeds in zijn hart. Hij was er ooit als jeugdtrainer aan de slag en mocht als T2, toen onder Dennis van Wijk, zelfs proeven van eerste klasse. Nadien volgden zes seizoenen FC Gullegem, gekruid met twee titels. Na een korte periode bij WS Lauwe gooide hij de handdoek in de ring. Dirk Azou was er pas zeventien toen hij als speler zijn debuut maakte bij SK Roeselare. “Toen in derde klasse, op het gezellige Het Motje”, vult hij aan. “Dat waren pas tijden. De ploeg bestond toen grotendeels uit eigen jongeren. In die periode hadden de clubs het nog voor het zeggen. Zij beslisten of je moest blijven of bij een ander hogerop kon. Vette contracten waren toen uit de boze. Er was alleen de wedstrijdpremie. Maar in die tijd was er geen gebrek aan toeschouwers. Vooral in de derby’s was het aanschuiven aan de kassa om een ticket te bemachtigen. Als jonge gast waren wij toen supporter voor onze ploeg. Nu zie je nog nauwelijks jongeren op de velden van een doorsnee afdelingsploeg.”

Samen met Roeselare draag ik FC Gullegem in het hart

Bij SV Roeselare zette Dirk Azou zijn trainersloopbaan op de rails. “Ik begon er als trainer van de scholieren en eindigde als T2. Eerst onder Dirk Geeraerd, daarna drie jaar onder Dennis van Wijk in eerste klasse. Met de Nederlander kon ik het goed vinden. Ik moest me niet beperken tot het plaatsen van de kegeltjes, kreeg ook inspraak in de te volgen tactiek en ploegopstelling. Ik kreeg de kans om van mijn hobby een voltijdse job te maken, maar ik hapte niet toe. Proftrainer houdt veel risico’s in.”

Dromen in Gullegem

Dus ging Dirk Azou aan de slag bij clubs uit lager niveau. Eerst bij Boezinge, later bij FC Gullegem. “Bij deze laatste ploeg zou ik zes jaar blijven. Zes fantastische jaren. Met twee titels zetten we binnen de kortste tijd de stap van eerste provinciale naar de toenmalige derde klasse. Als trainer was het een droom om bij Gullegem te werken. Samen met Roeselare draag ik Gullegem voor altijd in mijn hart.”

Dirk Azou maakte de gloriejaren mee bij SK Roeselare.© (Foto GF)
Dirk Azou maakte de gloriejaren mee bij SK Roeselare.© (Foto GF)

Dirk Azou heeft als supporter de doodstrijd van SV Roeselare meegemaakt. “We hebben het zien aankomen. Buitenlandse investeerders binnenhalen houden nu eenmaal grote risico’s in. Deze houden meer hun bankrekening in de gaten dan het sportieve beleid. Die hebben ook geen binding met het lokale. Het was vooral spijtig voor de mensen van de jeugdwerking die met hun opleiding tot de beste van de regio uitgroeiden. Voor iemand als Kurt Vercamp, die hier bergen werk verzette, moet het hard zijn aangekomen.”

Schiervelde

Met de nieuwe fusieploeg SK Roeselare-Daisel zal er opnieuw gevoetbald worden op Schiervelde. “Dat is het positieve nieuws. Maar wat die eerste ploeg betreft, mis ik de Roeselaarse inbreng. Er waren nochtans voldoende oud-spelers en bestuurders van Roeselare die wilden meehelpen met het nieuwe verhaal. Hopelijk komt de eigen jeugd in dit nieuwe project voldoende aan zijn trekken”, besluit Dirk Azou. (FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier