Héél veel werk voor de boeg: KV Kortrijk ziet hele reeks spelers vertrekken

Billel Messaoudi speelde afgelopen seizoen in de Turkse tweede klasse maar keert terug naar KVK. © Belga
Redactie KW

KV Kortrijk is nog maar net bekomen van het tumultueuze seizoen en moet alweer vol aan de bak. Het bestuur zal deze zomer niet mogen stilzitten. Zoals bekend, vertrekt een grote groep spelers, dus het wordt een uitdaging om het team opnieuw op te bouwen. En dit team zal beter moeten presteren dan vorig jaar als ze hun ambities willen waarmaken.

Wie met zekerheid vertrekt, is Felipe Avenatti. De boomlange Uruguayaan is einde contract. Hij heeft het hier naar zijn zin en is al sinds 2019 actief in België. Hij kwam destijds op huurbasis naar Kortrijk, werd daarna opgepikt door Standard, en na tussenstops bij Union en Beerschot keerde hij terug naar Zuid-West-Vlaanderen. De kans bestaat dus dat we hem volgend seizoen weer op onze velden zullen zien.

Zijn spitsbroeder uit Wales, Isaak Davies, vertrekt ook. Davies kwam op huurbasis over van Cardiff en heeft zonder twijfel indruk gemaakt. Hoogstwaarschijnlijk zal hij volgend seizoen weer bij Cardiff aan de slag gaan. Hij was van levensbelang voor Kortrijk in de afgelopen degradatiestrijd. Het wordt dus een uitdaging om dat hiaat vooraan op te vullen deze zomer.

Ook op het middenveld vertrekt een belangrijke pion. Kings Kangwa keert na een half seizoen terug naar Rode Ster Belgrado. Hij heeft hier zonder twijfel zijn stempel gedrukt. Het is nog maar de vraag of we hem ooit weer in actie zullen zien op de Belgische voetbalvelden.

Achteraan zijn er ook aanpassingen nodig. De twee Japanners, Haruya Fujii en Ryotaro Tsunoda, keren beiden terug naar hun respectievelijke ploegen (Nagoya Grampus en Cardiff). Kortrijk wil wellicht de aankoopoptie voor Fujii gebruiken, maar dat is nog niet rond. Zo ziet Kortrijk in iedere linie belangrijke figuren vertrekken.

Einde contract: Christalino Atemona

Einde huur: Mark Mampassi (Lokomotiv Moskou), Martin Wasinski (Charleroi), Marco Kana (RSC Anderlecht), Lynnt Audoor (Club Brugge) en Sheyi Ojo (Cardiff)

Vertrekken misschien

Verder zijn er ook nog een aantal speler die bijna zeker vertrekken. Tom Vandenberghe en Abdelkahar Kadri zijn daar voorbeelden van. Die eerste is niet meer blij bij de club sinds hij moet fungeren als tweede doelman en zal naar alle waarschijnlijk andere oorden opzoeken. Die tweede had vorige zomer al belangstelling van Club Brugge. Het wordt moeilijk voor de Kerels om hun goudhaantje van nog altijd maar 23 bij hen te houden deze zomer, al speelde hij niet zijn beste seizoen.

Komen terug

Vier spelers keren terug naar Kortrijk na hun huurperiode: Billal Messaoudi (Göztepe), Massimo Decoene (KV Oostende), Dylan Mbayo (FC Dordrecht) en Raul Oprut (FC Hermannstadt). De twee spelers die de meest vruchtbare periode achter de rug hebben, zijn Messaoudi en Decoene.

Billal Messaoudi speelde afgelopen seizoen met Göztepe in de Turkse tweede klasse. Hoewel dit niveau wellicht niet vergelijkbaar is met het Belgische, slaagde zijn ploeg erin om te promoveren. In die promotie was hij een sleutelfiguur met vijf goals en zeven assists. Of hij de afwezigheid van Avenatti of topschutter Davies kan opvullen, is nog afwachten, maar zijn winnaarsmentaliteit is zeker een pluspunt.

Ook achteraan komt er versterking. Massimo Decoene maakte afgelopen zomer de stap van de jeugd naar de eerste ploeg van KVK en werd uitgeleend aan KV Oostende om ervaring op te doen. Het was geen makkelijk jaar, maar de centrale verdediger werd op zijn twintigste een frequente basisspeler bij de kustboys. Het wordt interessant om te zien of hij voldoende stappen heeft gezet voor de eerste klasse volgend jaar.

We kunnen ons dus opmaken voor een boeiende zomer. Ongetwijfeld zullen er nog spelers vertrekken en komen er enkele nieuwe gezichten bij. Het zal cruciaal zijn om een sterker team te bouwen zodat de torenhoge ambities van coach Freyr Alexandersson kunnen worden waargemaakt.

Blijven (voorlopig)

Volgende spelers blijven (voorlopig) in Kortrijk: João Silva, Nayel Mehssatou, Dion De Neve, Abdoulaye Sissako, Massimo Bruno, Mounaïm El Idrissy, Kristiyan Malinov, Lucas Pirard, Jonathan Afolabi, Ryan Alebiosu, Thierry Ambrose, Iver Fossum, Djiby Seck, Youssef Challouk en Ebbe De Vlaeminck.

(Jonas De Bosschere)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier