Geen kandidaat om EK24 fandorp voor de Rode Duivels te organiseren op ‘t Zand in Brugge

Het WK-dorp in Brugge in 2018, voor het EK24 is er minder animo in Brugge. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Er heeft zich geen enkele kandidaat aangeboden om een fandorp voor het EK voetbal 2024 op ‘t Zand in Brugge op touw te zetten. De Brugse horecabaas Philippe Leloup, die al drie keer zo’n fandorp opzette, stelt: “Zo’n evenementen zijn financieel niet meer haalbaar. Je moet al rekenen op 10 à 12.000 fans per dag, die minstens vier à zes drankjes consumeren. Er is dit jaar onvoldoende animo voor de Rode Duivels.”

Tot 25 maart hadden eventuele kandidaten de kans om een voorstel van concessievergoeding in te dienen. De Stad zocht een evenementenbureau dat wedstrijden van de Rode Duivels op een groot scherm op ‘t Zand zou uitgezonden. Het stadsbestuur voorzag in de inrichting van een ‘Fan-village’ op Brugges grootste plein. Voor andere ‘supportersdorpen’ in de Brugse binnenstad zal er geen toelating worden gegeven.

Subsidie

De Stad Brugge kreeg geen enkele ernstige kandidatuur binnen. Zelfs Ultim Events, dat voor het EK 2020 de organisatie toebedeeld kreeg – een evenement dat wegens corona uitgesteld werd – bleek niet geïnteresseerd. Burgemeester Dirk De fauw werd wel door een persoon gecontacteerd, die aan de Stad zelf 16.000 euro subsidie vroeg voor het inrichten van het fandorp: “Die persoon zei mij dat de huur van zo’n groot scherm zeer duur is, waardoor hij 16.000 euro per wedstrijd eiste. Wij hebben hiervoor vriendelijk bedankt.”

De Stad voorziet wel nog opportuniteiten voor meerdere kleinschalige initiatieven in de Brugse deelgemeenten. Burgemeester Dirk De fauw is wel verbaasd over het feit dat er weinig animo is rond het EK 24. Eerdere fandorpen bleken voor de organisatoren wegens het grote drankverbruik wel winstgevend….

Goede berekening

Bruggeling Philippe Leloup, zaakvoerder van restaurant Poules Moules, die samen met Ward Devriese van café Den Estaminet onder de bvba ‘Bruisend’ sedert 2014 al drie fandorpen in Brugge opgezet heeft voor WK’s en EK’s, stelt: “Die ene kandidaat, die een voorstel deed aan het stadsbestuur, heeft een heel goede financiële berekening gemaakt. Enkel met een stadspremie van 16.000 euro per avond is dit niet verlieslatend.”

“Je kunt de organisatie vergelijken met De Warmste Week. Zoiets kost 85 à 100.000 euro per avond. Tegenwoordig zijn bedrijven niet meer zo happig om te sponsoren. Om uit de kosten te komen heb je 10 à 12.000 aanwezigen nodig, die elk minstens vier à zes pintjes drinken. Ook de Bruggeling die in 2023 mee De Warmste Week organiseerde, ziet het EK24 blijkbaar niet niet zitten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier