Frankrijk? Et alors…?Durven we niet meer zeggen, hoor

Kevin De Bruyne moet maandag Mbappé en co in de ogen kijken. © Carl Recine Getty Images
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Frankrijk dus. Maandag om 18 uur. Dan spelen de Rode Duivels hun 1/8ste finale op het EK. Als tweede in groep E. Teleurstellend tweede, toch?

Nu wacht dus de wereldkampioen van 2018 – weet u nog hoe ze ons toen in de halve finale koud uitschakelden, die goal van Umtiti? Karl Vannieuwkerke liet zich laatst nog ontvallen dat de Duivels in die match zowat werden weggespeeld.

Nu wacht dus de vicewereldkampioen van 2022, de finale verloren van Argentinië met de penalty’s, na drie goals van Mbappé – weet u dát nog?

Nu wacht dus een van dé favorieten van dit tornooi, met nog steeds dezelfde Mbappé. Die zijn duivels nog moet ontbinden…

Durven we hier nogmaals zeggen Et Alors…? We hádden het gezegd, indien woensdagavond was gebleken dat de Rode Duivels zich verder hadden ontpopt tot… Brugse Zotten. Hoe Club Brugge die kloof van 19 punten zot goedmaakte: na de geweldige prestatie tegen Roemenië zagen we, wat verblind, plots echt mogelijke gelijkenissen met ‘ons’ EK in Duitsland. En dan stond België-Slovakije voor Clubs reguliere competitie: veel pech en een pijnlijk eindresultaat (die 19 punten).

We misten woensdag de dash van vorige zaterdag. We misten Brugse Zotten

Maar België-Roemenië, dat was dan weer het Club van de Champions’ Play-offs. Plots stonden Vanaken en co er en plots stónden De Bruyne en co er. En plots brak in ons land het geloof door en gingen we – jij misschien ook? – denken: het kán. Zoals de Clubfans na enkele PO1-matchen gingen dromen. Het kón: nogmaals zo’n prestatie tegen Oekraïne en ze kwamen in dezelfde flow als blauw-zwart enkele maanden geleden. Onstuitbaar.

Neen dus. Plots voetbalden ‘onze jongens’ weer bang en ondermaats – dat deed Club in de play-offs niet. Was het nog bibberen en beven tot de laatste minuut. Wég het snelle aanvallende geweld, blij uiteindelijk om alsnog als tweede te finishen. Met 4 op 9 en nauwelijks twee keer gescoord in wat vooraf de gemakkelijkste groep van het EK werd genoemd… Hoe graag hadden we De Rode Duivels groepswinnaar zien worden. Wég uit de linkerzijde van de knock-out waarin ook nog Duitsland, Portugal en Spanje. Konden we nóg verder dromen.

Maandag wacht dus Frankrijk. Het is van in… 1981 geleden dat we nog eens een officiële wedstrijd wonnen van Les Blues. Maar dat is geschiedenis. En niet dáárom durven we niet meer zeggen… Et alors?

Wel omdat we woensdag de dash misten van die Brugse Zotten.

Lees meer over: