Europese halve finale van Club Brugge uitzonderlijk op woensdag door… Heilig Bloedprocessie

Donderdag 9 mei vindt in Brugge de Heilig Bloedprocessie plaats. Daardoor wordt de halve finale van Club Brugge uitzonderlijk daags voordien afgewerkt. © BELGA
Philippe Verhaest

Na de historische zege tegen PAOK in de Conference League, mag Club Brugge zich voor het eerst in 32 jaar opmaken voor een Europese halve finale. De terugwedstrijd in het Jan Breydelstadion zal uitzonderlijk op woensdagavond 8 mei afgewerkt worden. “Donderdag 9 mei vindt de Heilig Bloedprocessie plaats”, aldus burgemeester Dirk De fauw. “Beide evenementen zijn onmogelijk met elkaar te combineren.”

Donderdag 2 mei trekt Club Brugge naar Firenze om de heenmatch in de halve finale van de Conference League af te werken, een week later zakt ACF Fiorentina naar het Jan Breydelstadion af om uit te maken wie eind mei in Athene de finale mag spelen.

Die terugwedstrijd zal uitzonderlijk op woensdagavond 8 mei om 18.45 uur gespeeld. En níet op donderdag, de gebruikelijke dag waarop de Conference League uitgerold wordt.

Donderdag 9 mei wordt Brugge immers ingepalmd door de Heilig Bloedprocessie. “En die lokt traditioneel een massa volk naar onze binnenstad”, legt burgemeester Dirk De fauw (CD&V) uit. “Het is onmogelijk om én de Bloedprocessie én de halve finale van Club tegelijk in goeie banen te leiden.”

“Brugge is momenteel dé voetbalhoofdstad van België. Zowel Club als Cercle doen het meer dan uitstekend” – Dirk De fauw, burgemeester Brugge

De UEFA keurde de alternatieve datum intussen goed. “Daar zijn we blij om, want we willen deze historische gebeurtenis zo goed mogelijk voorbereiden. Op de Grote Markt zullen de tribunes van de Heilig Bloedprocessie al opgebouwd staan en ‘t Zand zal nog door de Meifoor ingenomen zijn. Maar het spreekt voor zich dat we de bezoekende Italiaanse fans de kans willen geven om zich in onze binnenstad te verzamelen. Welke locatie daar zich best toe leent, willen we zo snel mogelijk vastleggen.”

Apetrots

Los van de organisatorische knoop die zo snel mogelijk moet ontward worden, is De fauw een apetrotse burgemeester. “Dit is uniek”, glundert hij. “Ik duim dat Club straks ook de poort richting finale kan open beuken. Dat zou de kers op de taart zijn.”

“Of ik op 2 mei mee afreis naar Firenze? Dat zal van mijn agenda afhangen. Maar bij de terugmatch in eigen stad ben ik zeker op post. En woensdag 29 mei (de dag van de finale van de Conference League, red.) staat al in mijn agenda aangekruist. Als Club het haalt, ben ik er zeker bij.”

En wie weet mag de burgervader Blauw-Zwart straks een Europese bekerwinnaar op het stadhuis ontvangen. “Dat zou fantastisch zijn. Brugge is momenteel dé voetbalhoofdstad van België. Want ook Cercle doet het meer dan uitstekend. We houden nu al rekening met een scenario waarin zowel Club als Cercle Europees spelen. Dat wordt dan opnieuw puzzelen. Maar laat ons nu eerst genieten van het succes van beide ploegen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier