Eerste EK-straat van ‘t land ligt in Lauwe: “Tijdens de matchenvan de Rode Duivels sluiten we de Koning Boudewijnstraat volledig af”

Enkele leden van de Supportersclub Duivels Lauwe in de EK-straat die er nu nog rustig uitziet. © CL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Wie de matchen van de Rode Duivels op het EK Voetbal in een heuse stadionsfeer wil volgen, kan hiervoor terecht in Lauwe. Daar wordt de eerste EK-straat van het land geopend.

Het Europees kampioenschap voetbal in Duitsland nadert met rasse schreden en op verschillende plaatsen in het land begint de Duivelse koorts zich te manifesteren. Grote schermen worden gereserveerd, tuinen worden omgebouwd tot mini-bioscopen en zowat alle cafés plaatsen nu reeds hun bestelling.

Groots evenement

Toch is er één plaats in België waar de spanning compleet nieuwe proporties aanmeet. “Een EK-dorp? Wat dacht je van een EK-straat!” De leden van Supportersclub Duivels Lauwe lachen wanneer ze vooruit blikken op het kampioenschap, dat midden juni start. “In 2018 werd het WK uitgezonden op grote schermen op Lauweplaats. Dat was toen een overweldigend succes, waar de sfeer tussen de supporters bijna te proeven viel. Op dat moment werd besloten om in Lauwe een supportersclub op te richten, met café Astor als uitvalsbasis.”

De leden van de club volgen de Duivels op de voet, al dan niet fysiek in de stadia. Het liet dan ook niet lang op zich wachten vooraleer het aankomende EK in Duitsland ook weer voor een uitzonderlijk evenement zou gaan zorgen. “Tijdens de matchen van de Rode Duivels sluiten we de Koning Boudewijnstraat volledig af. Net zoals tijdens Lauwe Koerse, waarvoor de straat eveneens op slot gaat, voorzien we de nodige omleidingen. Voor, tijdens en na de matchen zijn er foodtrucks, is er animatie en kan iedereen natuurlijk het voetbal volgen op enorme schermen. Op 17, 22 en 26 juni zal het hier dan ook krioelen van shirts, petjes, sjaals en vlaggen. We hopen natuurlijk allemaal dat onze nationale ploeg het bij onze oosterburen zo ver mogelijk zal schoppen. Dan zal de straat ook tijdens die evenementen worden afgesloten.”

Ook ter plaatse

Of alle leden van de supportersclub trouw op post zullen zijn, is nog niet helemaal zeker. “Er zijn enkele van onze leden die de matchen in Duitsland zelf gaan volgen. Toch hopen we hier toch minstens drie keer honderden supporters in de straat te kunnen verzamelen.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier