Drie leuke weetjes in de rand van de stunt van KSV Ingelmunster op RSC Anderlecht

Wouter Vander Stricht

Deze reportage maakte deel uit van het dossier KSV Ingelmunster, 20 jaar na de stunt op Anderlecht.

De rentree in mineur van Vincenzo Scifo

Je houdt het haast niet voor mogelijk welk elftal Anderlecht toen in de wei kon brengen. Aimé Antheunis was coach en loodste de ploeg dat seizoen naar de 25ste titel. Frank Vercauteren was toen assistent. Staelens – die begin 2000 eindelijk zijn Gouden Schoen zou krijgen – ontbrak tegen Ingelmunster. Scifo maakte na blessure zijn heroptreden, in mineur dus.

Anderlecht: De Vlieger, Verstraeten (106′ Soetaers), Crasson, Oyen, Van Diemen (60′ Scifo), Iachtchouk (67′ Brocken), Zetterberg, Baseggio, Goor, Radzinski, Koller.

Ingelmunster: Maesen, Six, Lamberg, Deschacht, Eeckman, Moons (67′ De Grande), Grymonprez, Vanderdonck (119′ Rosseel), Careel, Beerens (114′ Wright), Feys.

Doelpunten: 8′ Radzinski 1-0, 88′ Beerens 1-1, 104′ en 105′ Feys 1-2 en 1-3, 112′ Degrande 1-4

Gele kaarten: Van Diemen, Beerens, Vanderdonck

Scheidsrechter: Hayen

Toeschouwers: 7.110

8-1 op Genk: sneeuw, gouden schoen voor Branko en pracht van een owngoal

Bart Deschacht zet hier een tackle in op Marc Hendrikx, het mocht die dag niet baten.
Bart Deschacht zet hier een tackle in op Marc Hendrikx, het mocht die dag niet baten.© BELGA

In de volgende ronde, de achtste finale, zou KSV Ingelmunster ingeblikt worden door RC Genk, dat later in de finale tegen Standard ook de beker zou pakken. Veel herinneren de heerschappen zich er niet meer van, zich nog wat in euforie rond de RSCA-zege wentelend. En gelijk hebben ze. 8-1 werd het op Genk. “Met een prachtgoal van Eddy Verbeeck”, grapt het gezelschap. “Een owngoal welteverstaan.” Branko Strupar kreeg voor die match zijn Gouden Schoen en het had die dag (19 december 1999) ook flink gesneeuwd.

Dirk Bikkembergs had ook oogje op KSVI-talent

Thierry Eeckman verdedigde niet enkel de kleuren van KSV Ingelmunster, maar speelde ook nog voor het Italiaanse Fossombrone, de ploeg van modeontwerper Dirk Bikkembergs.
Thierry Eeckman verdedigde niet enkel de kleuren van KSV Ingelmunster, maar speelde ook nog voor het Italiaanse Fossombrone, de ploeg van modeontwerper Dirk Bikkembergs.© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Dirk Bikkembergs – modeonwerper en deel uitmakend van de Antwerpse zes – ging ook ‘scouten’ bij KSV Ingelmunster. Terry De Grande ging regelmatig modeshows lopen en Thierry Eeckman werkte en speelde een tijd in Fossombrone waar Bikkembergs zijn fabriek had.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.