De Bruyne, Eden Hazard, Witsel en Vermaelen in de basis tegen Finland

Coach Roberto Martinez.©BRUNO FAHY Belga
Coach Roberto Martinez.©BRUNO FAHY Belga
Redactie KW

Na de belabberde eerste helft tegen Denemarken neemt bondscoach Roberto Martinez geen risico’s meer. Hij start maandag met zijn sterkste elf tegen de Finnen.

De Rode Duivels kwamen op donderdag met de schrik vrij in Denemarken. De 1-0 achterstand na een schabouwelijke eerste helft werd nog weggepoetst na het inbrengen van de absolute wereldsterren. Witsel zorgde voor meer evenwicht in het elftal, Eden Hazard gaf een slimme assist en De Bruyne etaleerde zijn klasse en deed de partij kantelen.

Terwijl voor het tornooi gedacht werd dat de derde partij tegen Finland vooral zou dienen om de reserven wat speelminuten te bezorgen, zal Martinez starten met het bovengenoemde drietal. “Er is geen sprake van een A-team of een B-team,” verklaarde Martinez op de persconferentie. “Sinds de beslissing dat er vijf wissels mogen doorgevoerd worden, is het voetbal helemaal veranderd. Zo was het tegen Denemarken essentieel dat zowel De Bruyne, Witsel als Hazard vanuit hun invalbeurt een grote impact konden hebben. Tegen Finland komen ze alle drie aan de start, vooral om wedstrijdritme op te doen maar ook om te kijken hoe lang ze kunnen spelen.” Een andere speler die ook aan de aftrap komt is Vermaelen. Boyata kreeg zijn kans tegen Rusland en blonk uit, Denayer ontgoochelde gisteren en lag aan de basis van de tegengoal. Maandag krijgt dus Vermaelen zijn kans.

“Er zullen wijzigingen komen tegen Finland,” gaf de bondscoach nog mee. “Het is niet duidelijk of Lukaku voldoende hersteld zal zijn. Hij wil natuurlijk elke wedstrijd starten maar ook Batshuayi of Benteke kunnen in aanmerking komen.”

Moeilijke route niet vermijden

Een gelijkspel is altijd voldoende om de poule te winnen. Bij een nederlaag eindigen we sowieso achter de Finnen en kan er wellicht een moeilijke route vermeden worden. Martinez wil daar echter niks van weten: “We moeten proberen om elke match te winnen. We gaan niet voor de gemakkelijkste route kiezen. We willen hier zo sterk mogelijk zijn, ongeacht de tegenstander.”

De bondscoach bekijkt uiteraard ook de andere EK-wedstrijden met het oog op potentiële tegenstanders. Vooral Italië maakte al indruk op hem. “Hoe Italië thuis voor de eigen fans speelt, dat is indrukwekkend.. Erg veel druk, veel energie, bijna voortdurend op de helft van de tegenstander. Ook Wales liet een goede indruk op me na.” Het zijn potentiële tegenstrevers in het vervolg van het tornooi, maar eerst komaf maken met Finland. (JT)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.