Sportkinesisten zagen het al langer aankomen, maar nu is het zover: ze worden overstelpt door (amateur)sporters die na corona geteisterd worden door allerlei kwaaltjes. Het fenomeen komt voor bij alle clubs en over alle sporten heen. “Spieren en pezen hebben een ‘de-training’ ondergaan”, zegt expert Vincent Callewaert.
In de voorbereiding op het seizoen regende het al afgelastingen van oefenwedstrijden. Reden: te veel blessures waardoor ploegen geen competitief team konden opstellen. Ook nu de competities gestart zijn, kampen heel wat sportteams nog met een blessuregolf en heel wat kinesisten moeten overuren kloppen om iedereen te kunnen behandelen. Allemaal naweeën van een door corona geannuleerd seizoen.
Er komen veel mensen met spier- en peesproblemen – Vincent Callewaert
Bij SQUADT, dat zowel top- als amateursporters begeleidt tijdens hun revalidatie, zijn ze niet verrast. “Er zijn sowieso meer blessures dan een half jaar geleden, want we komen ook uit een periode dat heel wat sporten stil lagen”, zegt medezaakvoerder Vincent Callewaert. “Maar we hebben inderdaad wel de indruk dat er toch meer blessures zijn dan gewoonlijk. Het zijn vooral spier- en peesproblemen die opduiken. Voetballers, volleyballers en basketters zijn wel blijven bewegen, maar de sportspecifieke belasting kon men vaak niet nabootsen door gewoon te gaan lopen. Dus snel draaien en keren, springen, opeenvolgende versnellingen… Spieren en pezen hebben op dat vlak de-training ondergaan en dat werd onderschat. Tijdens corona zagen we dan weer meer problemen met overbelasting omdat mensen langdurig dezelfde inspanning deden.”
Kan men nu nog remediëren of moeten de sporters gewoon door de zure appel heen bijten? “Het is een beetje schipperen tussen twee zaken. De competities zijn al bezig, dus moet je progressief verder opbouwen. Anderzijds mag de progressie niet te snel gebeuren om nieuwe blessures te vermijden. Extra inzetten op recuperatie is zeker een toegevoegde waarde. Massages integreren, proteïneshakes drinken, ijsbaden nemen… het helpt allemaal.”
Halve ploeg in de lappenmand bij FC Poperinge
Weinig sportclubs hebben momenteel een lege ziekenboeg, maar bij voetbalclub FC Poperinge moesten ze er dit seizoen al een extra grote lappenmand bij halen. “Op een bepaald moment waren 13 van mijn 22 kernspelers geblesseerd”, zucht Dave Van Moerkercke, trainer bij de tweedeprovincialer. “Er zijn trainingen geweest waarbij we maar met zeven aanwezig waren. Opvallend is ook dat blessures zich meestal niet voordeden op trainingen, maar wel tijdens de matchen. Er is niet één lijn terug te vinden in de aard van de blessures, maar het zijn er te veel om toeval te zijn. Ondertussen moesten we zelfs een speler laten terugkeren uit pensioen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier