Clement over Kiev: “Geen sexy tegenstander, wel zware brok”

Vorig seizoen schakelde Club Brugge de Oekraïners uit in de derde kwalificatieronde.©BRUNO FAHY Belga
Vorig seizoen schakelde Club Brugge de Oekraïners uit in de derde kwalificatieronde.©BRUNO FAHY Belga
Redactie KW

Club Brugge werd aan Dynamo Kiev gekoppeld in de loting van de zestiende finales van de Europa League. Vorig seizoen waren de Oekraïners ook al de tegenstander in de voorronde van de Champions League en eind september schakelden ze nog AA Gent uit op weg naar het kampioenenbal. Een taaie tegenstander die momenteel de eerste plaats bekleedt in de Oekraïense competitie. “Wij staan ook op de eerste plaats in de competitie. We hebben veel vertrouwen dus dat wordt een mooi weerzien”, klinkt Mata hoopvol.

Coach Clement kijkt even terug naar vorig seizoen. Brugge schakelde hen toen uit in de derde kwalificatieronde. Club won 1-0 thuis en speelde daar 3-3 gelijk. Vooral de terugwedstrijd was memorabel, met late goals van Vormer en Openda.

“Dat was niet gemakkelijk”, aldus Clement. Ze hebben dit seizoen Gent uitgeschakeld. 5-1 in totaal, dat zegt ook iets. En ze hebben ook nog eens AZ uitgeschakeld. Het is geen sexy tegenstander, wel een zware brok en ik denk een ploeg van ons niveau. We zullen goed georganiseerd moeten zijn want Dynamo was vooral ook een sterke counterploeg die een tegenstander opwacht en dan heel snel omschakelt.”

Lang vol vertrouwen

Mats Rits denkt dat de vorige Europese campagnes in het voordeel van Brugge zullen spelen: “Hoe meer wedstrijden je op Europees niveau hebt gespeeld, hoe meer ervaring je hebt. Die goede campagne uit de Champions League moeten we zeker meenemen in onze rugzak en dat bevestigen in de Europa League.”

Niet toevallig is Noa Lang de man die het meeste zelfvertrouwen uitstraalde. “Je moet er gewoon in geloven dat je ver kan komen. Gewoon stap voor stap, nu Dynamo Kiev. Eerst maar zorgen dat we die uitschakelen en dan heb ik er wel vertrouwen in dat we ver in het tornooi kunnen komen.”

Twee voordelen?

Twee zaken kunnen in het voordeel van Club Brugge spelen. De heenwedstrijd wordt in Oekraïne gespeeld waardoor de beslissende wedstrijd op het eigen veld wordt uitgevochten. De kans is echter klein dat er eind februari al opnieuw supporters zullen toegelaten worden in de voetbalstadions.

Het tweede pluspunt is de lange winterbreak in Oekraïne. Kiev speelde gisteren 2-2 gelijk en blijft alleen aan de leiding. De volgende competitiewedstrijd staat echter pas gepland halverwege februari, een kleine week dus voor de heenwedstrijd. Misschien kan dit gebrek aan wedstrijden met inzet in de kaart van blauw-zwart spelen. (JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier