Geen bekerfinale voor Club Brugge nadat Union blauw-zwart uitschakelt in blessuretijd: “Het is onvergeeflijk”

Hans Vanaken is ontgoocheld na de uitschakeling. © Belga

Union heeft zich woensdagavond geplaatst voor de finale van de Croky Cup. De Brusselaars haalden in de return van de halve finales hun achterstand van in de heenwedstrijd (2-1) tegen Club Brugge op: 2-0.

Ronny Deila koos in een uitverkocht Dudenpark voor wat meer body en bracht de na schorsing terugkerende Igor Thiago, Eder Balanta en Joel Ordonez aan de aftrap. Blauw-zwart kon door zijn krappe voorsprong vanuit de heenwedstrijd de kat uit de boom kon kijken, maar zorgde toch voor het eerste gevaar met een schot van Andreas Skov Olsen. Union had een achterstand op te halen en ging hoog voetballen, wat ook kansen opleverde.

Na de eerste twee verwittigingen van Cameron Puertas en Gustaf Nilsson bracht het derde Brusselse gevaar de grootste kans uit de partij voort. Henok Teklab haalde de achterlijn en legde goed voor op Nilsson, die de bal aan zich voorbij liet gaan voor Mathias Rasmussen. De Noor kreeg een vrije schietkans, maar besloot onbesuisd over de Brugse kooi.

Late goal

De tweede helft begon bitsiger met veel fouten aan beide kanten. Na enkele gemene tussenkomsten van Ross Sykes en Balanta gingen de poppetjes even aan het dansen en moest scheidsrechter Lothar d’Hondt de verhitte gemoederen bedaren. Ondanks de druk van Union waren de beste kansen wel voor Club. Thiago miste eerst een open kopkans en kreeg nadien ook een snelle rebound niet tussen het kader.

Twintig minuten voor tijd brak wie anders dan Amoura dan toch de ban. De Algerijn kreeg vlak voor Mignolet met een gelukje de bal in het zestienmetergebied en schoot het leer in het dak van het doel. Voor Union was het do or die, terwijl Club net niet verzoop. Pas in blessuretijd kopte Ross Sykes Union naar een delirium en naar een finale tegen Antwerp of tweedeklasser Oostende.

Deila teleurgesteld

Club Brugge-trainer Ronny Deila was teleurgesteld na de uitschakeling.
Club Brugge-trainer Ronny Deila was teleurgesteld na de uitschakeling. © Belga

Club Brugge-trainer Ronny Deila was teleurgesteld na de uitschakeling. De Noor hekelde “het gebrek aan overgave en winnaarsmentaliteit” bij zijn spelers.

Net als zondag in de competitie tegen RSC Anderlecht slikte Club helemaal in het gaatje een fatale tegentreffer. “Ik was teleurgesteld over onze reactie na het eerste doelpunt”, vertelde Deila op een persconferentie na afloop. “Het is frustrerend om in de blessuretijd nog een doelpunt tegen te krijgen. In de verlengingen was alles nog mogelijk geweest. Het legt een gebrek aan overgave en winnaarsmentaliteit bloot. Het is onvergeeflijk.”

Focus op competitie en Europa

In de Jupiler Pro League staat Club al 20 punten achter op leider Union en ook het bekerparcours is dus voorbij. Toch geeft Deila de moed niet op. “Er is nog veel om voor te spelen. We zijn ook nog steeds in Europa aan zet. De strijd om de play-offs zal spannend worden, maar in voetbal kan alles snel veranderen. Op dit moment valt het muntje nooit aan onze kant en moeten we blijven werken.”

Ondanks de recente tegenvallende resultaten vreest de Noor niet voor zijn job. “Als ik spelers zie die geen zin hebben op training en iedereen wordt beter dan wij, dan zou ik toegeven dat er een probleem is. Maar dat is op dit moment niet het geval. Het belangrijkste is om de rangen te sluiten en te vechten voor de club, de fans en onszelf.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier