Al één bezwaarschrift tegen nieuw voetbalstadion voor Cercle Brugge

Dirk De fauw en Franky Demon.© Davy Coghe
Dirk De fauw en Franky Demon.© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Op de allerlaatste dag van het openbaar onderzoek heeft een grondspeculant bij de raad van State een bezwaarschrift neergelegd tegen het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan, dat de weg moet vrijmaken voor een nieuw voetbalstadion voor Cercle Brugge.

Vrijdag 16 april was de laatste dag waarop tegenstanders van een nieuw voetbalstadion voor Cercle een bezwaarschrift kunnen indienen bij de Raad van State tegen het nieuwe gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) slaagde er begin dit jaar in om het stadiondossier langs de Blankenbergse Steenweg uit de impasse te halen. Toen vorig jaar de Raad van State het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) voor die site vernietigde, leek de oplossing die burgemeester Dirk De fauw uitgedokterd had, veraf. Hij had voorgesteld dat Cercle een kleiner voetbalstadion met 15.000 zitjes zou bouwen in Sint-Pieters, toen Club koos voor een nieuwe tempel op Jan Breydel.

Parkeertoren

Demir hanteerde een fraai staaltje van juridische spitstechnologie. Ze viste uit dat ze het gewraakte grup kon remediëren , zeg maar lichtjes wijzigen en opnieuw voorleggen aan de wettelijke kamer van de Raad van State. Het nieuwe plan voorziet nu een parkeertoren in plaats van een gewone parking, waardoor slechts tien procent van de grond gebruikt wordt als parking. Bovendien werd de landschappelijke groene buffer tussen het stadion en de omliggende landbouwgebieden verdubbeld tot zestig meter.

De wettelijke kamer van de Raad van State keurde het aangepaste plan goed. Op 16 februari verscheen de beslissing van de Vlaamse Regering in het Belgisch Staatsblad. Daarna volgde een periode van 60 dagen openbaar onderzoek, waarin alle betrokken partijen bezwaar kunnen aantekenen tegen dit nieuwe grup. Op vrijdag 16 april verstreek die periode.

Het ontwerp voorziet de omvorming van 100 ha landbouwgrond tot industrieterrein en recreatiezone. Er zijn 250 percelen met 80 eigenaars. Er zijn 22 gebruikers van landbouwgrond, zes bedrijfszetels van landelijke ondernemingen. Alle gronden moeten onteigend worden indien de boeren niet akkoord gaan met een minnelijke schikking en een vergoeding voor het verlies van gronden.

Ontgoocheld

De Brugse urbanisatieschepen Franky Demon vernam via een van de raadsmannen dat een grondspeculant een bezwaarschrift ingediend heeft. Franky Demon is zwaar ontgoocheld: “Het plan werd nochtans naar parking en buffering goed aangepast. Ik blijf geloven in de rechtsstaat en hoop dat deze keer de auditeur en de Raad van State de herbevestiging bekrachtigen. Dit bezwaarschrift is een tegenslag voor het voetbal en de economie in Brugge.”

“Wie dit doet, heeft het niet goed voor met de ontwikkeling van de Brugse regio. Ik wil blijven onderhandelen met iedereen, maar weet niet goed meer wat te zeggen aan de onderhandelingstafel. Voor sommige grondeigenaars is het glas nooit halfvol maar altijd half leeg…”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier