“Lopen heeft me mentaal gered”: Sander Knudde loopt naar de trainingen van de U21 van KFC Lichtervelde
Een loper die ook voetbalt! Sander Knudde (18) loopt vanuit Torhout naar de voetbaltrainingen bij de U21 van KFC Lichtervelde. Na de arbeid op het oefenveld trekt hij z’n loopschoenen weer aan en loopt hij naar huis. Hij hoopt weldra een marathon mee te doen, maar daarvoor is hij nog te jong.
Voetballers rijden meestal met de wagen naar het oefencomplex van hun club. Sommigen overbruggen die afstand met de fiets. Op voorwaarde dat ze vlakbij het voetbalveld wonen. Sander Knudde is een buitenbeentje. Zo goed als elke training loopt hij van Torhout naar Lichtervelde, van thuis naar het Gilbert Desmet Stadion in Lichtervelde. “Voor de training voeg ik er vaak nog een ommetje aan toe”, beweert Sander Knudde. “Na de training met de U21 van Lichtervelde loop ik meestal rechtstreeks naar huis. Afhankelijk van hoe lastig die training was. Dan heb ik zowat tien kilometer voor en vijf kilometer na de training in de benen.”
Bij de U21 van Lichtervelde heeft Knudde, universiteitsstudent geschiedenis, zonder twijfel de beste conditie. “Mijn passie ligt niet bij voetbal, maar bij lopen over langere afstanden”, geeft hij toe. “Ik ben een loper die toevallig in januari 2024 begon te voetballen. Mijn vriend Gilles Mabbe vroeg mij om het voetbal opnieuw op te pikken. Omdat ze bij de U21 van Lichtervelde te weinig spelers hadden.”
Linksachter
Zo maakte Sander Knudde halfweg vorig seizoen z’n opwachting bij de U21 en blijft hij ook deze competitie voetballen. “Normaal speel ik linksachter”, gaat hij verder. “Gilles is linksvoor. Hij is pijlsnel. Samen vormen we meestal de linkerflank. Eigenlijk plaatsen ze me op posities waar ze mij kunnen zetten. Op technisch vlak ben ik geen kraan. Conditie is mijn sterkte. Ik heb een groot loopvermogen en kan de flank op en neer blijven gaan.”
Eigenlijk wou Sander Knudde deze maand een marathon lopen. “Blijkbaar moet je 21 zijn om een marathon te mogen lopen”, beweert hij. “Zowel in Ploegsteert als in Nieuwpoort heb ik een halve marathon afgewerkt. In die wedstrijden was ik telkens één van de jongste deelnemers. In mijn eerste halve marathon was ik in mijn leeftijdscategorie tweede. Er stonden slechts tien jongens van mijn leeftijd aan de start.”
“Ik hoop ooit een Ironman af te werken”
Op een training liep Sander Knudde al eens 42,195 kilometer. “Ik deed er drie uur en vijftig minuten over”, vertelt de jongeman. “Mijn droom is ooit een marathon beneden de drie uur te lopen. Ik heb nog veel tijd om dat te realiseren. Om op een degelijke manier een marathon af te werken moet je drie tot vier jaar trainen. Ik ben er nog maar een goed jaar ernstig mee bezig.”
Trots
De universitair is 1m80 groot en weegt 69 kilogram. “Toen ik in het vierde en vijfde middelbaar zat had ik het mentaal moeilijk”, geeft Sander Knudde toe. “Ik was niet de meest sportieve en was een stuk zwaarder. Tot 85 kilogram in mijn zwaarste periode. Ik was onzeker, ik had het moeilijk om mezelf te kunnen zijn. Dankzij het lopen kroop ik uit die tunnel. Ik hoop nog wat kilootjes kwijt te geraken. Iets beneden de 65 kilo zou ideaal zijn.”
“Nu heb ik iets om trots op te zijn”, benadrukt de loper-voetballer. “Ik heb mezelf leren zijn. Intussen staat alles in het teken van het lopen. In de examenperiode kan ik niet functioneren als ik niet kan lopen. In juni heb ik wekelijks tachtig kilometer gelopen. Jawel, ik ben al wel eens bovenop mijn cursussen in slaap gevallen. In juli, de maand na de examenperiode, heb ik heel veel gesport.”
Fris aan de aftrap
De dag van een wedstrijd naar het voetbalveld lopen, dat doet hij niet. “Voor de aftrap wil ik fris en scherp zijn”, verduidelijkt Knudde. “Daags voor een match gebeurt het wel dat ik een lange training afhaspel. Na een wedstrijd is het best mogelijk dat ik nog een looptraining afwerk.”
Soms kan je Sander Knudde op de koersfiets tegenkomen. “Ik ben al eens naar de Koppenberg in Oudenaarde gereden”, glundert hij. “Ooit een Ironman tot een goed einde brengen, dat is eveneens een droom die ik hoop te realiseren.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier