Verlamde Johannes finisht eerste zelfstandige triatlon
Johannes Balbaert (14) uit Blankenberge verlegde zondag opnieuw zijn grenzen: de van borst tot tenen verlamde ‘ultrakid’ finishte voor het eerst helemaal zelfstandig op een virtuele kwarttriatlon in Brugge.
Johannes Balbaert, die na zijn ultratriatlon in Israël de bijnaam ‘ultrakid’ kreeg, is ook ambassadeur van Tri To Change. Deze virtuele, recreatieve triatlon vond zondag plaats ten voordele van G-sport Vlaanderen en Johannes legde daarbij een perfect parcours af. Het was de eerste keer dat hij een triatlon finishte zonder zijn kompaan Nico De Neef.
“Johannes had de ‘rookies’, de jongeren van zijn triatlonclub Ohana, en de sportafdeling van zijn school Maerlant Atheneum overtuigd om deel te nemen en daar werd massaal op ingegaan: 22 leden van Ohana namen ‘s morgens deel aan een sprint-triatlon in en rond het zwembad van Lago Brugge, ‘s middags deden liefst 51 leerlingen van het Maerlant Atheneum mee aan een supersprint-triatlon in en rond Wenduine. Zoveel blije gezichten van jong en oud die samen coronaproof konden sporten; in deze tijden betekende dat dubbel plezier”, zegt zijn vader Jurgen.
Zwemmen lukt beter
Het was voor zijn ouders ook een groot plezier om Johannes zo te zien genieten tijdens het sporten. “Er zijn opnieuw heel wat sportevenementen afgelast in het voorjaar, dus dan is een deelname aan zo’n initiatief als dit wel meegenomen”, klinkt het. Johannes verbeterde zichzelf volgens vader Jurgen vooral in het zwemmen: hij deed de 750 meter in 26 minuten. Het 20 kilometer fietsen met de handbike volbracht hij in 1u14 en over het vijf kilometer lopen, in een wheeler, deed hij 23 minuten.
Gedroomde ambassadeur
Johannes kijkt nu al uit naar zijn volgende prestatie: in augustus wil de jongen een mooie tijd neerzetten op zijn eerste volle supersprint in Domein Polderwind. “Johannes is voor ons de gedroomde ambassadeur. Met de Ultraman Challenge in Israël heeft hij aangetoond dat alles mogelijk is, zolang je maar gelooft in jezelf. Triatlon is duursport, hé: je hebt er fysiek én mentaal karakter voor nodig”, zegt Olivier Smekens van Tri To Change. Johannes werd zondag ook geruggensteund door zijn triatlonclub Ohana. “We proberen een warme, inclusieve triatlonclub te zijn waar iedereen welkom is. Ook G-atleten, en Johannes is op dat vlak een inspirerend voorbeeld. Hij is verlamd vanaf de borst, maar verlegde als 14-jarige kerel al verschillende keren zijn grenzen”, zegt voorzitter René Mat.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier