Top100 West-Vlaamse sporters: van Michael Vanthourenhout (40) tot Joris De Loore (31)
Sportliefhebbers zijn in 2016 serieus in de watten gelegd! Club Brugge kampioen, het EK, olympische helden… Stof genoeg om de 100 beste West-Vlaamse sporters in een lijstje te gieten. Geniet tien dagen mee van deze wervelende countdown naar de absolute nummer 1 van het sportieve topjaar 2016!
Michael Vanthourenhout (wielrennen)
40
Veldrijder Michael Vanthourenhout (23) uit Wingene heeft de overstap naar het profpeloton niet gemist. De jongere broer van Dieter ontpopte zich nog niet tot de evenknie van heersers Wout van Aert en Mathieu van der Poel, maar zorgt wel al geregeld voor het nodige weerwerk. Zo slaagde de naar Oost-Vlaanderen uitgeweken crosser er deze winter in Kruibeke al in om Van Aert in een man-tegen-manduel te verslaan. En in de Wereldbekercross in Las Vegas eindigde de jonge troef van Marlux-Napoleon Games voor het tweede jaar op rij op het podium.
Stijn Dejonckheere (volleybal)
39
Net als de vorige drie seizoenen had Torhoutenaar Stijn Dejonckheere een belangrijk aandeel in de vierde landstitel op rij van Knack Roeselare. De bijna 29-jarige libero pakte met Knack ook de Beker van België, bereikte Europees de halve finale van de CEV Cup en kent in de nationale competitie zijn gelijke niet met zijn uitstekende recepties en vaak spectaculaire reddingen. Dejonckheere, die in zijn vrije tijd ook uitblinkt met allerhande leuke volleybal- en andere filmpjes, liet de zomercampagne met de nationale ploeg aan zich voorbij gaan om topfit te zijn voor het huidige seizoen. Met succes: Dejonckheere en Knack verloren in de competitie nog niet dit seizoen en strandden in de Champions League op enkele puntjes van een superstunt tegen Belgorod.
Jana Coryn (voetbal)
38
De 24-jarige Waregemse won vorig seizoen met Lierse de beker van België, werd vicekampioen en kroonde zich met 19 doelpunten tot beste schutster in de hoogste afdeling van het Belgische damesvoetbal. Het leverde Coryn een transfer op naar de Franse tweedeklasser Lille, waar ze nu als prof voetbalt en met negen doelpunten ook daar halverwege het seizoen topschutster in de reeks is. Coryn maakt ook deel uit van de Red Flames, die zich voor het EK volgend jaar in Nederland kwalificeerden. De Waregemse was een van de drie genomineerden om Tessa Wullaert als ‘sparkle’ op te volgen – zeg maar de Gouden Schoen in het vrouwenvoetbal -, maar die prijs ging uiteindelijk naar Aline Zeler.
Serge Pauwels (wielrennen)
37
Wielrenner Serge Pauwels (33) uit De Haan won op een haar na de Tourrit op de flanken van de Mont Ventoux – u weet nog wel, die rit waarin we Chris Froome plots naar boven zagen lopen. De ingeweken Antwerpenaar moest echter vluchtgezel Thomas De Gendt voor zich dulden. Pauwels toonde zich nog enkele keren in de Tour, nadat hij eerder in het seizoen ook al flitsen had laten zien in de Ronde van Oman, de Ronde van het Baskenland en de Dauphiné Libéré. Op deze Pauwels kunnen ze bij Dimension Data een huis bouwen.
Julie Vanloo (basket)
36
De Oostendse Julie Vanloo (23) schittert in de eerste plaats met de Belgian Cats. Als een van de sterkhouders van de nationale damesbasketploeg heeft ze een groot aandeel in de kwalificatie voor het Europese kampioenschap 2017. De guard werkt ook een knap seizoen af in Zweden bij Lulea. Ze viert er de Zweedse titel en krijgt ook nog een individuele onderscheiding in het Zweedse damesbasket. Lulea wil verder met haar, maar de ambitieuze Vanloo kiest voor een nieuw avontuur in Italië. Dit seizoen komt de Oostendse uit voor de Italiaanse topclub Virtus Ragusa, waarmee ze in de Eurocup ook goed presteert.
Jens Debusschere (wielrennen)
35
Wielrenner Jens Debusschere (27) uit Waregem heeft niet zijn meest gelukkige seizoen achter de rug. De uitgeweken Dadizelenaar van Lotto-Soudal kwam in Gent-Wevelgem zwaar ten val en zag zowel de Ronde van Vlaanderen als Paris-Roubaix de mist ingaan. Tijdens de Tour kwam Debusschere vervolgens nog eens terecht in een tuimelperte en moest hij met een barst in zijn schouderblad afdruipen. Toch blijft 2016 ook in positieve zin een herinnering. Debusschere won in maart immers Dwars door Vlaanderen na een indrukwekkende remonte en mocht in oktober voor de eerste keer deelnemen aan het WK.
Stijn D’Hulst (volleybal)
34
Stijn D’Hulst (25) toonde in 2016 dat hij veel meer is dan de tweede setter van Knack Volley Roeselare. De Kortrijkzaan won met Knack de Beker van België én de vierde landstitel op rij en speelde daarin een bepalende rol. Toen de Spaanse spelverdeler Trinidad eind vorig seizoen geblesseerd uitviel, werd hij met verve vervangen door Stijn D’Hulst, die zeker in de play-off-finale indruk maakte. Ook Europees – Knack bereikte de halve finale van de CEV Cup – bewees D’Hulst zijn waarde en bij de Red Dragons, die zich plaatsten voor het EK, was hij vorige zomer eerste keus. Dit seizoen kan Knackcoach Rousseaux wisselen tussen zijn beide spelverdelers, een belangrijk tactisch voordeel en meer dan welgekomen met de drukke kalender van Knack Roeselare.
Jens Keukeleire (wielrennen)
33
Wielrenner Jens Keukeleire (28) uit Brugge ontpopte zich de voorbije seizoenen bij zijn Australische ploeg Orica tot een méér dan gewaardeerde meesterknecht. Maar toen hij eind juni voor het tweede jaar op rij naast een Tourselectie greep, moest ook Keukeleire toch even slikken. Hij nam prompt revanche door een rit in de Ronde van Slovenië te winnen, datzelfde kunstje in de Vuelta te herhalen en zich in de wegrit van zowel EK als BK tot één van de motoren van het Belgische team te ontpoppen. Keukeleire, een renner die iedereen in zijn ploeg wil hebben…
Leander Dendoncker (voetbal)
32
Voor het tweede jaar op rij greep Leander Dendoncker (21) naast een prijs met Anderlecht. De Passendalenaar was wel opnieuw één van de sterkhouders op het paars-witte middenveld. Dendoncker charmeerde blijkbaar ook Roberto Martinez, want toen Vincent Kompany geblesseerd uitviel voor de interland tegen Estland riep de bondscoach Dendoncker op. Hij mocht meteen aan de match beginnen, wat goed was voor zijn eerste basisplaats bij de Rode Duivels. Dendoncker liet een uitstekende indruk na en is één van de kandidaten voor een plaatsje in de WK-kern.
Joris De Loore (tennis)
31
2016 is dé stap voorwaarts voor Joris De Loore (23) uit Wenduine. Vooral in het begin van het jaar schittert hij met een onwaarschijnlijke reeks van 22 matchen zonder nederlaag. Hij wint ook in totaal drie Futurestornooien in 2016. In het begin van het jaar staat hij nog 381ste op de ranking en in oktober schiet hij naar een ‘career high’ van 174 en passeert hij zelfs even Kimmer Coppejans. De Loore raakt ook geselecteerd voor de Davis Cup en wint een dubbelmatch en tegen de Braziliaan Tomas Bellucci, vaste waarde in de top 100.
Top 100 Sporters van 2016
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier