Top 100 West-Vlaamsesporters: van Axelle Dauwens (10) tot Stoffel Vandoorne (1)
Geen eindejaar zonder lijstjes! Onze sportredactie koos de 100 beste West-Vlaamse sporters. Tien dagen lang schotelen we ze je hier voor in een wervelende countdown van 100 naar de absolute nummer 1 van het sportieve topjaar 2015!
Axelle Dauwens (atletiek)
10
De 25-jarige Axelle Dauwens uit Lapscheure scoorde in 2015 niet alleen in ‘De Slimste Mens ter Wereld’, maar ze bevestigde ook haar rol als beste Belgische hordenloopster. Haar persoonlijk record op de 400 meter horden – de 55″56 die ze liep op de Memorial Van Damme in 2014 – kon ze ditmaal niet verbeteren, maar Axelle blijft wel dromen van het Belgisch record. De 54″95 van Ann Mercken staat namelijk al sinds 1996 op de tabellen. Het hoogtepunt van Axelle in 2015 was zonder twijfel het WK atletiek in Peking, waar ze de halve finale haalde en de twaalfde tijd neerzette.
Serge Pauwels (wielrennen)
9
Wielrenner Serge Pauwels (32) uit De Haan was dé Belgische renner van de voorbije Tour de France. De ingeweken Antwerpenaar, die getrouwd is met ex-profrenster Ine Beyen, was al in de openingsweek uitermate actief tijdens de rit op Belgische bodem, toonde zich vervolgens in zowat elke bergrit in de voorste gelederen en reeg de knappe ereplaatsen aaneen: 4de op Cauterets, 9de op Pra-Loup en 6de in Saint-Jean-de-Maurienne. Zijn tomeloze aanvalsdrift werd finaal beloond met een 13de plaats in het eindklassement.
Tessa Wullaert (voetbal)
8
Tessa Wullaert (22) uit Sint-Baafs-Vijve heeft er een schitterend jaar opzitten. De ex-speelster van Harelbeke, Zulte Waregem en Anderlecht pakte de landstitel met Standard en won de Sparkle, de vrouwelijke Gouden Schoen die voor het eerst uitgereikt werd. Het leverde haar afgelopen zomer meteen een transfer op naar het Duitse Wolfsburg, waar ze profvoetbalster werd. Ze voetbalt ook al sinds haar 17de bij de Red Flames, de nationale vrouwenploeg, waar ze een vaste waarde is. Tessa is ook genomineerd voor de Krak van Wielsbeke en werd er onlangs nog sportvrouw van het jaar.
Sandrine Tas (skeeleren)
7
Sandrine Tas schitterde in november in Taipei. De Oostendse pakte twee keer goud op het wereldkampioenschap skeeleren. Ze was de beste op de 1.000 meter én de marathon, met telkens dank aan haar befaamde eindspurt. Voor Sandrine waren het de eerste wereldtitels bij de seniores en wellicht ook niet de laatste. In juli pakte ze ook al zeven medailles op het Europese kampioenschap in Oostenrijk. Ja, 2015 was écht een topjaar voor de renster van Zwaantjes Roller Club Zandvoorde.
Kaat Dumarey (acrogym)
6
Wie terugdenkt aan de eerste Europese Spelen in Bakoe, herinnert zich vast nog de successen van de Belgische acrogymploeg. De 16-jarige Kaat Dumarey uit Ichtegem was er samen met haar twee teamgenotes goed voor liefst driemaal goud. In deze attractieve discipline kliefde vedergewicht Kaat – de gymnaste weegt amper 33 kilogram – door de lucht, zoals ze dat eerder ook al deed in de televisieshow ‘Belgium’s Got Talent’. In de zomer liep Kaat een voetbreuk op, maar in geen tijd stond ze alweer op het hoogste niveau. Op het EK begin oktober pakten Kaat en co opnieuw driemaal goud. Aangezien haar teamgenotes er na het EK mee ophielden, zal Kaat in 2016 een duo vormen met Bram Röttger.
Jens Debusschere (wielrennen)
5
Wielrenner Jens Debusschere (26) uit Dadizele – hij woont nu in Dilbeek – stond er het hele seizoen. In de voorjaarsklassiekers was hij de meest regelmatige Belg en won hij een rit in Tirreno-Adriatico. In juli sloofde hij zich tijdens de Tour met succes uit voor André Greipel. En in september voegde hij daar een knappe solozege in de Grote Prijs van Wallonië aan toe. Bovendien werd Debusschere ook de eerste IJzeren Briek, het nieuwe initiatief van Krant van West-Vlaanderen dat de beste West-Vlaamse profrenner van het seizoen bekroont.
Philip Milanov (atletiek)
4
De 24-jarige Bruggeling met Bulgaarse roots Philip Milanov kende hét jaar van de doorbraak en is dan ook genomineerd voor alle denkbare sportprijzen. Niet alleen won de discuswerper een meeting in de Diamond League, hij pakte ook als allereerste Belg ooit een zilveren medaille op het WK atletiek. In Peking liet hij bovendien een nieuw Belgisch record optekenen: hij gooide zijn discus 66,90 meter ver. Als toemaatje pakte hij ook zilver op het BK kogelstoten. De bescheiden reus – Philip meet 1m98 en weegt 110 kilogram – is dan ook één van de Belgische speerpunten voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.
Fanny Lecluyse (zwemmen)
3
Fanny Lecluyse (23) verbeterde in maart het Belgisch record in groot bad op de 100 meter schoolslag met 16 honderdsten (1’08″20). Een week later deed ze hetzelfde op de 50 meter schoolslag (31″17). Meteen zorgde ze voor een unicum: Lecluyse bezit vanaf dan alle records (zowel klein als groot bad) op de schoolslag. In mei plaatste ze zich dan voor de Spelen (100 en 200 meter schoolslag) en voegde daar een nieuw Belgisch record op de 100 meter schoolslag aan toe: 1’07″81. In augustus nam Lecluyse deel aan het WK groot bad. Ze verbeterde op de 50 (30″75), 100 (1’07″29) en 200 meter (2’23″77) schoolslag het Belgisch record, maar een finale zat er niet in. In november dan pakte Lecluyse nog maar eens uit: op het BK klein bad verbeterde ze de nationale records op de 50 (30″01, 100 (1’04″69) en 200 (2’19″19) meter schoolslag. Op het EK klein bad pakte de 23-jarige schoolslagspecialiste zilver op de 50 meter schoolslag en goud op de 200 meter schoolslag. Op de 100 meter schoolslag werd ze vierde.
Delfine Persoon (boksen)
2
2014 noemde ze alvast ‘haar jaar’. 2015 moest eigenlijk niet veel onderdoen. Ze won opnieuw al haar kampen. Twee keer zette ze haar wereldtitels op het spel. Op 25 april bokste voor het eerst in het buitenland. Een ervaring op zich, maar de Zwitserse Nicole Boss moest ook ondervinden dat Delfine Persoon simpelweg de beste bokster van de wereld is. Op de ondertussen traditionele datum van 11 november waren 2.200 fans op post in Zwevezele en die zagen Delfine voor het eerste zwoegen. Maar technisch was ze ook gewoon weer de betere van de Franse Hamadouche, waar de spoorwegagente uit Gits – die straks 31 jaar wordt – ook 2016 ingaat als dé bokskampioene van de wereld.
Stoffel Vandoorne (autosport)
1
De titel van West-Vlaamse sporter van het jaar 2015 gaat naar niemand minder dan Stoffel Vandoorne. De 23-jarige Rumbekenaar domineerde de GP2 van begin tot einde. Van de 21 races won hij er maar liefst zeven, finishte hij zes keer als tweede en werd hij drie keer derde. Daarnaast was hij ook goed voor vier poles. Zijn suprematie zorgde ervoor dat hij zich op 11 oktober in het Russische Sotsji – met nog vier wedstrijden te gaan – tot de vroegste wereldkampioen ooit in de GP2 kroonde. En dat is maar één van de records die hij van de tabellen veegde. Zelfs Lewis Hamilton (winnaar GP2 in 2006) en Nico Rosberg (winnaar GP2 in 2005) kwamen niet tot aan de hielen van Stoffel in de GP2. Na afloop van het seizoen zette hij zijn kandidatuur voor de F1 nog wat extra kracht bij door in bandentesten in Abu Dhabi iedereen naar huis te rijden, inclusief negen Formule 1-piloten onder wie ex-wereldkampioenen F1 Kimi Räikkönen en Sebastian Vettel. Maar voorlopig ziet het er niet naar uit dat Stoffel zijn kans al zal krijgen in de F1. Hij gaat voorlopig als test- en reserverijder aan de slag bij McLaren-Honda.
Sport 2015 Top 100
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier