Sammy Feys (20) uit De Panne is Europese top in lifesaving

Sammy Feys uit de De Panne behaalde op het voorbije EK lifesaving een gouden medaille. © Stef Feys
Redactie KW

Sammy Feys uit De Panne begon met basketbal, maar hij maakte de overstap naar het zwemmen en dat werd reddend zwemmen. Onlangs behaalde hij liefst drie medailles op het Europees kampioenschap, waaronder een gouden. “Ik merk dat in zee zwemmen heel anders is. Andere omstandigheden: geen lijntje volgen, niet tussen die twee muren.”

In 2019 maakte Sammy Feys de overstap van de jeugdcategorie naar de open categorie. Tot zijn grote verbazing en die van zijn entourage werd de atleet van Flanders Coast Lifesaving Team dat jaar echter niet geselecteerd voor het EK. Het moest dan maar dit jaar gebeuren.

De hitte en de omstandigheden van de zee en wind zaten voor de technisch vaardige gast van de ruige Noordzee niet echt mee. De zee in het Spaanse Castellon de la Plana leek wel op een tropisch meer, zonder enige rimpeling. Dit kon Sammy echter niet uit zijn mentale evenwicht brengen. Brons in de Board Race. In de Ocean Man finale, het koninginnummer of een combinatie van Surfski, Boarden, zwemmen en lopen, een zilveren medaille. Plus goud in Surfski. “Ik ben als reddend zwemmer zeer gevarieerd”, vindt de 20-jarige West-Vlaming. “Ik kan alles redelijk goed. Van kinds af heb ik bijvoorbeeld fel geïnvesteerd in het onderdeel surfski, door met kajakkers te trainen. Een voordeel in de Ocean Man, want dit is toch één van de beslissende onderdelen in deze discipline.”

Europese top

Als Europees kampioen nam Sammy nadien deel aan de Belgische kampioenschappen op het meer van Butgenbach. Daar was hij nog wat vermoeid na zijn prestatie in Spanje, maar behaalde hij individueel toch drie gouden medailles en twee keer zilver. Met het Franse team Breizh Sauvetage Cotier deed de kustjongen nadien in Royan ook nog mee aan de kampioenschappen bij onze zuiderburen.

Het reddend zwemmen is voor Sammy een afwisseling en met veel variatie op het zwemmen. Ondertussen stelt hij zijn doelen steeds scherper; zowel in de wedstrijdonderdelen in een 50 meter in zwembad, als in de disciplines op het strand en in de zee. “In het zwembad kan ik mij in België een beetje tussen de betere mengen. Een absolute topper ben ik daar niet. In zee behoor ik wel tot de Europese top, dat is echt mijn ding. Ik kom er beter tot mijn recht en kan ik beter presteren, omdat je met stroming, wind en koude temperaturen zit. Elk strand is anders. Het is ook moeilijker. Je zwemt kriskras door elkaar.”

Als iemand van de kust zou dit geen probleem mogen zijn? “Ik vertoef dagelijks in het water. ’s Zomers ben ik ook redder aan zee in Koksijde. Ik weet dus goed wat ik moet doen moest ik in moeilijkheden komen. Niet dat dit al eens is gebeurd, maar zwemmen in een heel ruwe zee is soms wel risicovol. Het is dan voornamelijk een kwestie om rustig te blijven, om op die manier het risico te verminderen.”

Niveau hoger

Ondanks een stijgend internationaal niveau waar veel landen topzwemmers aantrekken, blijft België de aansluiting behouden, met als resultaat een vijfde plaats op het EK. “Italië en Duitsland zijn goed in het zwembad, zeer dominant. Frankrijk en Groot-Brittannië hebben toppers in alle disciplines. Zij doen diverse stages in Nieuw-Zeeland en Australië, de top van de wereld, waar de sport uit voort komt. Ons land is aan de top niet zo breed. In Groot-Brittannië moeten ze zelfs zeer zware selecties opleggen omdat ze te veel goede atleten hebben.”

“Het is tof om aan zee je hobby en je sport te combineren”

In België moet het reddend zwemmen in de eerste plaats nog meer geprofessionaliseerd worden, zowel bij de organisaties als bij het omgaan met atleten. “Van jongs af aan moet er meer rekrutering komen bij de jeugd”, vindt Sammy. “Topzwemmers uit het zwemmen komen minder tot hun recht, omwille van de technische variëteiten. Daarom moet de samenwerking tussen het zwemmen en reddend zwemmen beter kunnen. Nu zijn het vaak zwemmers die tot de subtop behoren, omdat ze binnen de lifesaving vaak nog een grote ontwikkeling moeten doormaken. Voorts moet de samenwerking met het kajakken beter kunnen, om zo onze sport naar een hoger niveau te tillen.”

Sammy richt zijn vizier nu richting 2022, met als hoofddoel het WK na de volgende zomer in het Italiaanse Riccione. “Mijn prestatie op het EK was uniek, het zal moeilijk zijn om nog beter te doen. Op dat WK en de jaren die daarop volgen wil ik wel steeds hoger mikken. Riccione, dat is de Adriatische zee. Vlak. Ik hou meer van golven, stroming en wind.”

Bij reddend zwemmen denk je meteen aan de televisieserie Baywatch. Is Sammy dan een beetje de David Hasselhoff in ons land? “Dat zou ik niet zeggen. Binnen mijn sport zijn er zeker gelijkenissen. Sommige atleten zijn wel enorm gespierd. Bij mij is dat iets minder, maar er komen zeker dergelijke types in voor. Vooral kajakkers kunnen vrij stevig zijn. Het merendeel fungeert ook als redder. Onze sport is overigens zowel humanitair als sportief. Reddend zwemmen is destijds begonnen door redders die onderling aan competitie deden, om elkaar fit te houden, scherp te stellen. Dat maakt het zo tof om aan zee je hobby en je sport ook als (zomer)job te combineren.” (ACR)

Sammy Feys


Geboortedatum: 17 november 2000.

Woonplaats: De Panne.

Studies: Bachelor elektromechanica aan Vives in Brugge.

Sport: Reddend zwemmen.

Ouders: Stefaan Feys en Isabelle Claessens.

Broer en zus: Loeka Feys, Nigel Blondé.

Club: Flanders COAST lifesaving Team Middelkerke , de Westhoek Kajakclub in Veurne en de Veurnse Zwemvereniging, Breizh Sauvetage Côtier (Fr).

Palmares: heel wat Vlaamse en nationale titels. Een eerste hoogtepunt was een bronzen medaille op het onderdeel surfski op het EK Interclub in 2017. Het goud en zijn ereplaatsen op het EK is zijn beste prestatie ooit.

Droom: ooit bij de beste vijf ter wereld behoren en misschien op het podium staan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier