Louise Carton en Axelle Dauwens zijn profcontract kwijt

© BELGA
Redactie KW

Atleten Louise Carton, Pieter-Jan Hannes, Axelle Dauwens en Isaac Kimeli kregen een minder leuk kerstcadeau. Ze zien hun profcontract bij Sport Vlaanderen niet verlengd. Renée Eykens ondertekende dan weer haar eerste profcontract. Dat bevestigde Sport Vlaanderen aan Belga.

Het aantal profatleten in Vlaanderen wordt teruggebracht van zeven naar vier. De enige voltijdse prof die overblijft is tienkamper Thomas Van Der Plaetsen. Polsstokspringer Ben Broeders en discuswerper Philip Milanov behouden hun deeltijds studentencontract. Zo’n contract is er vanaf 1 januari ook voor Europees beloftekampioene 800m Renée Eykens.

Dat zowel Carton (5.000m), Hannes (1.500m), Dauwens (400m horden) als Kimeli (1.500m) hun contract kwijtspelen, komt toch wel als een verrassing. Bij Kimeli vooral omdat hij nog maar 23 is en afgelopen zomer zijn persoonlijk record aanscherpte, bij de anderen omdat ze in een recent verleden hun groot potentieel lieten blijken. Geen van de vier atleten kon zich in de zomer voor het WK in Londen plaatsen.

Louise Carton en Axelle Dauwens zijn profcontract kwijt
© BELGA

Sport Vlaanderen heeft sinds dit jaar wel een samenwerking met de VDAB, waardoor topsporters een werkloosheidsuitkering kunnen krijgen zonder aan de dezelfde eisen te moeten voldoen als ‘normale’ werklozen. Eline Berings, Niels Pittomvils en Bashir Abdi zitten al in het project, ook Isaac Kimeli en Axelle Dauwens dienden een aanvraag in om erin terecht te komen.

(BELGA)