Hoofdcoach Philippe Decavel rijgt met Lenig & Vlug medailles aan elkaar: “Trampoline is de rode draad”
Trampolineclub Lenig & Vlug Beveren-Leie rijgt de medailles aan elkaar, zowel op de Belgische als Franse kampioenschappen. Philippe Decavel, hoofdcoach en manager van de club, speelt een belangrijke rol in het succes van de club.
Lenig & Vlug behoort tot de top in België. De club telt momenteel 150 leden, een constante die ook na de corona-epidemie stand houdt. “We tellen momenteel 30 competitiespringers in België en 24 in Frankrijk”, vertelt Philippe, al 45 jaar verbonden aan de club. “In 1978 wist ik plots wat trampolinespringen echt was na een stage in Parijs. Internationaal stelden we nog niets voor, maar door onze Franse connecties zijn we geëvolueerd tot wat we nu zijn. Trampoline is als het ware mijn leven. Ik leerde ook mijn vrouw kennen door deze mooie sport.”
“We waren lang gevestigd in Sporthal Den Averul in Beveren-Leie waar we vijf keer per week telkens alles moesten opstellen en opnieuw opbergen. Toen ik in 2007 een presentatie maakte met een ontwerp van een trampolinezaal en voorlegde aan schepen Rik Soens, veranderde er veel voor de club. Ik dacht dat het nooit zou lukken, maar in 2010 werd de fonkelnieuwe zaal geopend. Toen begon ons succesverhaal. We gingen de internationale toer op in Portugal, Nederland, Engeland, Frankrijk… We organiseerden ook internationale tornooien met deelnemers uit Frankrijk, Nederland, Duitsland, Portugal en Rusland. De drukke kalender en het feit dat we geen slaapaccommodatie kunnen aanbieden maakte daar een einde aan.”
Franse competitie
“We trekken al 32 jaar naar de Franse competitie. Dit was onze beste zet ooit. In het begin konden we het hoge niveau niet aan, maar na 10 jaar beklommen we voor het eerst het podium. Dit jaar behaalden we 11 medailles op het Frans kampioenschap, waarvan vier gouden. Daar boek je progressie. In België is de mentaliteit er niet om vooruitgang te boeken.”
“In maart won Darwin Billiet de Wereldbeker in Nederland. Nooit deed een Belg hem dit voor. We kregen felicitaties van over de hele wereld. “Trampolinespringen kan bij ons vanaf acht jaar. De eerste twee jaar bieden we weinig competitie aan, maar we geven onze leden de ruimte om te leren. Vanaf 16 jaar begint het pas echt. Dan kan je uitmaken wanneer iemand talent heeft of niet. Maar met talent alleen kom je er niet. Er moet hard gewerkt worden om topprestaties te leveren. Zo is Simon Debacker hier een heel groot voorbeeld van. Hij is een enorme werker die met zijn talent topresultaten boekt. Iedere beweging wordt hier nauwlettend gevolgd. Alle oefeningen worden op camera vastgelegd om er feedback op te geven. Zelfs van in het buitenland kijkt men op naar onze werking en infrastructuur.”
“We werken met zes trainers en tellen acht bestuursleden. Mijn schoonzoon Dieter Coudijzer en ik zijn internationaal scheidsrechter. In mijn geval al 32 jaar. We hameren er ook op dat hun studies heel belangrijk zijn. Hier leren ze ook voor een stuk zelfstandig zijn in het leven. Lessen dat ze voor de rest van hun leven meedragen”, aldus Philippe.
Boegbeeld
Simon Debacker is zonder twijfel het boegbeeld van Lenig & Vlug. De gymnast pakte in 2013, 2016, 2017, 2019 en 2024 de Belgische titel. “Ik ben sinds het jaar 2000 aangesloten bij de club”, vertelt de 30-jarige Waregemnaar. “Ik heb in deze sporthal dus al ettelijke uurtjes doorgebracht en heb al heel veel meegemaakt door deze club. Door Lenig & Vlug zag ik al heel wat van de wereld, maakte Europese en Wereldkampioenschappen mee en Wordl Cups. In 2022 sprong ik twee Belgische records. Succes went niet. Telkens opnieuw is er de ontlading. Vooral de Belgische titel dit jaar betekent veel voor mij. In 2020 was er geen BK door corona, net als in 2021 toen ik in heel goede doen was. In 2022 was de titel voor clubgenoot Darwin Billiet. Dat ik nu terug op het hoogste schavotje sta, doet dus heel veel deugd.”
“Het WK eind 2022 was voor mij het laatste internationale tornooi. Nu spring ik nog omdat ik het nog altijd heel graag doe. Ik heb altijd heel graag gesport. Ik werk voltijds en EK’s of WK’s moeten intensief voorbereid worden. Terwijl ik in het verleden 6 tot 7 keer trainde is dit nu nog 4 keer. Op mijn leeftijd recupereer je al iets minder snel ook (lacht). Toch kan trampolinespringen op mijn leeftijd nog altijd. Daarnaast geef ik zelf nog training aan 15-jarigen. Lenig & Vlug betekent dus heel veel voor mij. Het is een traditieclub die één van de grootste in België is, ook wat titels betreft.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier