“A je nie gelukkig ziet me je ges, zie je nie gelukkig me je leven”, parafraseerde Paul Samyn namens voetbalclub KFC Poperinge nonkel Willy Persyn bij de inhuldiging van het nieuwe kunstgrasveld op de sportzone langs de Ouderdomseweg in Poperinge. “En de Poperingse voetbalclubs waren niet gelukkig met hun grasvelden. Gelukkig kwam hier nu verandering in”, aldus nog de gewezen sportjournalist.
Het kunstgrasveld maakt deel uit van het masterplan voor de uitbreiding en vernieuwing van de sportzone. De stad investeerde in totaal 472.000 euro voor dit project. “Rond het volledige veld is er een pad en een lage omheining. De dug-outs werden ook vernieuwd en er werden vier uitklapbare jeugddoelen geïnstalleerd”, aldus schepen van Financiën Ben Desmyter (CD&V).
“De trend om als gemeente in te zetten op een of meerdere kunstgrasvelden is al even aan de gang”, vult burgemeester Christof Dejaegher (CD&V) aan. “Dankzij het kunstgrasveld kunnen de andere grasvelden ook wat langer rusten tijdens renovatieperiodes, zodat die grasmatten beter bestand zijn tegen slechte weersomstandigheden.”
Geen modder meer
“Echt gras of kunstgras, het blijft een discussie”, weet ook schepen van Sport Klaas Verbeke (CD&V). “Wie het gras wil ruiken en de tackles wil voelen, zweert bij echt gras, terwijl aanhangers van tikitakavoetbal kunstgras verkiezen. Soms hoor je dan heroïsche verhalen over hoe men indertijd moest voetballen op modderige akkers. Maar voor veel jeugdvoetballertjes is op kunstgras spelen echter eerder regel dan uitzondering geworden.”
In Poperinge ligt er dus voortaan een kunstgrasveld van de nieuwste generatie: nog duurzamer, een betere beleving voor de spelers en vooral ‘gezonder’. Geen zwarte rubberen bolletjes meer, maar wel een natuurlijke infill, namelijk kurk. Dat is dan misschien een voordeel van niet de allereerste te zijn met een kunstgrasveld
1.500 uur per seizoen
“De exploitatiekost van een natuurgrasveld wordt altijd maar hoger. De klimaatverandering zorgt voor steeds langere periodes van (extreme) droogte, waardoor renovaties van velden moeilijker, arbeidsintensiever en dus duurder worden. Ook de noodzakelijke beregening tijdens die droge, warme periodes vormt een logistieke en financiële uitdaging. Daarbij komen nog de fikse prijsstijgingen van bijvoorbeeld belijningsverf en toenemende personeelskosten.”
“In het najaar en de winter krijgen we daarenboven steeds vaker af te rekenen met periodes van hevige regenval, waardoor we ons soms genoodzaakt zien om trainingen en wedstrijden te verschuiven of in het slechtste geval zelfs af te gelasten om velden te sparen. Als je weet dat een kunstgrasveld dat 1.500 uur per seizoen onder alle omstandigheden, behalve sneeuw, bespeeld kan worden, 12 tot 15 jaar in goede conditie blijft en slechts beperkt onderhoud vergt, dan is dat zeker een grote meerwaarde en een verantwoorde investering”, aldus nog de sportschepen. “Het laat ons ook toe om onze natuurgrasvelden, die we natuurlijk ook nog hebben, langer te laten rusten tijdens renovatieperiodes, waardoor je betere grasmatten krijgt. Het kunstgrasveld kan in die tussenperiode ook volop gebruikt worden voor tornooien, sportkampjes en andere activiteiten als Popsjot en Senior games.”
Masterplan sportzone
Het kunstgrasveld vind je naast sporthal 1, achter het skatepark. “Zowel voor recreatieve sporters als voor clubs is dit een mooie toevoeging aan de sportzone”, vervolgt schepen Verbeke. “We werken nu verder aan het baseball- en softbaldossier. In juni vernieuwt de stad de trimpaden in Poperinge en Proven. In volgende fases wachten onder andere nog de realisaties van een indoortennishal, een padenstructuur en petanquevelden, een luifel met omnisportveld en beachvolley.”
Tijdens de inhuldiging gaf vice-Belgisch kampioen William Raes een demonstratie freestyle voetbal op het nieuwe kunstgras.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier