Zes West-Vlamingen in definitieve selectie Belgian Cats voor Olympische Spelen

Elise Ramette (links) en Emma Meesseman: de Ieperse connectie bij de Belgian Cats. © BELGA
Redactie KW

Bondscoach Rachid Meziane van de Belgian Cats maakte zijn definitieve selectie bekend voor de Olympische Spelen. In de twaalfkoppige kern is plaats voor zes West-Vlaamse dames. Nastja Claessens en Serena-Lynn Geldof zijn er niet bij.

De Franse coach van de Cats, Rachid Meziane, koos in zijn team voor elf van de twaalf speelsters die een jaar geleden Europees kampioen werden in Ljubljana. Zes onder hen waren er in 2021 al bij toen de Belgische basketvrouwen in Tokio voor het eerst deelnamen aan de Olympische Spelen. Toen verloren ze in de kwartfinale van gastland Japan en strandden uiteindelijk op de zevende plaats.

Twee afvallers

De West-Vlamingen in de selectie zijn Emma Meesseman, Elise Ramette, Julie Vanloo, Kyara Linskens, Billie Massey en Becky Massey. De andere geselecteerden zijn Julie Allemand, Antonia Delaere, Ine Joris, Maxuella Lisowa-Mbaka, Bethy Mununga en Laure Resimont. Dat betekent dat de West-Vlamingen Serena-Lynn Geldof en Nastja Claessens de afvallers zijn uit de lijst van 14 namen die Meziane eerder al bekendgemaakt had.

Emma Meesseman en co treffen in de groepsfase in Rijsel Duitsland, topfavoriet Amerika en Japan. De top twee van de drie poules en de beste twee derdes stoten door naar de kwartfinales, die in de Arena van Parijs-Bercy worden gespeeld. In aanloop naar het toernooi oefenen de Cats nog in Charleroi tegen Spanje en Canada op 12 en 14 juli, en in Reims tegen China en Japan op 19 en 21 juli.