Volgend seizoen Oostende tegen onder meer Donar, Feyenoord en Apollo

Redactie KW

Het is beslist: Pro Basketball League en Dutch Basketball League lanceren BeNeLeague vanaf seizoen 2021-2022. Na een proces dat aanving in de herfst van 2019 met verkennende gesprekken tussen de leagues, gevolgd door talloze stakeholder- en werkgroepvergaderingen onder leiding van Hypercube Business Innovation, beslisten de professionele basketballiga’s uit België en Nederland dat de BeNeLeague van start gaat volgend seizoen, 2021-2022. Aan Belgische kant stemden 9 van de 10 clubs in met het voorstel, één club onthield zich. Aan Nederlandse kant stemden alle 12 clubs in met het voorstel.

De beslissing komt er na een periode van vijf maanden waarin werkgroepen de contouren van de BeNeLeague hebben uitgetekend. Zowel op het gebied van competitie, als op reglementair en structureel vlak werden de grote lijnen vastgelegd en goedgekeurd door de clubs. Op commercieel vlak werd de partnershipstructuur uitgetekend. Ook de competitieformule werd vastgelegd.

Competitieformule

Het seizoen begint met twee nationale competities, waarin alle teams een gelijk aantal wedstrijden spelen. De beste vijf van elk land komen samen in een Golden Group. De Belgische clubs spelen zowel thuis als uit tegen de Nederlandse clubs. De ploegen die niet tot de top-5 behoren, komen samen in de Silver Group en spelen eveneens 10 wedstrijden.

De playoffs bestaan ook uit een nationaal gedeelte. De twee beste Belgische clubs plaatsen zich voor de halve finale van de Belgische playoffs. De drie overige Belgische ploegen uit de Golden Group strijden met de beste Belgische ploeg uit de Silver Group voor een plaats in de halve finale van de playoffs. Deze playoff reeks levert dus een nationale kampioen op.

De clubs uit de Silver Group die zich niet plaatsen voor de nationale playoffs, gaan van start met de BeNeLeague playoffs. In elke ronde stromen de verliezende teams van de nationale playoffs in. De winnaars van deze series nemen het uit en thuis op tegen de nationale kampioenen. Daarna strijden de twee overgebleven clubs in een thuis- en een uitwedstrijd om de BeNeLeague titel. Deze competitieformule kan flexibel toegepast worden indien er minimaal 16 en maximaal 24 clubs deelnemen aan de competitie.

Interimbestuur

Er wordt nu een interimbestuur samengesteld met 2 vertegenwoordigers van beide leagues dat de effectieve operationele opstart van het project zal aansturen.

“Dit is een belangrijke stap in de ontwikkeling van het basketbal op het hoogste niveau in België en Nederland”, benadrukt Blankenbergnaar Wim Van de Keere, general manager Pro Basketball League: “De komende maanden zullen we alles in het werk stellen om dit ambitieuze project verder te implementeren op weg naar de start van het seizoen 21-22 en de sport in beide landen een nieuw elan te geven. ”

Arthur Goethals, voorzitter Pro Basketball League en voordien praeses van BC Oostende, is eveneens hel tevreden. “We schrijven sportgeschiedenis in de Lage landen door de creatie van een hoogwaardige cross-border competitie met een potentiële afzetmarkt van 28,5 miljoen inwoners. Dit zal ongetwijfeld leiden tot de groei van de basketbalsport én onze clubs in de beide landen. Deze nieuwe competitie moet ook sportief een verhoogde attractiviteit creëren opdat nationale talenten er graag in blijven vertoeven. Ik wens alle mensen die tot nu toe al bijgedragen hebben binnen de werkgroepen te bedanken voor alle geleverde inspanningen.”

In het voorjaar van 2022 speelt Filou Oostende dus wellicht tegen Donar Groningen, Feyenoord Rotterdam, Apollo Amsterdam, Den Helder Suns en Heroes Den Bosch.

(PR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier