U19 ION Basket Waregem opnieuw Belgisch kampioen: “Met dank aan onze vechtersmentaliteit”

De U19 van Ion Basket Waregem kroonde zich in Charleroi voor het tweede jaar op rij tot Belgisch kampioen. © ELD
Eddy Lippens
Eddy Lippens Medewerker KW

De U19 van ION Basket Waregem is voor het tweede jaar op rij Belgisch kampioen geworden. In de finale, die gespeeld werd in Charleroi, werd Kangoeroes Basket Mechelen vakkundig opzijgezet met 68-59.

Waregem moest enkele uren voor de finale eerst nog voorbij LDP Donza zien te raken. “In de wedstrijd tegen Donza verliep alles iets moeizamer”, analyseert Alix Avoki, een van de uitblinkers bij Waregem tijdens de finale. “We kwamen zelfs even op achterstand, maar trokken uiteindelijk toch het laken naar ons toe met 70-63. Nadat we de finale van de Beker van Vlaanderen tegen Mechelen hadden verloren, hadden we nu niets te verliezen. We brachten een super strakke defense en heel goed samenspel. Onze vechtersmentaliteit, die we nu ten volle etaleerden, zorgde ervoor dat we voor de tweede keer op rij de Belgische titel achter onze naam mogen zetten. Als er één ploeg is die je echt wil verslaan dan is het Mechelen. Dit voelt zo goed.”

Promotie van C naar B

“Deze U19 groep is als een familie voor elkaar. Zowel op als naast het veld zijn we een hechte groep. Door deze bende voel ik mij heel goed bij deze club.”

“Vorig jaar speelde ik in de finale amper. Nu kon ik mijn steentje bijdragen in het succes van het team. Als je weet dat ik nog maar amper zes jaar basketbal speel, ben ik heel trots. Het seizoen startte in mineur voor mij met gescheurde ligamenten en een barst in de enkel. Dit euvel was van de baan in december. Tijdens het X-Mas Tournament in Kortrijk maakte ik mijn heroptreden. Na dat tornooi kreeg ik ook te horen dat ik van de C naar de B-ploeg in eerste landelijke werd doorgeschoven. Een promotie die ik verdiende, klonk het bij de staff. Eerste landelijke is een grote uitdaging”, zegt de studente sportwetenschappen.

Kinesitherapie

“Voor ik naar Waregem verhuisde, speelde ik bij Asse-Ternat”, gaat de Gentse verder. “Ik wou heel graag veranderen van club en ploegen als Kortrijk en Waregem spraken me aan. Een testtraining bij Kortrijk deed me beslissen om voor die club te kiezen. Tot ik daarna nog een stage bij Waregem afwerkte. Ik was aangenaam verrast toen ik te horen kreeg dat ook daar een plekje voor mij was. En kijk, ik maakte duidelijk de juiste keuze (lacht). Volgend schooljaar ga ik kinesitherapie studeren. Dit past perfect bij mij omdat ik ook sportief ben. De band die er is met patiënten en de vriendschap spreken me enrom aan”, aldus de 18-jarige Alix Avoki.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier