Servaas Buysschaert (25) wint na Belgisch kampioenschap ook BNXT-titel met Filou Oostende: “Heel jaar voor gewerkt”

In de Belgische titelfinale trok het Oostende van Servaas Buysschaert, hier oog in oog met Antwerp Giants-speler Roby Rogiers, aan het langste eind. Nu hoopt de kustploeg ook de BNXT-titel binnen te halen. © Belga
Redactie KW

Na de gewonnen Belgische titelstrijd tegen Antwerp Giants startte Filou Oostende aan de slotfase van de competitie: de BNXT-titel. En ook die werd binnengehaald. Kortrijkzaan Servaas Buysschaert is er intussen aan zijn zesde seizoen bezig bij de A-kern en blikt terug op een pittige reeks wedstrijden.

“Het was alweer een pittige reeks wedstrijden tegen de Antwerp Giants”, opent Servaas, nog wat bekomend van een pittig feestje. “In de formule best of five is de ploeg die het eerst drie keer wint, de kampioen. Op Antwerp was de vierde wedstrijd en de stand was 2-1. Met onze club werden vijf supportersbussen ingelegd: één vanuit Kortrijk en vier vanuit Oostende. Tickets werden voorzien en ‘nieuwe’ supporters konden een club-T-shirt aankopen met als opdruk Unseen 13. De betekenis daarachter is dat niemand er voorheen in slaagde om 13 keer op rij kampioen te spelen. Veel supporters kwamen ook met eigen vervoer. Na een spannende wedstrijd (71-74) slaagden we in onze opdracht.”

“De euforie na de match is onbeschrijfelijk. Dat het voor Sam Van Rossom (38) tegelijk zijn verjaardag en een van zijn allerlaatste matchen was, maakte het nog zo speciaal. Toen het in de slotfase op vrijworpen aankwam, miste hij er geen enkele. Sam heeft nog voor veel hetere vuren gestaan, maar je moet het toch nog doen. Iedereen vindt het enorm spijtig dat hij met pensioen gaat, maar gunt het hem ook. Als fantastisch leidersfiguur op en naast het veld heeft hij de verwachtingen ingelost.”

Defensieve job

“Over mijn eigen prestatie in de finalematch ben ik eerlijk: de eerste helft was niet top, maar na de rust kon ik me toch heel nuttig maken in defense en rebounding. Jovanovic, een ex-Oostendespeler die ik uiteraard heel goed ken, is vooral fysiek een grote uitdaging, maar dat vind ik leuk. Ahmad was in erg goeie doen en is een uitzonderlijke speler, bijzonder snel ook en offensief heel sterk. Maar Jefferson zie ik als nog completere speler. Het is nu de zesde maal dat ik de titel mag vieren. In de laatste vijf stond ik effectief op het veld.”

De Belgische kampioen BCO kreeg ZZ Leiden als tegenstander in de BNXT-finale, die in een best of three-systeem wordt gespeeld. In de vorige BNXT-competities werd Oostende tweemaal door leiden verslagen. Eenmaal in de halve finale, vorig seizoen in de finale, waarin ze verrast werden met dubbele winst van Leiden in Oostende. Tijd om iets recht te zetten, dachten de ‘Filous’.

“Nu de BNXT-titel binnen is, kunnen we uitkijken naar de volgende blijde gebeurtenis”

Maandag 10 juni kreeg Leiden een zware 85-58-nederlaag toegediend in de bruisende Oostendse COREtec Dôme. Servaas speelde meer dan 16 minuten, scoorde 10 punten, waaronder een 4 op 4 tweepunters, 5 defensieve rebounds en 3 assists. Daarmee bewees hij eens te meer zijn plaats bij de topclub.

Leiden miste twee spelers, de jonge Jibbe Sicking, maar vooral hun nummer 9, Stan van den Elzen, goed voor een gemiddelde van 15 punten per wedstrijd. Toch nam Leiden de beste start met twee driepunters op rij. Maar BCO gaf een goeie repliek. Ruststand na een van beide zijden matige tweede quarter: 40-32. Na de rust volgde een erg goed derde quarter, waarbij de match in een definitieve plooi werd gelegd. Voor Sam Van Rossom was het mogelijk zijn laatste match in Oostende. Hij kreeg een staande ovatie van iedereen.

“Het leuke is dat iemand in het team een mindere dag kan hebben, terwijl anderen dan een begenadigde dag kennen, zoals Joppe Mennes in Antwerpen. Daar had Antoine Gillet een pechdag qua shots, maar in Leiden stond hij er weer met 15 punten. Sowieso zal de match in Leiden een pittig duel worden”, voorspelde Servaas woensdag voor aanvang van de tweede wedstrijd. “Leiden is niet voor niets kampioen van Nederland en ze zullen mogelijk nog meer gemotiveerd zijn om te winnen.”, aldus de Kortrijkse Oostendenaar.

Nooit in de problemen

Woensdagavond 12 juni stond dan die tweede wedstrijd op het programma, uiteraard in Leiden. In het tweede duel kwam Oostende er nooit in de problemen. Het won uiteindelijk met 66-78. Servaas scoorde 7 punten en plukte 4 rebounds. Filou Oostende is de eerste Belgische ploeg die de BNXT-titel wint.

Servaas Buysschaert verwacht met zijn vriendin in november een eerste kindje. “Nu we de BNXT-titel eindelijk binnenhaalden, kunnen we met een supergevoel uitkijken naar de volgende blijde gebeurtenis.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier