Kortrijk Spurs en ION Basket Waregem spelen in de eerste klasse van het vrouwenbasketbal. Beide clubs dragen jeugdopleiding heel hoog in het vaandel. Philip Mestdagh en Sven Van Camp, aan het roer bij de nationale vrouwenbasketploeg, en Caroline de Roose en Aurélie Vandesteene, technisch directeur bij respectievelijk ION Waregem en Kortrijk Spurs, zien het graag gebeuren.
Philippe Mestdagh is sinds 2015 succesvol hoofdcoach van de nationale basketbalploeg bij de vrouwen. Als geboren en getogen Ieperling kan de West-Vlaming, die onder meer Emma Meesseman lanceerde bij Blue Cats Ieper, als geen ander het West-Vlaamse basket naar waarde schatten.
Laten we starten met dé hamvraag. Staat er West-Vlaamse opvolging klaar voor de huidige gouden generatie?
“Op korte termijn hebben we de zusjes Billie en Becky Massey, die nu al op de deur komen kloppen, net als Elise Ramette. Daarnaast is er Nastja Claessens (16) van ION Waregem, die over enkele jaren haar opwachting moet maken. Het is heel leuk om haar te zien evolueren. Het is belangrijk dat ze met papa Frederic en mama Irina Medvedeva een goeie thuissituatie heeft. Ze begeleiden haar heel goed.”
“Daarnaast is er nog Tesse Kapenga. Jammer genoeg trok ze een jaar te vroeg naar Braine. Daar is haar rol te klein om ideaal te blijven evolueren. Onder de vleugels van Benny Mertens had ze bij Kortrijk ongetwijfeld veel meer minuten gekregen. Dat was voor beide partijen beter geweest.”
Kortrijk wil de Europese toer op met een team dat voor de helft uit jeugd bestaat. Goed idee?
“Het is de vraag of dat haalbaar is. Ofwel komen er een aantal serieuze versterkingen, ofwel moet de huidige kern nog veel boterhammen eten. Eerst en vooral moeten ze de aansluiting maken met de Belgische top en zo hun grenzen verleggen. Onder coach Benny Mertens zie ik dit wel gunstig evolueren. De omkadering is er nu heel goed, en nu zouden ook de middelen er zijn. Ik zie het alvast graag gebeuren.”
“Toptalenten blijven best tot hun achttiende bij hun moederclub”
– Philip Mestdagh Bondscoach Belgian Cats
Waregem dan. Ook zij teren op hun jeugdige talenten. Is dat niet te veel, te vroeg?
“Neen, dat denk ik niet. Waregem doet me denken aan de Blue Cats Ieper, van in de tijd dat ik er coach was. Onder andere Emma Meeseman werd toen als jonge speelster gelanceerd. Als je de kans krijgt om die stap te zetten, moet je dat zeker doen. Uit hun comfortzone komen en opboksen tegen profspelers is een goede zaak voor die jonge speelsters.”
Er is veel applaus voor de jeugdwerking hier. Waar kan het volgens u toch beter?
“Hoe hoger je komt, hoe meer details beslissend zullen zijn. De komst van Sofie Hendrickx als physical coach bij ION Waregem is een goede zet richting professionalisering. Algemeen gezien doet de federatie te weinig met de hype rond de Belgian Cats. Het is nu wel een moeilijke periode met corona, maar er zou meer moeten gedaan worden om meer meisjes aan het basketten te krijgen.”
“Vorig jaar hadden we normaal een groot tornooi, maar dat viel weg. De ideale gelegenheid om de Young Cats te laten meetrainen met de seniors. Daar kunnen ze iets opsteken van de werkethiek van de profs.”
Hoelang moeten talenten als Claessens, Vindevogel en Baelen bij hun club blijven?
“Voor hun achttiende moeten Nastja en Emma niet aan vertrekken denken. Bij Waregem hebben ze uitstekend onderdak. Daarna zal de tijd uitwijzen waar ze geraken. Jitte heeft talent, maar het blijft afwachten hoe ze evolueert.”
Sportief managers Caroline de Roose van ION Waregem en Aurélie Vandesteene van Kortrijk Spurs menen allebei dat een goede jeugdopleiding ontzettend belangrijk is.
“Wij gaan blijven investeren in onze jeugdwerking”, zegt Aurélie (Kortrijk). “Bij onze dames A moet veertig à vijftig procent jeugd zijn. De ambitie is top vijf spelen, wat een Europees ticket oplevert. De ambitie van de club en Stad Kortrijk is heel groot. We hebben met Benny Mertens een goede coach, en de meisjes die in Kortrijk naar school gaan, trainen overdag op maandag en donderdag.”
“Het is inderdaad belangrijk om in jeugd en trainers te blijven investeren”, beaamt Caroline (Waregem). “Het voordeel bij ons is dat alle scholen op wandelafstand van de oefenzalen liggen. Op A-niveau trainen we drie keer met de ploeg en vanaf de U14 komen daar twee specialisatietrainingen bij. Er zal ook een performance training zijn voor zowel jongens als meisjes, waar twee spelers met één coach werken. We hebben ook basketschool Groenhove, waar drie keer overdag getraind wordt. We ambiëren met onze jeugdige ploeg de middenmoot.”
Sven Van Camp, Technisch Directeur Topsport en Belgian Cats, is tevreden over het niveau van de West-Vlaamse basketjeugd.
“We kunnen zeggen dat we heel goed bezig zijn, ook met de jeugdselecties”, vertelt de man die ook Phantoms Boom coacht. “Maar ook op clubvlak. Daar zijn alle Europese plaatsen gebruikt. Er zijn een paar clubs, zoals onder andere Waregem, Kortrijk en Luik, die op hoog niveau met jeugd werken. Het voordeel is dat bij vrouwenbasket spelen op het hoogste niveau al op vrij jonge leeftijd mogelijk is. Als ik een toekomstige Cat moet noemen? Nastja Claessens. Maar er is nog wel wat talent, zoals Emma Vindevogel en Naja Strumane, die heel wat in hun mars hebben.”
Zaterdag 20 februari om 18.30 uur: Kortrijk Spurs – Phantoms Basket Boom.
Woensdag 24 februari om 20.30 uur: ION Basket Waregem – Liège Panthers.
(ELD)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier