Ongeziene vreugde nadat Filou 13de opeenvolgende landstitel wint

Coach Dario Gjergja (rechts) viert zijn dertiende opeenvolgende landstitel met de Zeekapiteins. © JLO
Redactie KW

Voor de vijfde keer op rij heeft Filou Oostende de playoff-finales met 3-1 gewonnen. Meteen viert coach Dario Gjergja zijn dertiende opeenvolgende landstitel met de Zeekapiteins. ‘UnseenThirteen’ klonk de hashtag van deze campagne. Ongezien, die dertien. Recordkampioen Oostende telt nu 25 titeltrofeeën op zijn palmares.

Filou Oostende moest in het tussenseizoen veel vaste waarden vervangen. Het aanwerven van een drievoudig NBA-kampioen McCaw mislukte door een administratief probleem in Zaventem. Vlak voor de seizoensstart moest Bratanovic een operatie aan de knie ondergaan. Een week later blesseerde Buysschaert zich aan de enkel. Diop kwam als tijdelijke vervanger. Medio november nam Salumu de plaats van de Amerikaan Nembhard in.

Nieuw BNXT-record

Oostende opende de competitie met 6 op 8, maar liet zich na een stevige nederlaag half november in Mechelen niet meer verrassen. De rood-gelen wonnen de twaalf volgende wedstrijden tegen Belgische tegenstanders. Zo eindigden ze als eerste met 18 op 20 in de reguliere competitie. Er volgde een 10 op 10 tegen Nederlandse teams in Elite Gold. Als leider na deze competitiefase genoten de Oostendenaars thuisvoordeel in alle playoff-series. Pas in de vijfde match van de playoffs, het derde duel van de halve finales tegen Luik, verloor Oostende een match. De Zeekapiteins hadden dus een 26 op 26 – een nieuw BNXT-record – in zes maanden gerealiseerd.

Volledige controle

In de finaleserie van de playoffs won Oostende de opener met 93-89 tegen Antwerp Giants. Na een 87-66-uitnederlaag won Oostende de derde confrontatie met 82-69. Maandagavond controleerde Oostende in Antwerpen de volledige vierde wedstrijd. Ahmad (29 punten, 3 rebounds, 2 assists) en Jefferson (12 punten, 4 rebounds, 1 assist) schitterden in een knap collectief. Na een maximale kloof van vijftien punten naderden de Giants tot op één punt. IJzig kalm zette de jarige Sam Van Rossom (38) in de elf slotseconden nog vier vrijworpen om. Overtuigend, die Zeekapiteins!

Coach van het jaar

Pierre-Antoine Gillet, kapitein en opnieuw Speler van het Jaar, knipte het netje van de Antwerpse korf. Damien Jefferson, MVP van de BNXT-League, kreeg ook de onderscheiding MVP van de playoff-finales. Dario Gjergja, voor de vierde keer coach van het jaar, glunderde om deze ongeziene dertiende landstitel op rij. “Samenhorigheid is de reden van ons succes”, verklaarde Gjergja zijn kampioenenteam, dat uit negen Belgen en drie buitenlanders bestaat. Ook ongezien!

Maandag tegen Leiden

Daags nadat Oostende de Belgische landstitel veroverde, won Leiden het Nederlandse kampioenschap. Leiden zegevierde met 3-1 tegen Den Bosch. Zo strijden Filou Oostende en ZZ Leiden volgende week om de prestigieuze BNXT-titelin een playoff-reeks ‘best of three’. Wie het eerst twee keer wint, is BNXT-kampioen. Filou Oostende heeft thuisvoordeel omdat het als eerste eindigde in Elite Gold. De eerste match heeft maandagavond in Oostende plaats. Woensdag volgt het tweede duel in Leiden. Een eventueel derde wedstrijd is voorzien op vrijdag 14 juni in Oostende. Leiden won de eerste en tweede editie van de BNXT-competitie. (Peter Rossel)

Speler Sam Van Rossom: “Mooier afscheid bestaat niet”

Voor de afscheidnemende en tevens op matchdag jarige Sam Van Rossom (38) kon het allemaal niet mooier eindigen. Hij besliste eigenhandig deze beslissende wedstrijd met vier vrijworpen zonder misser.

“Een mooier afscheid kon ik zelf niet bedenken, neen. Ik ben naar hier gekomen om nog één keer alles te geven. Ik denk dat ik daar meer dan geslaagd in ben. Ik vond niet dat we echt domineerden, maar zonder twijfel waren we wel de sterkste ploeg. Nog maximum drie wedstrijden en ik hang voorgoed mijn schoenen aan de haak. Deze titel is de kers op de taart van een carrière waar ik met fierheid kan en mag op terugblikken”, besluit de jarige Van Rossom. (JLO)

Coach Dario Gjergja: “Het onszelf onnodig moeilijk gemaakt”

(foto JLO)
(foto JLO)

Coach Dario Gjergja kan met 13 titels in 13 seizoenen een perfect rapport voorleggen. Elke keer blijft het een groot vraagteken, maar telkens slaagt hij erin om het ultieme doel tot een goed einde te brengen. “Mijn geheim is ongetwijfeld overgave en vooral hard werken”, aldus de coach.

“Met een bijna volledig nieuwe ploeg met slechts drie buitenlandse versterkingen zijn we er terug in geslaagd om alles tot een sterk geheel te smeden. In deze laatste wedstrijd hebben we het onszelf onnodig moeilijk gemaakt. De nervositeit was voor niets nodig. Elke titel is speciaal, maar deze schat ik toch iets hoger in dan de jaren waar we echt domineerden”, besluit Gjergja. (JLO)

Frederic Boulez (Filou): “Bierfontein en geen champagne”

Filou, een bier van Kasteel Brouwerij Van Honsebrouck in Ingelmunster, is al zeven seizoenen hoofdsponsor van BCO. Frederic Boulez, op de foto met speler Simon Buysse, volgt als commercieel directeur de ploeg van heel nabij. “Dit is alleen maar positief voor ons. De ploeg pakt met de titel jaarlijks de hoofdprijs. We promoten onze Filou dan ook als hét bier van en voor kampioenen. Ook leuk is dat ze in het basket niet met champagne maar met bier spuiten. De spelers zijn dit nu stilletjes aan gewoon. We hebben destijds een juiste keuze gemaakt om voluit voor het Oostends basket te kiezen. Op 17 juni komt de grote BCO-familie weer op bezoek in ons bierkasteel. Altijd een dag om naar uit te kijken.” (JLO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier