Haris Bratanovic werkt aan zijn terugkeer: “Iedereen weet waartoe ik in staat ben als ik volledig fit ben”

Haris Bratanovic kan zijn waarde bewijzen in de seizoensontknoping. © Filou Oostende
Peter Rossel
Peter Rossel Medewerker KW

De playoffs denderen doorheen het Belgische basketlandschap. De halve finales kennen de formule ‘best of five’. Na de openingswedstrijd woensdag in de COREtec Dôme tussen Filou Oostende en RSW Luik volgt vrijdag het tweede duel in de Country Hall van Luik. Zondagavond 19 mei – Pinksteren – om 20.30 uur is er de opworp van het derde duel. Opnieuw in Oostende, en met een fitte Filou-kern, Haris Bratanovic (23, 2m09) inbegrepen.

Pas op zaterdag 2 maart maakte Haris Bratanovic zijn heroptreden in het shirt van Filou Oostende. Voorzichtig kreeg hij een eerste kans op het terrein van Weert waar Basketball Academie Limburg de Filous ontving. Zijn vorige wedstrijd dateerde van zaterdag 18 maart 2023. Bijna twaalf volle maanden misten de basketliefhebbers Haris Bratanovic. Bijna een volledig kalenderjaar kon de Belgische center met Bosnische roots zijn talenten niet inzetten voor zijn meest geliefde club. Een blessure aan de linkerknie – links is bovendien zijn springbeen – leidde hem uiteindelijk zelfs naar de operatietafel, zijn laatste optie.

Haris Bratanovic zweet opnieuw in het rood-geel van Filou Oostende. In acht van de tien wedstrijden van Elite Gold verzamelde de center 52 minuten. Een bescheiden aantal maar hij bewees opnieuw zijn waarde. Zeven puntjes in zeven minuutjes: een leuke statistiek in de wedstrijd van zijn heroptreden. Op een tweede match was het wachten tot 1 april in Groningen. Daarna kwam hij telkens van de bank. Bratanovic is natuurlijk nog niet op zijn oude niveau maar hij wordt een belangrijke schakel in de playoffs.

“Ik ben het nog niet verleerd en ik hoop er straks in boeiende wedstrijd bij te zijn.” In de kwartfinales tegen Leuven Bears baskette hij tien minuten thuis en vier minuten op verplaatsing. Coach Dario Gjergja bekijkt wijs en rustig hoe en wanneer hij Bratanovic invalbeurten kan bezorgen.

Niet eenvoudig

“Ik ben blij dat ik terug ben, maar ik haal nog niet het niveau van de eerste maanden van vorig seizoen. Dat is ook maar normaal”, opent Haris Bratanovic ons gesprek. “Ik probeer terug naar dat niveau toe te werken maar dat gaat moeilijk. Het is goed dat we heel veel trainingen hebben. Het is niet eenvoudig om in ‘de vijf’ te geraken, want Servaas Buysschaert en Matthias Tass draaien al het hele seizoen mee. Matthias is al veel beter dan in de seizoensaanvang, Servaas doet zijn ding zoals altijd. Iedereen in onze club en in ons land weet waartoe ik in staat ben als ik volledig fit ben. Dat ben ik nu nog niet. Ik ben ook teruggekomen op een redelijk moeilijk moment. Er volgen veel wedstrijden mekaar op en dan is het moeilijk je ding te doen.”

Wachten op off-season

“Als je bijna een jaar eruit geweest bent, is het moeilijk om meteen dat niveau van vroeger terug te halen. Je hebt al die feelings, al die spelsystemen,… Ik beweer niet dat ik het vergeten ben, maar het is weer wennen. Twaalf maanden is echt lang. Mentaal was het ook heel moeilijk. Zo kende ik een paar periodes waarin ik geen hoop meer had. Ik dacht dat ik niet meer op het goede niveau zou terugkomen. Er was zo’n periode voor de operatie en ook eentje erna. Dat hebben we dan wel gelukkig meteen opgelost. De dokters Touquet en Van Dijk en chirurg Declerck vonden voor mij een oplossing. Ik had een ontsteking onder de geopereerde pees. Ik heb nog een beetje last hier en daar, maar de patellapees is oké. Eigenlijk ben ik aan het wachten op het off-season om eraan te werken. Natuurlijk wil ik voordien nog alles voor mijn ploeg doen. Ook ik wil kampioen worden. Het is mijn bedoeling in deze playoffs nog bij te dragen aan een nieuwe landstitel. Ik wil graag naar het niveau van vorig jaar terugkeren maar dat zal voor volgend seizoen zijn.”

Heel dankbaar

Bratanovic onderging in september een geslaagde operatie maar het was voor hem de laatste optie. “Ik heb alle mogelijke behandelingen geprobeerd: fysiotherapie, accupunctuur, dry needling,.. Het hielp niet. Misschien wachtte ik te lang voor die behandelingen.

Ik ging ook dagelijks naar David Bombeke, de fysio van Club Brugge. Het was mijn bedoeling terug te keren zonder operatie. Ik hoopte er in september weer bij te zijn, maar dat is niet gelukt. Bij de normale chirurgen was er trouwens voor zo’n operatie slechts 60 tot 70 procent slaagkans. Gelukkig hebben Sam Van Rossom, Dario Gjergja en Jacques Stas contacten bij dokter Declerck. Vijf dagen nadat ik niet meer kon trainen, volgde al de operatie. Ik ben die mensen heel dankbaar dat het zo snel kon.”

Wegblazen

Bij Filou Oostende volgen de overwinningen elkaar perfect op. Na de kwartfinales van de playoffs stond de teller op 24 zeges op een rij. “Vooral de manier waarop we winnen, valt op. Kijk ook naar die eindscores: vijftig punten verschil tegen BAL en een veertiger tegen Groningen. We hebben elke Nederlandse tegenstander weggeblazen. Het is jammer dat we de jongste weken geen close games hadden. Dat zullen we wel in de playoffs meemaken. Misschien krijgen we het dan moeilijk om te doen wat we moeten doen. Ik zag liever een drietal wedstrijden zoals in Zwolle waar we met slechts vijf puntjes wonnen. Natuurlijk zijn die ruime zeges goed voor het moreel”, besluit Haris Bratanovic.

Zondag 19 mei om 20.30 uur, Filou Oostende-RSW Luik.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier