Filou Oostende pakt dertiende titel op rij

Sam Van Rossom en Dario Gjergja vieren de titel. © BELGA

Basketclub Oostende heeft zich verzekerd van de dertiende landstitel op een rij en de 25e uit de clubgeschiedenis. De kustploeg versloeg maandagavond in de vierde wedstrijd van de finale van de Belgische play-offs van de BNXT League, het Belgisch-Nederlandse basketbalkampioenschap, de Antwerp Giants in de Lotto Arena met 71-74. Oostende komt in de confrontatie, een ‘best-of-five’, op een onoverbrugbare 3-1 voorsprong.

Oostende nam de beste start en stond na het eerste kwart met 16-18 aan de leiding. In het tweede kwart (13-17) diepten de bezoekers die kloof uit voor een 29-35 ruststand. Oostende leek na het derde kwart (18-24) op weg naar een vlotte overwinning, maar via een sterk slotkwart (24-15) maakten de Giants er toch nog een nagelbijter van.

Oostende opende de finale vorige week met een zege (93-89) in de COREtec Dôme, maar Antwerp hing de bordjes nadien met een overwinning (87-66) in de Lotto Arena op gelijke hoogte. Vrijdag kwamen de West-Vlamingen weer op voorsprong na een nieuwe zege (82-69) in de COREtec Dôme. Het team dat als eerste drie overwinningen haalde, pakte de titel. Tot een allesbeslissend vijfde finaleduel komt het dus niet.

De finale was een heruitgave van die van vorig seizoen. Ook toen trok Oostende aan het langste eind. Het is voor kustploeg de dertiende landstitel op een rij en de 25e uit de clubgeschiedenis. De Giants blijven door het verlies steken op een titel, gewonnen in 2000.

Vanop eerste rij

Mede-Eigennaar Gunther Vanpraet zag alles vanop de eerste rij. Hij zag vooral dat het goed was. “In belangrijke wedstrijden als deze komt het erop aan om je meest invloedrijke spelers zolang mogelijk te kunnen sparen. Onze jonge gasten Mennens-Pintelon kwamen gefocust van de bank en namen zelf even de rol van scoorder op zich. Zo kon ons Ameikaans duo Jefferson-Ahmad zichzelf een quarter lang rust gunnen. Verdedigend klopte alles als een bus en hielden we de thuisploeg op 29 schammele puntjes. Het zal erop aankomen om met de voetjes op de grond te blijven en het vel van de beer niet te verkopen voor het geschoten is. “

© Filou Oostende

De analyse klopte als een bus. Oostende startte verschroeiend in de tweede helft en in geen tijd stond er een bijna geruststellende 15 puntenkloof op het bord. De meegereisde supporters voelden het titelfeest naderen en blikten met luide gezangen de Lotto arena in. Het ultieme quarter werd met een bonus van twaalf punten ingezet. Tien minuten waren de mannen van Gjergja van een nieuwe titel verwijderd.

Tussen de oren

Voor ex- Oostendenaar Jean-Marc Mwema het teken om met twee bommen op rij zijn Giants naar een laatste strohalm te doen grijpen. Het momentum keerde en het thuisplubliek liet eindelijk nog eens van ze horen. Er stonden ongetwijfeld nog zeven spannende minuten te wachten. Die werden door topscoorder Ahmad (29 pnt) vakkundig naar zijn hand gezet. Anderhalve minuut voor affluiten leek de titel een feit (72-80).Nog gaven de Giants zich niet gewonnen en met nog 10 seconden op de klok was de kloof tot één puntje geslonken.

Afscheidnemend en jarige spelverdeler Sam van Rossom zette feilloos zijn vier toegekende vrijworpen om en zag de ultieme poging van Bolton op de ring stranden. “We hebben deze nieuwe titel vooral tussen de twee oren gewonnen. De ‘Community’ van Oostende heeft het weer gedaan. We pakken verdiend onze 25ste titel in de clubgeschiedenis na weer een wedstrijd die als propaganda voor het Belgische basketbal mag gezien worden”, aldus een fiere Gunther Vanpraet. (Belga/John Loncke)