De Amerikaanse ‘Kortrijkzaan’ John Newman III miste de seizoensstart niet: “Ik wil altijd op het veld staan”

John Newman III (rechts) in actie. “Ik ben heel blij dat Kortrijk me de kans bood om in Europa te komen spelen.” © JS
Redactie KW

Als kersvers Kortrijkzaan speelde John een uitstekende match tegen Leiden, waar verrassend werd gewonnen. In de eerste thuismatch in de Lange Munte vrijdag waren Spurs veruit de betere ploeg met zes man in de dubbele cijfers. Dit weekend staat een verre verplaatsing naar Groningen op het programma.

“De overwinning in Leiden na een nagelbijter heeft iedereen wel deugd gedaan, maar eigenlijk kan je daar niet voluit van genieten”, stelt John Newman III. “Voor elke match moet de focus helemaal dezelfde zijn als voor de eerste match. Het beste is om bescheiden te blijven en er alles aan te doen om de volgende game weer tot een succes te maken. Echte euforie komt er pas als we een heel goed seizoen hebben afgewerkt. Het duurt nog wel een tijd voor we daar aan toe zijn. Na elke match worden via een videoanalyse de minder goeie fases besproken. Sommige kunnen aan vermoeidheid te wijten zijn, andere omdat we fouten maken tegen de basket principles. Minder punten tegen krijgen is een constante uitdaging.”

De eerste thuismatch werd met 115-75 gewonnen van Basket Academie Limburg uit Nederland. “Het was fijn eens voor meer publiek te kunnen spelen. Ik heb ervan genoten. De verwachting was dat ze meer op mij zouden verdedigen, maar Eric Reed startte de match zo indrukwekkend, dat ze hun focus haast meteen moesten aanpassen”, legt John uit. “Dat is de sterkte van ons team.”

1.300 toeschouwers

Voorzitter Steve Rousseau was erg tevreden: “De beste transfer die we verwezenlijkt hebben is het coachesduo. Dat is hiermee bevestigd. De verdere professionalisering wordt aangepakt en de continue intensiteit full court was indrukwekkend. Een match zoals vandaag hebben we vorig seizoen nooit gezien. Met een match als deze hopen we tegen de volgende thuismatch op 11 oktober nog een pak meer toeschouwers aan te trekken. Nu waren er al 1.300.”

Neef in de NBA

John is de zoon van John Newman II, die in Virginia voor James Madison speelde in de jaren tachtig. “Verder heb ik nog een verre neef, Johnny, die in de NBA speelde bij maar liefst zeven verschillende NBA-teams. Ik groeide op met twee oudere zussen, die van papa werden aangemaand te basketten, maar ze focusten nogal snel op andere zaken”, lacht John.

“Mijn basketcarrière heb ik gecombineerd met een master Sports Administration. Het schrijven van een paper, dat lag me wel, want ook nu schrijf ik dagelijks. Gewoon voor mezelf om impressies en gevoelens te verwerken. Dat werkt goed bij mij. In mijn vrije tijd lees ik ook wel veel.”

“In het verleden heb ik het na een eerste leuke periode wel moeilijk gehad. Knieproblemen hielden me een vol jaar van het basketveld en daar had ik het erg lastig mee. Gelukkig heb ik met steun van mijn entourage doorgezet. Coach Wes Miller van de Cincinatti Bearcats, die ik al van mijn dertiende ken, speelde een cruciale rol in mijn carrière. Met hem speelden we enkele keren kampioen.” Van coach Miller is de uitspraak: John brengt de anderen rond hem naar zijn niveau. En hij brengt als leidersfiguur maturiteit in het team.”

Vervanging vragen

“Ik ben nu heel blij dat Kortrijk me de kans bood om in Europa te komen spelen. Het contact met coach Johan (Roijakkers is moeilijk correct uit te spreken voor een Amerikaan, red.) overtuigde me om naar Kortrijk te komen. Zijn basketfilosofie, zijn visie op hoe er moet gespeeld worden en dat ik mezelf mag zijn, was beslissend. Zelf om vervanging vragen, dat is het enige waar ik het moeilijk mee heb. Ik wil eigenlijk altijd op het veld staan”, lacht John.

“We kijken al uit naar de volgende match in Groningen. Dat wordt zeker een lange dag, want we keren nog diezelfde avond terug”, besluit John, die afscheid moest nemen van de geblesseerde teamgenoot Douglas Wilson, die naar de States terugkeerde om daar te herstellen.” Spurs zal wellicht voor Wilson nog een vervanger aantrekken. (JS)

Op zaterdag 28 september staat een verplaatsing naar het verre Groningen op het programma. De match tegen Donar start om 19.30 uur. De volgende thuismatch is voorzien op 11 oktober.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier