BBC Koksijde A pakt titel en staat in halve finale van West-Vlaamse Beker: “De beker houdt ons hongerig”

BBC Koksijde A mag zich opmaken voor derde provinciale. © Olivier Tilmant
Anton Peene Reporter

Het was vooraf het doel en het is gelukt: BBC Koksijde A speelt volgend seizoen in derde provinciale. Met nog één match voor de boeg, kan het niet meer bijgehaald worden. Zaterdag kan de ploeg ook een gooi doen naar een finaleplaats in de Beker van West-Vlaanderen. Daarvoor moeten ze voorbij eersteprovincialer SKT Ieper C.

Het was geen geheim dat de titel in vierde provinciale B een belangrijk doel was. “We legden bijna een perfect parcours af. Alleen in de heenronde verloren we in Oudenburg”, zegt coach Dirk Goens (56). “Na Nieuwjaar zetten we een hele sterke reeks neer. Een sterk collectief, zowel defensief als offensief.”

Koksijde scoorde gemiddeld bijna 97 punten per match en kreeg er slechts 41 per match binnen. De beslissende match werd met 42-98 gewonnen op het veld van Olympos Marke B. “Na de match hielden we het bescheiden. We waren ook niet volledig. De feestelijkheden volgen wellicht na onze laatste thuismatch van 14 april tegen Knokke-Heist B. Onze statistieken zijn eigenlijk te gek voor woorden.”

“We hadden maar een handvol uitdagende wedstrijden. Het waren heel vaak gigantische verschillen. Het zou ook beter zijn dat ze de R-ploegen allemaal in één reeks steken.”

Bekerverhaal

De uitdaging ligt dit jaar vooral in de beker. “De bekermatchen hielden ons hongerig dit jaar. Onderweg werden al drie eersteprovincialers opzij gezet en zaterdag volgt een verplaatsing naar SKT Ieper C. We missen wel een viertal spelers door blessure of reis. Tijdens de dinsdagtraining viel Jan Van Damme, een van onze sleutelpionnen, uit met een voetblessure. Het wordt een loodzware klus en ik vrees dat onze bekerdroom wel eens kan uiteenspatten. We starten met een bonus van 15 punten. Soms kan dat snel weggeveegd worden, maar even goed nemen we dit mee naar de rust. We zullen ons vel duur verkopen. Dit bekerverhaal leeft enorm in de club. We zullen gesteund worden door een pak supporters en er wordt zelfs een bus ingelegd. Ieper treedt in de beker steeds met een versterkte ploeg aan. Of ik dat fair vind? Absoluut! Ze doen moeite om jeugd op te leiden en hebben het recht om deze spelers in te zetten. Het wordt een leuk weerzien met onder meer Ed Deceuninck, Frederik Geldof en Roy Decaestecker.”

Derde provinciale

Volgend jaar wacht dan een trapje hoger in derde provinciale. “Ook daar willen we meedoen met de prijzen. Met een iets ruimere kern denk ik dat dit mogelijk moet zijn”, aldus Dirk Goens, wiens zonen Tijl en Bert ook deel uitmaken van de kampioenenploeg.

“Het wordt een loodzware klus, maar we zullen ons vel duur verkopen” – Dirk Goens, trainer BBC Koksijde

Verder zijn dat Anthony Peters, Arthur Van Cauwenberge, Benjamin Van Kessel, Brandon Geryl, Clovis Bruynoghe, Dieter Willaert, Jan Van Damme, Jasper Degraeuwe, Jeffrey Rotsaert Jeroen Degraeuwe, Jorne Bendels, Jules Breyne, Lowie Breyne, Luca Haentjens, Lucas Vanhaverbeke, Lukas Degraeuwe, Patrick Capper, Rien Rossey en Thibaut De Jonghe. De captain is Jeffrey Rotsaert. De 30-jarige forward speelt al 15 jaar bij de club en hij is ook jeugdtrainer van de U14. “Het is mooi dat we titel konden pakken, maar we kijken vooral uit naar zaterdag. Niets moet en alles mag. Als het avontuur zaterdag eindigt, dan kunnen we daar mee leven”, aldus Jeffrey, die dit jaar een belangrijke pion was. “Ik was het gewoon om 38 minuten te spelen per match, nu was dat minder en lag de intensiteit lager. Ik kijk al uit naar volgend seizoen”, zegt de kinesist, die dit jaar nog een tweede reden tot vieren had. “Begin januari werd ik papa. Wie weet is de baskettoekomst verzekerd.”

Trouw blijven

Ook bij het bestuur van BBC Koksijde zijn ze heel tevreden met de titel en bijhorende promotie. “De verwachtingen waren hoog, maar je moet het nog altijd waarmaken”, zegt secretaris Erik Degraeuwe (65), wiens zonen Jasper (28), Lukas (25) en Jeroen (23) ook deel uitmaken van de eerste ploeg. “Een foutloos parcours was misschien leuker geweest, maar de nederlaag in Oudenburg zorgt niet voor een domper op de feestvreugde. Het belangrijkste is dat we trouw blijven aan onze visie: basket aanbieden aan de lokale gemeenschap van Koksijde en omstreken. Met als doel om de spelers zo lang mogelijk in de gelegenheid te stellen om hier te blijven basketten. De groep heeft zich dit jaar gejeund en je merkt dat ze goed aan elkaar hangen. De rol van coach Dirk Goens is hierin belangrijk. Hij zorgt voor de chemie tussen de A- en de R-ploeg.”

Zaterdag 30 maart om 18.30 uur: SKT Ieper C – BBC Koksijde A.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier