Axelle Dauwens en Thijs Hertsens blikken vooruit naar Olympische Spelen: “Wout de wegrit, Remco de tijdrit”

Axelle Dauwens en Thijs Hertsens.© AD
Axelle Dauwens en Thijs Hertsens.© AD
Arjan Desante
Arjan Desante Medewerker KW

Terwijl Axelle Dauwens zelf deelnam aan de vorige Olympische Spelen, begeleidt haar vriend Thijs Hertsens momenteel verschillende toppers als kinesist. Het koppel kijkt dan ook met bijzonder grote belangstelling uit naar deze sportzomer. “De Olympische Spelen zijn heel nadrukkelijk aanwezig in je leven als atleet, werkelijk iedereen spreekt je erover aan”, weet Axelle.

In augustus 2019 hield hordeloopster Axelle Dauwens (30), afkomstig uit het pittoreske Lapscheure, het voor bekeken als professioneel atlete. Haar laatste kuitblessure was de hindernis te veel, Axelle kon zich onvoldoende opladen om nog eens terug te keren. Inmiddels is ze aan de slag als redacteur bij Woestijnvis én vormt ze een koppel met Thijs Hertsens (31).

Haar vriend schitterde dan weliswaar niet op de Olympische Spelen – zoals Axelle wel deed in 2016 in Rio de Janeiro – toch is ook hij een stevige naam aan het opbouwen in de sportwereld. Als kinesist bij Move to Cure, de praktijk van topkinesist Lieven Maesschalck, behandelt hij verschillende kleppers. Onder meer de Rode Duivels en wonderboys Wout van Aert en Remco Evenepoel komen geregeld bij Thijs over de vloer.

Nog minder dan twee maanden tot de Olympische Spelen! Voor wie supporteren jullie straks?

Axelle : “Voor heel veel atleten eigenlijk! Zo hoop ik dat Nafi Thiam straks haar titel kan verlengen. Zij was destijds een van mijn kamergenoten in Rio, waar ze sliep in een veel te klein bedje. Maar met haar talent deerde haar dat helemaal niet. Ook naar Paulien Couckuyt kijk ik uit. Zij neemt deel op mijn nummer – de 400 meter horden – en is een groot talent. Ik zie haar op termijn wel het Belgische record verbreken. Daarnaast denk ik zeker nog aan de supersympathieke marathonlopers Koen Naert en Bashir Abdi en zeilster Emma Plasschaert, die ik destijds live wereldkampioene zag worden in het Deense Aarhus.”

Thijs : “Hoewel ik veel sporten volg, leef ik natuurlijk nog iets intenser mee met de atleten die ik zelf begeleid. Mijn droomscenario is dan ook dat Wout van Aert de wegrit in Tokio wint en Remco de tijdrit. Dinsdag ging ik nog een koffie drinken met Remco na zijn behandeling. Zelf is hij ontgoocheld na zijn exit uit de Giro – hoewel dat volgens mij helemaal niet hoeft – en het is duidelijk dat die olympische tijdrit nu zijn grote doel is.”

Vertel eens vanuit jullie expertise en ervaring: wat moet een atleet op dit moment nog doen?

Thijs : “Vooral niet nadenken over een eventuele afgelasting en keihard trainen. Nu is het moment om het volume op te drijven, veel intensieve prikkels in te lassen en gewoon zwaar te trainen. Dan kan je iedere afleiding missen.”

Axelle : “Er zijn wel geruchten dat het niet zou doorgaan, maar dat lijkt me wel heel straf. De atleten zullen zich wel kunnen afsluiten van die berichten. Naast de zware trainingen heb je natuurlijk ook nog de wedstrijden om te zien waar je staat. Een slechte prestatie wil nog niet per se iets zeggen, maar je hebt toch meer vertrouwen als je voordien al eens goed presteerde. Anders neemt de stress al snel een beetje toe. Sowieso is het heel aanwezig in je leven, werkelijk iedereen spreekt je aan over die Olympische Spelen. Zelfs het hele jaar voordien al. Dat is helemaal anders dan bij een ander kampioenschap zoals een WK, waar het niveau nochtans evenwaardig is.”

Jij was er zelf eenmaal bij, Axelle. Wat is je het meest bijgebleven van Rio 2016?

Thijs : “Copacabana?”

Ik herinner me vooral de chaos op de Spelen in Rio de Janeiro – Axelle

Axelle : “De chaos! We kwamen er al in verschillende groepen aan. Zelf zat ik in de tweede groep en ons atletendorp leek precies al wat afgeleefd. Op sommige plaatsen leek wel een bom ontploft. Ik sprak al over het kleine bedje van Nafi, maar ook de klinken vielen bijvoorbeeld uit de deur. Je merkte goed dat alles heel snel en goedkoop was opgebouwd. Daarnaast zaten we ook nog eens twee uur op een warme bus van het atletendorp naar het stadion. Weinig glitter en glamour dus.”

Thijs, geen Olympische Spelen voor jou. Maar als sportieveling en kinesist moet het wel een droom zijn om met al die grote namen te werken bij Move to Cure?

Thijs : “Absoluut! Zelfs tijdens de opleiding kent iedereen Move to Cure al en de werkwijze strookt ook volledig met hoe ik revalidatie zie. Als je dan kan samenwerken met harde werkers zoals Remco of Wout, die er echt alles voor doen, ben ik daar enorm dankbaar voor. Bovendien creëer je ook een sterke band met de atleten. Wout kwam na zijn zware val in de Tour bijvoorbeeld dagelijks naar de praktijk en zat toen logischerwijs in een moeilijke periode. Hij moest zelfs opnieuw leren stappen. In zo’n situatie bouw je natuurlijk wel een sterke band op. Remco leerde ik pas kennen na zijn val vorig jaar, maar ook dat klikte meteen. Misschien omdat we allebei uit de regio Aalst zijn, dat praat wat gemakkelijker. Zoals bij West-Vlamingen zeker?”

Was het ook de bedoeling om in de praktijk een vriendin te vinden?

Thijs : (lacht) “Dat was absoluut niet de bedoeling, neen! Al blijft mijn collega en baas Lieven Maesschalck wel nog steeds zeggen dat hij ons destijds gekoppeld heeft. Het is tenslotte hij die haar aan mij heeft toegewezen in de praktijk en hij beweert dat hij altijd al wist dat we een goed koppel zouden zijn.”

Axelle : “Toch is het helemaal niet op de typische manier gelopen, zoals iedereen denkt. Ons contact was altijd erg professioneel.”

Thijs : “Axelle revalideerde een drietal maanden bij mij met haar kuitblessure, daarna hielden we vooral contact om te polsen hoe de trainingen liepen. Pas toen ze uitbehandeld was, zijn we eens iets gaan eten en bleek het uiteindelijk heel goed te klikken…”

Axelle : “En kijk: intussen zijn we twee jaar een koppel en wonen we meer dan een jaar samen in Antwerpen. Het is eigenlijk straf dat we elkaar al die jaren mislopen hebben: we zijn van hetzelfde jaar en hebben in Gent tot tweemaal toe in dezelfde straat gewoond.”

Goede reclame is jullie kennismaking echter niet, want na die kuitblessure stopte Axelle met topsport.

Axelle : “Nochtans moet ik zeggen dat die kuit helemaal in orde was na mijn revalidatie en dat zeg ik zeker niet omdat het bij Thijs was. Ik was echter alweer een groot stuk van het seizoen kwijt, miste een kampioenschap en kon het niet meer opbrengen. Ik had het er gewoon mee gehad. Meer nog: als ik iemand zoals Thijs had gehad tijdens mijn carrière, zou dat zeker positief geweest zijn.”

Voor de Spelen is er straks eerst nog het EK voetbal. Ook met de Rode Duivels hebben jullie beiden een band?

Thijs : “Nu ben ik niet betrokken bij de revalidatie van de Duivels, maar ik denk wel dat ik ze quasi allemaal al eens behandelde. Witsel was de voorbije maanden vaste klant bij een collega in de praktijk, Lieven ging dit seizoen al enkele keren langs bij Hazard in Madrid. Zelf ging ik voor het WK in 2018 vijf weken naar het Chinese Dalian om Carrasco klaar te stomen voor het tornooi. Ook met Napels van Dries Mertens ging ik al eens een weekje mee op stage.”

Axelle : “Voor Woestijnvis werkte ik eerst mee aan de Container Cup , daarna aan de EK-quiz Match van de Waarheid . Bij de Container Cup contacteerde ik de atleten en maakte ik bijvoorbeeld de fiches voor Wesley Sonck en Pedro Elias. Bij Match van de Waarheid , te zien op betaaltelevisie, bedacht ik dan weer voetbalgerelateerde vragen. Ik dacht altijd dat ik wel iets kende van voetbal, maar was toch blij als Thijs af en toe weetjes influisterde thuis!”