Atletiekvereniging Kortrijk Sport viert 120ste verjaardag

Pol Parmentier, Noël Opsomer, Joachim Zephirin en Katrien Vanwolleghem. (foto EL)©ELD
Pol Parmentier, Noël Opsomer, Joachim Zephirin en Katrien Vanwolleghem. (foto EL)©ELD
Redactie KW

Atletiekvereniging Koninklijke Kortrijk Sport werd 120 jaar. Een verjaardag zonder feestje, maar mét een cadeau: een fonkelnieuwe atletiekpiste in Sportcentrum Wembley te Heule. De club hoopt ook dat de 23ste internationale Guldensporenmeeting dit jaar wél plaats kan vinden.

KKS werd gesticht op 14 maart 1901 onder de benaming ‘Sporting Club Courtraisien’. Zij verwisselde deze benaming met de titel Kortrijk-Sport. De club sloot aan bij de Koninklijke Belgische Atletiek Bond in maart 1904 met stamnummer 11 en is daarmee de oudste West-Vlaamse atletiekclub. De eerste voorzitter was de befaamde industrieel Charles Steverlynck, ook gekend als stichter van de wereldvermaarde weefautomaten Picanol. De vereniging droeg toen de naam Sporting Club Kortrijk, waar zowel atletiek als voetbal beoefend werd. In 1905 en 1906 nam Kortrijk een eerste deelname aan de provinciale atletiekkampioenschappen en vanaf 1907 nam de club reeds deel aan de Belgische Kampioenschappen. De bal ging definitief aan het rollen.

Noël Opsomer is reeds sedert 1955 aangesloten bij KKS. De 88-jarige geboren en getogen Kortrijkzaan proefde pas voor het eerst van atletiek op zijn 22ste. “Daarvoor had ik nog nooit een sport beoefend in clubverband”, steekt de nog kranige tachtiger van wal. “Mijn ouders hadden schrik dat ik ziek zou worden en bijvoorbeeld tuberculose krijgen.”

“Toen ik voor het eerst kennismaakte met de club lag de atletiekpiste nog rond het voetbalveld van KV Kortrijk. Het was een aspiste van een goeie driehonderd meter met slechts vier banen. De bochten waren maar een beetje afgerond. Men plaatste paaltjes om de bochten mooier te maken. Later vonden daar ook internationale meetings plaats waar onder andere Roger Moens deel nam.”

“Mijn favoriete afstand was het langere werk op de piste. Later kwam daar de halve marathon bij. Ook kermiskoersen stonden steeds vaker op mijn kalender. De streek rond Waregem was goed voor bijna iedere week een wedstrijdje. Ik was niet de top, maar kon toch mijn mannetje staan. Trainen deden we enkel op de club en dit driemaal per week.”

Gouden generatie

“Onder leiding van André Vandendriessche werden de spurters Jacques en Roland Vercruysse, Bernard Deneweth en Carlos Germonprez diverse keren Belgisch kampioen en Belgisch recordhouder op 100m, 200m, 300m, 4x100m, 4x200m”, gaat Noël verder. “Dit waren records met enkel lopers uit onze club, wat toch niet evident is. Ik heb het ook altijd zeer gewaardeerd dat André op zondagmorgen mee fietste met de afstandslopers, die zelfs niet top waren ondanks zijn status.

Vanaf 1962 gooide Noël het over een andere boeg en ging snelwandelen. “Met onder andere Godfried Dejonkheere hadden we een wereldtopper in huis. Godfried was van Ploegsteert. Toen de Belgische atletiekbond onze club, met toch heel wat snelwandelaars, opbelde omdat ze een club zochten voor hem waren we toch wel gevleid. Deze discipline hield ik nog tot 1975 vol om dan een punt achter mijn actieve carrière te zetten. Maar toen was ik al aan de slag als jurylid bij KKS tot op heden en nu reeds 62 jaar. En ik doe het nog altijd heel graag. Ik heb ondertussen al veel mensen zien komen en gaan. Je kweekt hierdoor een vriendenkring als het ware. Jammer genoeg zijn er door corona niet veel meetings meer.”

Joachim Zephirin (35) begon dan weer op zijn zeventiende levensjaar met atletiek. Momenteel is hij de langst actieve atleet van de club. “Daarvoor beoefende ik judo in de sportzaal naast de atletiekpiste”, vertelt de Kortrijkzaan die op een boogscheut van het stadion woont. “Door teveel blessures zocht ik een andere sport en ik moest kiezen tussen zwemmen en lopen. Om op die leeftijd nog te beginnen zwemmen ging niet meer. Dus was de keuze snel gemaakt. Toen de club zijn 100-jarig bestaan vierde ben ik ingestapt. Ondertussen is de piste mijn tweede thuis geworden. (lacht)”

“De eerste jaren nam ik het niet al te ernstig. Maar toen ik naar de hogeschool ging had ik vreemd genoeg meer tijd en kreeg ik de microbe volledig te pakken. Die liet me niet meer los.” De baanronde met hindernissen als favoriete afstand. “Daar heb ik mijn specialiteit van gemaakt”, gaat de IT en System Engineer verder. “Maar dat neemt niet weg dat ik ook de 200 en 400 meter niet uit de weg ga omdat ik dit graag doe.”

EA Permit

“Vroeger was ik gewoon actief lid, maar nu ben ik betrokken bij de stages maar niet als bestuurslid. Ik woon de algemene vergadering bij en blijf altijd bereid om te helpen waar nodig. Zo ben ik ook steeds van de partij op onze Guldensporenmeeting. Het onthaal is daar mijn vaste stek. Het is leuk te zien om de meeting te zien evolueren.”

Die Guldensporenmeeting zou plaats vinden op 10 juli en aan zijn 23ste editie toe zijn.

“Gaat die mogen doorgaan? Ik veronderstel van wel”, vertelt organisator en voorzitter van KKS Pol Parmentier (61). “Vorig jaar konden alle andere grote meeting doorgaan, dus zal dit naar alle waarschijnlijkheid nu ook toegestaan zijn. Uiteraard gaan we ons aanpassen aan alle opgelegde regels naar corona toe. Gaat dit om Belgen aangevuld met buitenlanders gaan? Tot nu toe blijft dit koffiedik kijken. De kalender valt ideaal. Perfect voor Belgen die zich voorbereiden voor de Olympische Spelen. Voor buitenlanders is het nieuwe EA permit puntensysteem ideaal om te scoren. Ze hebben er veel belang bij.”

“We hopen vlug terug kleinschalig te organiseren zegt secretaris Katrien Vanwolleghem, bijna 61, ten slotte. “We plannen in principe op 6 en 19 juni. Tegen dan zal onze fonkelnieuwe piste afgewerkt zijn. Een huzarenstukje waarop we graag ook micromeeting willen organiseren indien de bond het toelaat. We kijken er alvast naar uit”, aldus Katrien.

(EL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier