Rani Vincke (24) blikt met dubbel gevoel terug op World Athletics Relays: “Olympisch ticket kan nog”

Rani Vincke, omringd door papa Michel, mama Bea en zus Romi, klinkt op een goede afloop. (foto PM) © PETER MAENHOUDT
Redactie KW

Op de World Athletics Relays in de Bahamas wist Rani Vincke zich samen met de collega-sprinters niet te plaatsen voor de Olympische Spelen in Parijs. Nóg niet, want er wachten de komende weken nog kansen voor de Gistelse atlete. Mooi detail: een ‘season best’ of beste tijd van het seizoen.

Eerst even kaderen. De World Athletics Relays vormen een tweejaarlijks terugkerend atletiekkampioenschap voor estafetteonderdelen. Tijdens het tweedaagse evenement, georganiseerd door de internationale atletiekfederatie, staan meerdere nummers op het programma. De eerste editie vond in mei 2014 plaats in Nassau op de Bahama’s en nu, tien jaar later, vond het kampioenschap opnieuw in de Caraïbische eilandengroep plaats. Via de World Athletics Relays kunnen atleten zich plaatsen voor de wereldkampioenschappen en de Olympische Spelen.

Gediskwalificeerd

31 Belgische atleten zakten naar hoofdstad Nassau af, waaronder dus ook de Gistelse Rani Vincke (24). Ze nam er met de Belgian Rockets (naast Vincke ook Delphine Nkansa, Janie De Naeyer en Rani Rosius, red.) deel aan de 4 x 100 meter. “Ik vind dat we het algemeen behoorlijk goed hebben gedaan”, valt ze met de deur in huis. “In de reeksen werden we gediskwalificeerd na een foute stokwissel, maar in de herkansingen zetten we een goede 43’17” neer, goed voor een beste tijd van het seizoen en een vierde plaats (alleen de top 2 kreeg een olympisch ticket, red.). Het Belgische record van 42’54” is dus niet meer zóver af. Ik kan alleen maar spreken voor mezelf, globaal bekeken speelden we evenwel te veel op safe. We kampten toch met enige stress en onzekerheid, iets waarvan ik dacht dat we al voorbij dat punt waren. Of een jetlag en het tijdsverschil van zes uur daarmee te maken hebben? Wat mij betreft niet, neen. (lacht) Bel mij een dag voordien op en ik zou ook gewoon sprinten, hoor. Nu, ik denk dat we eens de koppen samen moeten steken om te achterhalen wat nog beter kan.”

Unieke sfeer

Geen olympisch ticket dus, maar wat niet is, kan nog komen. Vincke blijft hoe dan ook optimistisch. “In de Bahamas wisten veertien landen zich in onze discipline te kwalificeren. Maar er zijn nog twee tickets te verdelen. Die worden verdeeld op basis van de beste tijden gelopen tussen 1 januari 2023 en 1 juli 2024. Momenteel staan we vierde en moeten we nog twee landen voorbij. Dat is niet onmogelijk. Die tijden moet je lopen op een van de World Athetics-landenkampioenschappen. Zo hebben we nog een kans op het IFAM in Brussel (25-26 mei), het Europees kampioenschap in Rome (7-12 juni) of Atleticageneve in Genève (22 juni). Als we de Spelen niet zouden halen, wordt het balen. Maar tegelijk: er zijn veel ergere dingen in de wereld.”

“Bij één mindere prestatie worden sporters al snel afgeschreven. Onterecht”

Hoewel de World Athletics Relays als een officieus wereldkampioenschap worden beschouwd, zet Vincke er toch enkele vraagtekens achter. “Het gevoel leeft dat dit evenement zodanig wordt geduwd om de grote landen te kunnen meenemen. Bijvoorbeeld, er wordt niet volgens tijd gelopen, maar louter op posities, wat gevolgen heeft bij de reeksindeling. Ook de indeling van de banen verandert niet. Toch is de sfeer op het kampioenschap uniek, het heeft iets festivalachtigs. Hoe dan ook een schitterende ervaring, ik had niks te verliezen.”

Masterstudies

Nu focust Rani zich weer op haar masterstudies stedenbouw en ruimtelijke ordening. “Op zo’n kampioenschap leef je echt in een bubbel en kan je haast aan niks anders denken. Spijtig genoeg moeten we als atleten veel zelf regelen. Zo wist ik pas een week op voorhand dat ik naar de Bahamas zou afreizen. Tegelijk moest ik daardoor verschillende examens verzetten, maar de deadline om dat te doen was al verstreken. (zucht) Dat zou in de toekomst toch anders moeten. Mensen staan soms niet stil bij de druk en werk achter de schermen. Dan stoort het me hoe er soms over ons wordt geschreven. Zo las ik op een sportnieuwssite over de Belgen op de Relays dat de “4×100 gemengd zich zoals verwacht niet hadden geplaatst” of “ze niet op hun plaats zijn op dat kampioenschap”. Welnu, ik weet dat iedereen keihard heeft getraind en gewerkt. Soms is er ook pech gemoeid bij een mindere prestatie. Als er goed wordt gepresteerd, spreekt men snel over wereldklasse, maar bij één mindere prestatie worden sporters al snel afgeschreven. Onterecht.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier