Myriam Jonckheere neemt deel aan de ‘Marathon pour Tous’

Ervaren hardloopster Myriam Jonckheere. © Johan Heytens
Redactie KW

De Oostendse Myriam Jonckheere (43) heeft de unieke kans gekregen om deel te nemen aan de ‘Marathon pour Tous’ tijdens de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Dit bijzondere evenement stelt 20.024 amateuratleten wereldwijd in staat om hetzelfde iconische parcours te lopen als de professionele Olympische marathonlopers.

Als ervaren hardloopster en lid van loopclub Team Fischer uit Oostende, heeft Jonckheere al diverse marathons op haar naam staan, waaronder die van Brugge, Murcia, Eindhoven, Rotterdam, Nieuwpoort en Gent. De uitnodiging om deel te nemen aan de Marathon pour Tous kwam voor haar als een grote verrassing. “Ik kon het eerst niet geloven,” vertelt Jonckheere enthousiast. “Er zijn maar 20.024 mensen uitgeloot over de hele wereld, en dat ik daar bij hoor, is een enorme eer. Het is een droom die uitkomt om te mogen lopen langs bezienswaardigheden zoals de Seine en het paleis van Versailles. Dit wordt zonder twijfel een onvergetelijke ervaring.”

Olympische gedachte

Hoewel de Marathon pour Tous geen officieel onderdeel is van de Olympische Spelen, belichaamt het evenement wel de Olympische gedachte: sport toegankelijk maken voor iedereen. De marathon vindt plaats in de nacht van 10 op 11 augustus, waarbij de deelnemers tussen negen en tien uur ‘s avonds van start gaan. Het parcours, met hoogteverschillen tot 300 meter, biedt een serieuze uitdaging en de lopers hebben zes uur de tijd om de finish te bereiken.

Jonckheere start in het derde startvak, met een beoogde eindtijd van 3 uur en 45 minuten. Echter, voor haar ligt de focus niet op de tijd. “Mijn doel is niet om een toptijd neer te zetten, maar om volop te genieten van het moment en het prachtige parcours. Dit is een unieke kans en ik ben vastbesloten om er het maximale uit te halen.”

De voorbereiding van Jonckheere verliep voorspoedig. In maart liep ze de marathon van Gent, en met haar regelmatige training van vier keer per week, inclusief pistetrainingen en duinenloopjes, voelt ze zich goed voorbereid. Ook alternatieve trainingen zoals zwemmen en recente trainingen in de warme Spaanse temperaturen hebben haar extra vertrouwen gegeven. (ID)

Lees meer over: