Helena Ponette ondanks persoonlijk record niet naar halve finales 400 meter

© BELGA

Helena Ponette heeft zich dinsdag op de Olympische Spelen in Parijs niet voor de halve finales van de 400 meter kunnen plaatsen. De 24-jarige studente geneeskunde liep in haar herkansingsrace wel een persoonlijk record, 51.46, maar strandde daarmee op de vijfde plaats. Haar vorige beste tijd was 51.51.

In haar reeks finishte Ponette maandag als zesde in 51.75, de 31e tijd op 47 atletes. Met de Belgian Waffles greep ze net naast een medaille op de gemengde 4×400, met de Cheetahs komt ze nog in actie op de 4×400 vrouwen.

“Als je in je vierde wedstrijd van het kampioenschap nog een persoonlijk record loop, mag je tevreden zijn”, weet ze. Ze liep al twee keer in de Mixed Relay en twee keer in de individuele 400 meter. “Deze ochtend voelde ik mij niet fris”, bekent ze. “Het idee was om niet van start te gaan als ik het niet voelde in de opwarming, maar ik kwam erdoorheen. Tijdens de wedstrijd was ik gefocust op mijn indeling, en voelde ik de vermoeidheid niet meer. In de laatste honderd meter was ik nog sterker dan gisteren. In de wedstrijd was het gewoon knop omdraaien en gaan.”

Met vier wedstrijden in de benen in Parijs is het toernooi van Ponette nog niet afgelopen. “Het is niet zo erg dat ik niet naar de halve finales ga, want nu kan ik twee dagen rusten voor de 4×400 meter”, legt ze uit. “Er hebben al veel meisjes in onze ploeg veel wedstrijden gelopen, dus we moeten zorgen dat we zo goed mogelijk recupereren. Ik wil alles geven voor de Cheetahs, want het wordt knokken om de finale te halen. We gaan in de reeksen al een heel sterk team moeten opstellen. Het team is nog niet besproken, maar de kans is groot dat ik twee keer ga lopen”, besluit ze.