1.289 dagen na zijn afscheid aan de triatlonsport voor eigen volk, verschijnt Frederik Van Lierde (44) zondag aan de start van de Sofico Gent Marathon. De Menenaar hoopt een zo snel mogelijke tijd neer te zetten. “Het is leuk om een sportief doel te hebben.”
Op 13 september 2020 nam Frederik Van Lierde in de eerste editie van de triatlon van Menen afscheid van zijn leven als proftriatleet. Van Lierde mocht terugkijken op een meer dan geslaagde carrière. Hij werd Europees kampioen op de lange afstand in 2007 en won vervolgens negen volledige Ironmans: Nice 2011, Nice 2012, Nice 2013, Hawaï 2013, Zuid-Afrika 2015, Mexico 2016, Nice 2017, Nice 2018 en Lanzarote 2019. Die laatste, algemeen gekend als de zwaarste Ironman ter wereld, won hij op de dag van zijn veertigste verjaardag. Van Lierdes hoogtepunt was uiteraard zijn overwinning op het wereldkampioenschap Ironman in Hawaï in 2013 en ruim tien jaar na datum kijkt hij meer dan tevreden terug op zijn succesvolle carrière. “Als ik nu 20 jaar was, zou ik het zo opnieuw doen. En natuurlijk zou ik nog altijd graag proftriatleet zijn, maar in het leven moet je kunnen aanvaarden dat je tijd voorbij is. Iedereen heeft zijn topperiode en voor mij is het een heel mooie periode geweest.”
Corona en Defensie
Van Lierde was oorspronkelijk van plan om in 2020 of 2021 een marathon te lopen. Corona stak echter een stokje in zijn wielen. “Bovendien vertoefde ik voor mijn opleiding bij Defensie een jaar lang in Eupen en zat ik in 2023 met de organisatie van het Europees kampioenschap triatlon in Menen. Pas in december heb ik beslist om dit voorjaar een marathon te lopen. Ik merkte dat ik geen last van kwaaltjes had en voelde dat het de juiste timing was. Ik ben altijd blijven sporten, maar dat verliep niet meer gestructureerd. Ik ben ook ouder geworden, en ik kan de volumes van vroeger niet meer aan. Het is geen schande om dat toe te geven. Als ik twee weken goed train, verlangt mijn lichaam in week drie naar een periode van rust. Gelukkig moet ik voor een marathon minder uren trainen dan toen ik triatleet was. Vroeger zwom en fietste ik ook, nu niet meer. Als ik acht uur loop, heb ik een serieuze loopweek achter de rug, maar enkele jaren geleden kwam ik nog vlotjes aan 30 uur per week.”
Van Lierde koos om logistieke redenen voor Gent als marathon. “Ik heb geen zin meer om voor wedstrijden te reizen. Het is niet dat ik iets heb tegen een marathon in pakweg Barcelona, maar praktisch is Gent veel interessanter voor mij. Ik kan thuis mijn volledige voorbereiding afwerken en zondagochtend rijd ik naar Gent om de marathon te lopen. Bovendien lijkt het me een heel mooi parcours met een pak deelnemers. Ik kijk ernaar uit!” Nog nooit liep Van Lierde een normale marathon. “Tijdens de Ironmans van Melbourne en Nice zette ik twee keer een tijd van 2u42’ neer. Ik ga proberen om een snellere marathon te lopen, maar of dat mij zal lukken, is nog iets anders. De enige referentie die ik heb, zijn inspanningstests van vroeger. Ik teer op mijn ervaring. In mijn Ironmans moest ik vaak in heel warme omstandigheden lopen, nu zal het niet zo heet zijn. Het is een leuke uitdaging en we zien wel wat er uit de bus valt. Ik moet niets meer bewijzen. Het is gewoon fijn om mezelf een doel te stellen. Dat motiveert me veel meer om bezig te blijven.”
Wereldkampioen Doom
Bij Defensie is Van Lierde beroepsmatig actief als beheerder topsport. Met Alexander Doom, kersvers tweevoudig wereldkampioen op de 400 meter, Marten Van Riel, Jens Schuermans, Elke Vanhoof, Noah Kuovita, Toma Nikoforov, Thomas Carmoy en Jarno Verwimp heeft hij heel wat deelnemers aan de komende Olympische Spelen in Parijs onder zijn hoede. Daarnaast is Van Lierde nog altijd als coach van een aantal triatleten aan de slag. “Ik bezorg die mensen online schema’s. Het is leuk om op deze manier voeling met mijn sport te behouden. Zelf fiets en zwem ik nog zelden. In het weekend fiets ik af en toe als ik tijd heb. Zwemmen is al een tijdje geleden, want mijn focus ligt nu al enkele maanden op de marathon”, besluit Van Lierde, die vorig jaar de vierde en laatste editie van de halve triatlon in Menen organiseerde. “We wilden stoppen op een hoogtepunt en daar zijn we zeker in geslaagd. Het is niet evident om een wedstrijd van die grootte (1.850 deelnemers, red.) te organiseren. Er kruipt zoveel tijd in. In het leven moet je soms keuzes maken en dat hebben wij nu gedaan.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier