Zeilwagenclub RSYC De Panne viert 100ste verjaardag en heeft nog altijd wind in de zeilen
Dit is een memorabel jubileumjaar voor de Koninklijke Royal Sand Yacht Club (RSYC) van De Panne, want de club viert haar 100ste verjaardag onder het logo RSYC100! De officiële openingsceremonie van de feestelijkheden en activiteiten die duren tot 22 september, startte met de onthulling van een bijzonder monument met een uniek verhaal.
De zeilwagenclub RSYC telt momenteel zo’n 400 leden en beschouwt zich als één grote familie die zich verbonden voelt door hun liefde voor het zeilwagenrijden, en omdat ze houden van zand en zee, wind en water. Haar succes dankt de club aan de recreatieve activiteiten en de tomeloze inzet van het bestuur, de vele vrijwilligers en de professionele beachmasters. Zij staan in voor de permanente en operationele werking van de zeilwagenschool en -club en ze ondersteunen ook de jongerenclub, de Krab, die de link legt naar de toekomst.
Covoorzitter Jan Leye: “We zijn niet groot, maar we hebben grandeur, en ons netwerk reikt tot in de verste uithoeken van de wereld. We zijn niet de grootste zeilsportvereniging, maar wel een van de snelste. We staan echter op de schouders van reuzen! Sinds het ontstaan is er veel veranderd en maakten we vele overgangen mee. Ter gelegenheid van ons 100-jarige bestaan hebben we onze geschiedenis gebundeld in De krant van ’t Strand. We hopen dat deze terugblik op het verleden ons inspireert om nieuwe plannen te maken voor de toekomst.”
Dumont
Die geschiedenis begint eind 19de eeuw, toen een aantal van de 13 kinderen van architect-urbanist Albert Dumont in hun vrije tijd zeilwagens ontwikkelden. André Dumont kwam met de allereerste zeilwagen op het strand, maar het waren Benjamin en François Dumont die zich toespitsten op de verdere ontwikkeling. In 1909 vonden de allereerste zeilwagenwedstrijden plaats op het strand van De Panne, de gemeente die zo de bakermat werd voor de zeilwagensport. Maar heel wat jaren bleef het zeilwagenrijden voorbehouden aan een kleine, vooral Franstalige elite. François Dumont stichtte in 1924 de Sand Yacht Club Pannois om de ontwikkeling van zijn favoriete sport te stimuleren aan de Belgische kust.
In 1927 werd de club een vzw, met een wedstrijdprogramma voor de zomer. Op basis van de grootte van de wielen werden de zeilwagens ingedeeld in twee categorieën. Er ontstond een grote rivaliteit tussen François Dumont en Willy Coppens in het ontwikkelen van steeds performantere zeilwagens. Zijn hele leven bleef vliegenier Coppens grenzen verleggen. Coppens werd zelfs in de adelstand verheven omdat hij zoveel Duitse observatieballonnen had neergehaald in Wereldoorlog I. Hij bouwde als eerste een zeilwagen zonder zeil, maar met een verticale vleugel. Dit idee werd later weer opgepikt om snelheidsrecords te vestigen.
De zeilwagensport kreeg een boost toen Pannenaar Marcel Comein in 1930 startte met het bouwen en verhuren van zeilwagens. Later volgde ook Maurice Verbanck zijn voorbeeld, tot in 1964. In 1968 ging wat overbleef van zijn zeilwagenpark naar de jongerenzeilwagenclub, de Krab. 1968 was ook het jaar dat Robert Demuysere het Europese Kampioenschap won. Robert bleef zich zijn hele leven inzetten om vooral de jeugd warm te maken voor de zeilwagensport.
Belang van de club
Burgemeester Bram Degrieck benadrukt het belang van de zeilwagensport in zijn gemeente: “De RSYC is niet alleen de oudste club ter wereld, maar ook de beste! Zonder deze club zouden er geen zeilwagensport of -school zijn, geen (lokale) kampioenen. Waarschijnlijk zou ook de FISLY (Féderation Internationale de Sand & Land Yachting) niet bestaan, die De Panne als thuisbasis heeft gekozen. Bij alle competities die de club organiseert, wordt de lat hoger gelegd. Nadat in 1992 het eerste zeilwagencentrum in de Dynastielaan werd ingehuldigd, kreeg de club in 2019 een gloednieuw zeilwagencentrum! Vorig jaar hebben we het Robert Demuyserepad hier ingehuldigd, als eerbetoon aan onze ereburger. De RSYC heeft een hele speciale plaats in de samenleving van De Panne, een plaats waar we trots op zijn en die we koesteren!”
De openingsceremonie werd afgerond met de onthulling van een monument dat een vaste plek krijgt op de duin bij het Demuyserepad. Jan Leye: “Het is een geschenk van onze oud-voorzitter Julien Verdonck, die het zo’n 50 jaar geleden liet maken voor zijn privéwoning. Het kunstwerk stond in de doorgang tussen zijn slaapkamer en het zonneterras, en Julien werd er elke dag mee wakker. De nieuwe eigenaar wilde het niet in huis, en liet het met een hijskraan plaatsen tegen het omheiningsmuurtje met de boodschap ‘om mee te nemen’. Gelukkig kwam dit snel ter ore van de ploeg Monumentenbouw en de technische diensten van de gemeente, zodat het kunstwerk hier een gepast nieuw leven krijgt. Wie het heeft gemaakt, weten we niet, maar er zijn gelijkenissen met de linogravures van Jean-Jacques de Grave, die jarenlang de schatbewaarder was van onze club, en die heel wat van zijn werken wijdde aan het zeilwagenrijden.”
Info over het volledige zomerprogramma van dit jubileumjaar op https://www.rsyc100.be/.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier