Wouter Vandeginste (51) uit Torhout met verdedigingshond geselecteerd voor BK: “Ik hoop op een podiumplaats”

Wouter Vandeginste met zijn Mechelse herder, een gedreven rashond. © JS
Redactie KW

Wouter Vandeginste (51) van de gelijknamige garage op de hoek van de Oostendestraat en de Noordlaan, heeft een hobby die zowat al zijn vrije tijd inpalmt. Hij neemt op hoog niveau deel aan ringwedstrijden voor verdedigingshonden en werd zopas al voor de dertiende keer geselecteerd voor het Belgisch kampioenschap, wat een uitzonderlijke prestatie is.

Dat BK heeft plaats op zaterdag 14 en zondag 15 september in het dorpje Hever bij Boortmeerbeek in Vlaams-Brabant. Wouter speelt er in de categorie 2, de categorie van de beloften. Voorts heb je de categorie 3 van de beginners en de categorie 1 van de elite.

Rashond met talent

Wouter woont in de Boudewijn Hapkenstraat. Hij is al sinds 1998 in de hondensport actief, waarvan om en bij de 15 jaar heel intensief. Hij neemt deel aan wedstrijden over het hele land en doet dat onder de vlag van De Moubeekse Honden uit Aartrijke, de club waarvan hij penningmeester is. Hij maakt ook deel uit van Klein maar Dapper Torhout en De Trouwe Hond Koekelare.

Hoe hij 26 jaar geleden in de hondensport verzeilde? “Er was ingebroken in de garage en ik ging op zoek naar een bewakingshond. Ik kwam terecht bij wijlen politieman Jacky Verreck, die klant bij ons was en zich als provinciaal verantwoordelijke over de hondenbrigades in West-Vlaanderen ontfermde. Via hem kreeg ik mijn eerste hond, een Dobermann.”

Wisselwerking tussen hond en mens moet optimaal zijn

“Na enkele jaren ben ik overgeschakeld op Mechelse herdershonden. Momenteel heb ik mijn tiende Mechelaar, de vijfde waarmee ik aan competitie doe. Hij heet Xam van de Schuddebeurze, is vier en een half jaar oud en is een afstammeling uit de kennel Yserheem in Koekelare. Een rashond met heel veel talent, maar soms helaas wat te onstuimig.”

Veel tijd investeren

De Belgische ringsport, die al zo’n honderd jaar bestaat, werd destijds gereglementeerd door politieagenten die de honden gebruikten om misdadigers te vatten. “Tijdens de wedstrijden worden de honden door de keurders gequoteerd op basis van hun gehoorzaamheid, het springen, plus het waken en verdedigen”, legt Wouter uit.

“Dat laatste is het zogenoemde bijtwerk. De Belgische ringsport wordt beschouwd als absolute top. Om een puppy af te richten, heb je om en bij de drie jaar nodig en moet je minstens tweemaal per week trainen. Ik doe dat minimaal driemaal per week. Ik investeer er heel veel tijd in. Ik heb geen relatie en dat maakt het doenbaar. De combinatie met een gezin zou erg moeilijk zijn, zelfs bijna onmogelijk.”

Wouter is bij De Moubeekse Honden niet alleen penningmeester, maar ook aanvalsman. De club speelt onder de koepel van het NVBK, het Nationaal Verbond van Belgische Kynologen.

“De allerbeste verdedigingshonden zijn niet agressief”, zegt hij. “Integendeel, ze dienen een immense zelfcontrole te etaleren, perfect te reageren op wat hun baas hen oplegt en moeten kunnen weerstaan aan elke vorm van afleiding. Het zijn sociale, stabiele honden met een hoog atletisch vermogen. Honden met een grote behendigheid, veel kracht en een tomeloze werklust. Al die eigenschappen komen het meest voor bij de Mechelse herders.”

Tot wereldtop behoren

De selectie voor het BK gebeurde op basis van de acht beste wedstrijden van het seizoen. In de categorie 2 werden op die manier zeven honden aangeduid, waaronder die van Wouter.

“Die honden zijn echte topsporters”, zegt de Torhoutenaar. “Niet te onderschatten wat er van het dier geëist wordt. Uiteraard moet je er ook als africhter helemaal staan. De wisselwerking tussen hond en mens dient optimaal te zijn. De honden moeten in totaal 18 oefeningen na elkaar uitvoeren zonder onderbreking. Oefeningen waarin ze hun gehoorzaamheid, behendigheid en bijtwerk bewijzen. Zonder overdrijven mag je stellen dat de Mechelse herders tot de wereldtop behoren.”

Wat Wouter van het BK verwacht? “Moeilijk te voorspellen met een heftige hond als die van mij. In wedstrijden verliest Xam vaak punten door zijn overdreven enthousiasme. Toch hoop ik op een podiumplaats. Maar mocht dat niet zo zijn, dan zal ik daar niet van wakker liggen. Na al die jaren competitie ben ik niet snel meer uit mijn lood te slaan. Al doet een knappe prestatie altijd deugd.”

(JS)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier