Waterpolo Oostende na een jaar terug naar de Super League

Waterpolo Oostende speelt volgend seizoen op het hoogste niveau in de Super League. © ACR
Redactie KW

Het waterpoloteam van Royal Ostend Swimming Club (ROSC) speelt komend seizoen na een afwezigheid van een jaar opnieuw in de Super League. De kustploeg eindigde in de competitie tweede na Strombeek maar de Brusselaars zien af van de promotie.

Naast het sportieve zijn er technische aspecten waar de teams in de hoogste klasse van het waterpolo moeten aan voldoen. Zo beschikt Strombeek niet over een diep bad. Volgens de reglementen is dat een vereiste. “Ze konden eventueel uitwijken naar een ander zwembad maar ze hebben ervoor gekozen dat niet doen. Omdat wij tweede werden, is de promotie nu dus voor ons”, legt ROSC-voorzitter Luc Timmerman uit.

“Wij beschikken in Oostende over een unieke en prachtige accommodatie met een zwembad dat aan alle voorwaarden voldoet. We zijn bijzonder fier. Ook al omdat wij – na het verdwijnen van Hermes in het damesvolley en wat er met KVO in het voetbal is gebeurd – onze stad in een sport op het hoogste niveau kunnen vertegenwoordigen. Het is nu aan ons om hiervoor onze eigen talentvolle jongeren in te zetten.”

ROSC behoort in het waterpolo tot het beste jeugdopleidingscentrum in ons land. “De meeste spelers die de promotie maken, hebben bij ons de jeugdreeksen doorstaan. Dit hebben we de voorbije tien jaar uitgebouwd. Ondertussen spelen al onze eerste jeugdploegen in hun leeftijdscategorie op topniveau”, weet de voorzitter.

Voorbeeld Nederland

“Aan de basis van ons succes ligt de formatie, de opleiding. We werken op de training planmatig, systematisch. De jongeren leren de oefenstof die ze op hun leeftijd moeten kennen. Ook op technisch en tactisch vlak. Bijvoorbeeld afwerken op doel dien je reeds op jonge leeftijd te kennen, niet als een 18-jarige. Onze zeer goede, gepassioneerde jeugdopleiders nemen voor de trainingen een voorbeeld aan Nederland.”

Verder volgen de jongens en meisjes bij ROSC grotendeels Edupolo in de Athena campus Pegasus in Oostende. “Dat project voorziet naast de clubtraining in nog meer waterpolo-opleiding. Dit zorgt voor een extra motivatie.” (Alain Creytens)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier