Tim Calliauw en Saartje Speleers winnen marathon in Brugge

Trainer Stijn Fincioen bijzonder trots op zijn twee winnaars op de marathon: Saartje Speleers en Tim Calliauw. © (Foto ACR)
Redactie KW

De vijfde editie van de Athora Great Bruges Marathon werd bij de mannen gewonnen door Tim Calliauw uit Sint-Kruis. Bij de dames ging de zege naar Saartje Speleers uit Bredene. Beiden maken deel uit van de West-Vlaamse Alliantie, een select trainingsgroepje van atletiekvereniging Olympic Brugge onder leiding van trainer Stijn Fincioen.

Ruim vijfduizend sportievelingen uit binnen- en buitenland hadden zich bij een ideaal loop- en of wandelweer voor het evenement ingeschreven. Zeventig procent van de deelnemers waren mannen, dertig procent vrouwen. De populairste afstand was de halve marathon (48%), gevolgd door de marathon (34%), de halve marathon voor wandelaars (11%) en de Family Walk (7%). Voor de 42 km of richting Zeebrugge en terug werden Tim Calliauw en Saartje Speleers naar voor geschoven als de grootste kanshebbers op winst. Tim maakte in 2019 in Rotterdam zijn marathondebuut met een chrono van 2u29’24” en mikte in eigen stad op 2u25′. De atleet uit Sint-Kruis slaagde meer dan in zijn opzet. Hij finishte in 2u21’46”.

“Begin dit jaar hebben Stijn en ik deze wedstrijd gepland. Ik had een supercoach, geen blessures, een fantastische voorbereiding en zo vielen alle puzzelstukjes in elkaar”, klinkt Calliauw die met Koen Naert als gewezen Europees kampioen over een luxehaas kon beschikken. “Koen ging in principe tot kilometer 28 lopen. Het ging van begin af aan iets sneller dan afgesproken. Aan het keerpunt voelde ik mij nog super en we zijn onze snelheid blijven aanhouden. Vanaf kilometer 34 heeft Koen mij laten gaan. Met zo’n klasbak als gangmaker. Dat was echt zalig. De laatste acht kilometer was het echt genieten.”

Willem Van Schuerbeeck (Merchtem) werd na Calliauw tweede in 2u23’31” voor Jan Vervaet (Lokeren) in 2u26’52”. Bruggeling Wouter Decock, nationaal kampioen op de 100 kilometer, legde beslag op de vierde plaats voor Jimmy Bultinck (Aartrijke) en Christopher Losse (Koksijde), beiden ook lid van de West-Vlaamse Alliantie.

© (Foto ACR)

Saartje Speleers, ook al uit het select trainingsgroepje van Fincioen, kwam op de Markt van Brugge als 42ste over de finish in 2u53’04” en werd hiermee eerste dame. De atlete uit Bredene, die voor de vierde keer aan een marathon meedeed en meteen haar laatste, wilde in Brugge onder de drie uur eindigen. “Ik had drie superhazen”, vertelt ze. “Zij hebben mij fantastisch begeleid. Dit was voor mij een kleine comeback, maar wel super om die zo te eindigen. Ik word in november 45. Ik ga nu kortere afstanden doen, veldloopjes en op de piste vijf en tien kilometer.”

Maite Maes werd in de marathon tweede in 3u00’08”, Caroline Vandriessche derde in 3u05’06”.

Louis Naeyaert tweede op de halve afstand

Op de halve marathon was de winst voor Ward Van Der Kelen. De atleet uit Geraardsbergen zorgde voor een zeer scherpe tijd: 1u06’50”. De triatleet Louis Naeyaert volgde op ruim vijf minuten. “Ik had met één uur en elf een tijd voor ogen en dat is het ook geworden. Een podium was dan haalbaar”, weet de Bruggeling. “In ‘t stad zelf was het toch afzien. Ik struikelde zowaar over de kasseien. Maar in eigen stad kan je dan nog altijd ietsje meer. Ik ga nu drie weken op rust. Hiervoor kon ik mij nog eens opladen. Ik ben tevreden dat ik mee heb gedaan.”

De Brit Declan Brandley finishte op de derde plaats. Philippe Loosvelt uit Wenduine werd vierde. Alexander Diaz Rodriguez, die zijn club uit Deinze omruilde voor Olympic Brugge, werd in zijn stad vijfde en eerste master. Opvallend was dat hij na zijn finish terugliep om een atlete te steunen en te begeleiden. Iemand van binnen zijn project Runner’s High waarbij hij atleten met een heel persoonlijke aanpak streeft naar een bepaald doel.

Heidi Van Maele uit Vilvoorde won de halve marathon bij de dames voor de Gentse Isabel Geerardyn en Elien Danneels. (ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.