Tennisclub Issera uit Nieuwpoort speelt straks in nieuwe indoorhal

Voorzitter Guy Louis (links) met enkele bestuursleden op de plaats waar de nieuwe indoortennishal komt. (foto DV)
Voorzitter Guy Louis (links) met enkele bestuursleden op de plaats waar de nieuwe indoortennishal komt. (foto DV)
Redactie KW

Tennisclub Issera kan eindelijk, na jarenlang ijveren, zijn nieuwe indoortennishal bouwen. Het behoud van lokaal groen staat daarbij hoog op de agenda.

Al 20 jaar is tennisclub Issera vragende partij, maar dit jaar verwacht men eindelijk te kunnen spelen in een nieuwe indoortennishal. Deze zal drie velden met een oppervlakte van 1.780 m² en een nieuw clubhuis omvatten. “Het werd best acuut”, vertelt Guy Louis (59), al 22 jaar voorzitter. “In Middelkerke verdwijnen er tennisvelden omdat ze daar een nieuw sportcentrum bouwen en wij vielen daarop terug. Aan de gehele Westkust is er nood aan meer indoorvelden”, klinkt het.

Vroeger konden de 550 leden van de tennisclub in de wintermaanden niet tennissen in Nieuwpoort en weken zij uit naar andere clubs. “Ook voor onze jeugdwerking is deze nieuwe indoortennishal belangrijk. Nu kunnen we het hele jaar door blijven lesgeven. Het gebeurde soms dat jongere leden tijdens de winter naar een andere club uitweken en daar dan bleven. We hopen de indoorhal, mits een zeer strakke planning, al in gebruik te kunnen nemen vanaf 1 oktober dit jaar.”

De nieuwe indoorhal komt in ‘ de put ’, zoals het in de volksmond heet, en niet in de nieuwe sporthal in het sportpark zoals hier en daar geopperd werd. “In die sporthal komen er multifunctionele vloeren die niet geschikt zijn voor tennis. Een tennisvloer bevat een rubberen laag in de ondergrond voor een dempend effect zodat de knieën van tennissers minder belast worden. De bovenlaag is ook zo gemaakt dat de tennisbal niet te snel botst”, verduidelijkt Guy. “Wij zouden die hal trouwens voltijds willen bezetten en andere sporten zijn ermee gebaat als wij dus onze eigen hal hebben. Het is bovendien praktischer dat wij op onze huidige locatie kunnen blijven.”

Behoud van groen

De omwonenden protesteerden eerder tegen de bouw van de nieuwe indoorhal omdat ze vreesden dat er veel groen verloren zou gaan. “We willen overeenkomen met de buurt. Ook voor ons is het behoud van al het plaatselijk groen belangrijk”, verzekert de voorzitter.

“Wij willen het Astridpark en zijn functie als groene long bestendigen. De bomen die gerooid worden, plaatsen we achterna terug. Die zijn belangrijk voor ons, omdat ze veel wind opvangen en we zo beter kunnen spelen. Ook zorgen we voor een groene haag en zal het gebouw in het groen zijn zodat de visuele vervuiling beperkt blijft. Het gebouw zal trouwens al lager liggen dan de straathoogte”, vertelt Guy. “Het oude clubhuis verdwijnt en dat gebied wordt opnieuw een stukje groen.”

Zelf financieren

De kostprijs voor de indoorhal bedraagt in totaal 1.150.000 euro. “We willen dit vooral graag zelf als club financieren. 300.000 euro wordt betaald door de club, waarvan de leden 200.000 euro bijdragen, wat toch aantoont dat onze club een sterk draagvlak heeft”, weet Guy. Het resterende bedrag wordt aangevuld via een lening bij de bank en een renteloze lening bij Stad Nieuwpoort. De gemeenteraad keurde deze lening goed, al ijvert oppositiepartij Pro Nieuwpoort voor een concessie waarbij de stad mede-eigenaar zou worden van het gebouw.

“Maar we wilden echt zelf de bouwheer zijn en onze financiële verantwoordelijkheid dragen. We vroegen ook een subsidie aan bij Sport Vlaanderen waarmee we al snel een deel van de lening kunnen terugbetalen. Bovendien zal de club voor elk lid dat meebetaalt, een boom schenken aan de stad om te planten”, besluit voorzitter Guy Louis.

(DV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier